Jump to content
Dogomania

BAJAN i my... ZAGRAJ już z nami w domu od str. 535

Recommended Posts

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='HankaRupczewska']NAJPIĘKNIEJSZY OGAR JAKIEGO ZNAM !!!!
Znam co prawda tylko jednego ogara :evil_lol: - oczywiscie to żart.
Bajan jest naprawde świetny !

Dobranoc ! :cool1:

:loveu::loveu::loveu:...Dobranoc!...:loveu::loveu::loveu:

Posted

Sabina1 napisał(a):
Jak pogada ? Ja koniecznie chciałabym wiedziec co to znaczy, że ogary gadają - słyszalam juz o tym. :lol:

Co znaczy, że gadają? Ano, tak po swojemu :lol: i nie jest to ani szczekanie ani warczenie ani skuczenie ani nic podobnego... Tego nie da się opisać, to trzeba słyszeć :lol: Uwielbiam jak Bajan gada :loveu:

Posted

[quote name='Gosiek']dzień dobry Małgosiu

Och ja też jeszcze nie słyszałam jak ogarki gadają :lol:

I ja też nie :lol:

Ciekawe co Bajanek Małgosi mówi :lol::lol:

Posted

[quote name='mmbbaj']PAN I WŁADCA

;) :lol:

Nieeeeeee...popatrz na to jego niewinne spojrzenie :lol: jaki z niego pan i władca, misiaczek ;)
To prawda, takie maleństwo :kiss_2:
Bajanek niedzwiadek - cieplutki i milusi :calus: (tak myślę, bo Kumpel właśnie taki jest ;) )

Posted

Małgosiu, uprzedzam, ze roztrzaskam swój aparat, jak mi nie zdradzisz czym karmisz Bajanka. Nie dość, że nie można sie dowiedzieć jak on gada, to jeszcze lśni i nie wiem od czego. To wcale nie chodzi o moje psy, to ja chcialabym miec taką sierść !!!!!!!!!!!!

Posted

Sabina1 napisał(a):
Małgosiu, uprzedzam, ze roztrzaskam swój aparat, jak mi nie zdradzisz czym karmisz Bajanka. Nie dość, że nie można sie dowiedzieć jak on gada, to jeszcze lśni i nie wiem od czego. To wcale nie chodzi o moje psy, to ja chcialabym miec taką sierść !!!!!!!!!!!!
:evil_lol::evil_lol::evil_lol:Sabinko ale sie ubawiłam ta twoją sierscią :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

I to nie jest żaden Pan i Władca. To jest mądry i przedobry przyjaciel. Ma tak piękny pysk, że jak te g.........na wystawie zaczna patrzec na centymetry, a nie na prześliczna całość i nie dadzą złota, to ja nigdy juz więcej na wystawe nie pójdę.

Posted

[quote name='Sabina1']Małgosiu, uprzedzam, ze roztrzaskam swój aparat, jak mi nie zdradzisz czym karmisz Bajanka. Nie dość, że nie można sie dowiedzieć jak on gada, to jeszcze lśni i nie wiem od czego. To wcale nie chodzi o moje psy, to ja chcialabym miec taką sierść !!!!!!!!!!!!

[quote name='Sabina1']I to nie jest żaden Pan i Władca. To jest mądry i przedobry przyjaciel. Ma tak piękny pysk, że jak te g.........na wystawie zaczna patrzec na centymetry, a nie na prześliczna całość i nie dadzą złota, to ja nigdy juz więcej na wystawe nie pójdę. ;)

:lying:......:lol::lol::lol: Sabinko jaka ty wojownicza jesteś! ;) Uśmiałam się prawie do łez :lol:
No więc,...w kwestii 1-ego posta toooo....no, nie wiem czy chciałabym cię zobaczyć pokrytą taką sierścią, nawet gdybyś miała lśnić jak lustro! :roflt:Bo wiesz przecież, że gdyby chodziło o twoje psy to oczywiście zdradziłabym ci ten sekret ;):evil_lol:
Jeśli chodzi o gadanie...to można się dowiedzieć, dlaczego nie? ...Trzeba przyjechać i sobie z nim porozmawiać :eviltong::lol:
A w pozostałych kwestiach...to ja się z tobą zgadzam w zupełności :p:p:p:lol:

Posted

[quote name='Alka']

W pełni zgadzam się ze słowami Sabiny .:multi: Bajanek ma prześliczny pyszczorek,wystarczy spojrzeć ...
Ale popatrzcie też na ten pyszczek dobrze:) Widać w tym spojrzeniu poczucie własnej wartosci :)

