Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio termin K-9 chyba jest troche za bardzo naduzywany. W praktyce oznacza on oddzialy policji w USA skladajacej sie z przewodnikow i ich psow. Psy sa szkolone tam do roznych zastosowan: psy patrolujace, psy wykrywajace narkotyki, materialy wybuchowe. W innych krajach piszac o psach K9 w zasadzie chodzi o psy, ktore zaliczyly egzaminy policyjne (odpowiednikiem K9 w np. Holandi jest KPNV czy w Czechach egzaminy TART).

Posted
Witam

Może wiecie dobrzy ludzie skąd wzięła się nazwa K-9?

I co właściwie oznacza?

Wiem i służę wiedzą, tylko mam nadzieję, że nie będziesz rozczarowany :-? .

Słowo "canine" po angielsku znaczy "psi". A jak być może wiesz, Amerykanie lubią sobie robić takie różne skróty, używając nazw liter i cyfr (CUL8R = see you later, 4u = for you, itp). No więc K9 wymawia się tak samo jak canine i znaczy po prostu "psi" (np. K9 patrol = canine patrol = psi patrol). A że jednostki policyne i wojskowe szczególnie lubią skróty i numery, to ich psie jednostki są już prawie zawsze K9.

Posted

Jacku-co-ci-nick-oddali :wink: , ich fundusze mnie powaliły na kolana :o

A oczy wyszły mi na wierzch, jak zobaczyłam ich klinikę weterynaryjną :o

A jeśli chodzi o rezultaty w odniesieniu do poniesionych kosztów, to nie mnie się tu wypowiadać :niewiem: Nie znam się na tym:(

• 2 weeks later...
Posted

No jakoś nie jestem rozczarowany, nawet kombinowałem w tym kierunku, tylko mnie wykodziło coś w rodzaju 'kejnine', K jako key
Jedno i drugie wymawia się identycznie, z grubsza "kiejnajn".
  • 5 months later...
Posted

K-9 to byly roniez psy szkolone w Wietnamie do brania na siebie kul wroci i ratowaniu przez to życia zlonierzy. Pozatym K-9 to generalnie nazwa psów sluzbowych. A Zainteresownych zapraszam na moja strone poswieconomemblematom slużb kynologicznych wlasnie (k9) www.k9.glt.pl