Posted

Malgosiu po pierwsze zakladanie czegokolwiek metalowego na szyje psa nie jest najlepszym pomyslem w czasie zimy a w szczegolności w czasie mrozów bo moze przeziebic sobie gardlo

Po drugie absolutnie Bajan nie może się bawić z innymi psami będąc w kolczatce bo jest niebezpieczne zarowno dla niego, jak i dla innych psow

I uważam, ze do szkolenia lepszy jest lańcuszek niz kolczatka, ale zarowno jednym jak i drugim nalezy umieć się poslugiwac

Sabinka zaloże mojej Sabie kolczatke najgrubszą z najdluższymi kolcami jaka znajdę na rynku , dam Ci ja potrzymac i wypuszczę kota - gwarantuje Ci, że pofruniesz jak latawiec :lol:
na co dzien sucz chodzi na normalnej skorzanej obrozy i nie mam z nią problemow, a wręcz smiem twierdzić, ze wiekszośc problemow sie skonczyla jak...... odeszlam od kolczatki i przeszlam na normalna skorzaną obroże :cool1:

Czy Bajan ma tu kolczatkę? Bo jezeli tak, to dla mnie jest ona zalozona za ciasno? :oops:

Posted

Kolczatkom mówimy nie! Polecamy w zamian szeroka skórzana orboze. Jest w niej naprawde zdecydowanie łatwiej utrzymac psa. Kolczatka i tak po pewnym czasie rpzestaje byc dla psa uciązliwa, bo on sie przyzwyczaja do nie. Wiem to z autopsji.

Bajankowy pyszczek jest cudny:)

Posted

[quote name='PIKA']Malgosiu po pierwsze zakladanie czegokolwiek metalowego na szyje psa nie jest najlepszym pomyslem w czasie zimy a w szczegolności w czasie mrozów bo moze przeziebic sobie gardlo

szczerze mówiąc nie myślałam o tym w ten sposób, Bajan ma gęste futro właśnie na szyi oraz luzne wole więc raczej nie sądzę żeby łańcuszek czy kolczatka z dużymi oczkami stanowiły dla niego takie zagrożenie

[quote name='PIKA'] Po drugie absolutnie Bajan nie może się bawić z innymi psami będąc w kolczatce bo jest niebezpieczne zarowno dla niego, jak i dla innych psow

oczywiście wiem o tym! Jeśli Bajan ma biegać i bawić się z psami zakładamy mu łańcuszek. Zawsze! Byliśmy na Fortach i Bajan był w łancuszku, za każdym razem!

[quote name='PIKA'] I uważam, ze do szkolenia lepszy jest lańcuszek niz kolczatka, ale zarowno jednym jak i drugim nalezy umieć się poslugiwac

A to brzmi bardzo autorytatywnie! :lol: Pika, teraz mamy przerwę, ale do niedawna do Bajana przychodziła szkoleniowiec więc czegoś nas nauczyła ;)

[quote name='PIKA']Sabinka zaloże mojej Sabie kolczatke najgrubszą z najdluższymi kolcami jaka znajdę na rynku , dam Ci ja potrzymac i wypuszczę kota - gwarantuje Ci, że pofruniesz jak latawiec :lol:

I ja się z tym całkowicie zgadzam! :lol: Tylko, że oprócz takich ekstremalnych sytuacji bywają całkiem zwyczajne jak np. teraz zimą kiedy bywa ślisko. Pies czasami przyspiesza nadmiernie, ale nie jest tak pobudzony żeby kolczatka nie zadziałała jak w przypadku kota kiedy adrenalina skacze do takiego stopnia, że pies jej nie czuje. Więc w warunkach zimowych mogąc korygować Bajana kolczatką zapewniam sobie i jemu większe bezpieczeństwo np. na ulicy.

[quote name='PIKA'] na co dzien sucz chodzi na normalnej skorzanej obrozy i nie mam z nią problemow, a wręcz smiem twierdzić, ze wiekszośc problemow sie skonczyla jak...... odeszlam od kolczatki i przeszlam na normalna skorzaną obroże :cool1:

A więc był taki okres, że Saba chodziła w kolczatce! Sądzę więc, że w tym czasie uczyłaś ją nie ciągnięcia? Bo ja Bajana uczę! Mogę powiedzieć, że dość ładnie już chodzi, ale to młody pies i czasami się zapomina albo ponoszą go emocje. A moim marzeniem jest żeby Bajan chodził w skórzanej obroży i bardzo długo go przed kolczatką broniłam!

[quote name='PIKA']Czy Bajan ma tu kolczatkę? Bo jezeli tak, to dla mnie jest ona zalozona za ciasno? :oops:

Pika nie rób ze mnie sadystki! Ta kolczatka jest całkiem luzna! Bajan ma długą szyję i kiedy podniósł głowę kolczatka zsunęła się na dół! :angryy:

Posted

Podobno pies powinien nie ciągnac bo Ty tak chcesz, bo sie tak "umówiliscie" a nie dlatego, ze cos go kłuje w szyje. Mój szkoleniowiec na pierwszym spotkaniu kazał sicagnac ten metalowy szmelc i na nasepna lekce przyjsc w miękkiej obrozy i tak zostało. Ja wiem ze sa dwie szkoły, ale z mojego doświadczenia wynika, ze kolczatka wclale nie rozwiązuje problemu.

Posted

[quote name='mmbbaj'] Więc w warunkach zimowych mogąc korygować Bajana kolczatką zapewniam sobie i jemu większe bezpieczeństwo np. na ulicy. Ty masz skorygowac Bajana "slownie" a nie szarpiąc za kolce :roll:

Może zacznij pozytywne szkolenie może jak Bajan ciagnie zatrzymaj się niech się nauczy, ze jak ciagnie to daleko nie zajdzie
Masz świetnego szkoleniowca i jak szkoleniowiec mowi, żeby przejśc na lańcuszek to tak zrob . Lańcuszkiem tez możesz psa skorygować

[quote name='mmbbaj'] A więc był taki okres, że Saba chodziła w kolczatce! Sądzę więc, że w tym czasie uczyłaś ją nie ciągnięcia?
Chodzila, ale baardzo krotko i fakt uczylam ją i powiem szczerze że mi g... z tego uczenia na kolcach wyszlo.
Ciagnela jak parowóz i sobie goowno z kolczatki robila.
Przeszlam na obroże skorzaną, na poztywne bodźce i pies chodzi jak ta lala i wcale nam to nie zajęło duzo czasu, a jak jej się zdarza pociagnąc (szczególnie jak jest podniecona) to wystraczy komenda "noga" ;)
Nie wspomnę, ze po "zdjęciu" kolcy zmniejszyla sie jej w pewnym stopniu agresja do psow

[quote name='mmbbaj'] Pika nie rób ze mnie sadystki! Ta kolczatka jest całkiem luzna! Bajan ma długą szyję i kiedy podniósł głowę kolczatka zsunęła się na dół! :angryy: Nie robię, :roll: ale na zdjęciu to tak wygląda jakby byla za ciasna :niewiem:

[quote name='LAZY'] ale z mojego doświadczenia wynika, ze kolczatka wclale nie rozwiązuje problemu.
a czasami go poteguje

Posted

LAZY napisał(a):
Podobno pies powinien nie ciągnac bo Ty tak chcesz, bo sie tak "umówiliscie" a nie dlatego, ze cos go kłuje w szyje. Mój szkoleniowiec na pierwszym spotkaniu kazał sicagnac ten metalowy szmelc i na nasepna lekce przyjsc w miękkiej obrozy i tak zostało. Ja wiem ze sa dwie szkoły, ale z mojego doświadczenia wynika, ze kolczatka wclale nie rozwiązuje problemu.

A w jaki sposób "umówiłaś się" z Lazy żeby nie ciągnęła? ;) Bo my zaczeliśmy od klikiera i z mojego doświadczenia wynika, że "nie ciągnięcia" klikierem nie nauczę! A ciągnięcie jest złe! Wcale nie mniej złe od kolczatki! Wcale nie chcę żeby Bajan chodził w niej całe życie i dlatego go uczę. Kolczatka rozwiązała nam problem kiedy Bajan miał kontuzję i nie wolno mu było szaleć, biegać i w ogóle miał zalecenie jak najmniej chodzić. Dzięki kolczatce mogliśmy być na dworzu więcej i dłużej bo się nie forsował. I już wiele razy mówiłam, że nie uważam kolczatki za rozwiązanie problemu ciągnięcia, dlatego go uczę! I jak już będzie umiał to z pewnością będzie chodził w zwykłej, skórzanej, szerokiej obroży. I mamy dobrego szkoleniowca! Też jest na dogomanii

Posted

mmbbaj napisał(a):
I mamy dobrego szkoleniowca! Też jest na dogomanii

więc jak juz napisalm wyżej sluchaj sie tego szkoleniowca i przejdź na lańcuszek