Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mieszkała przy drodze już jakiś czas. Moja siostra widziała ją pierwszy raz już pod koniec września na trasie do nas.
Ja pierwszy raz w październiku jak jechałam na urodziny chrześnicy - leżała przy drodze jak się zatrzymałam uciekła nie dała do siebie podejść - bała się bardzo - zostawiłam jedzenie, jak wracałam z urodzin po kilku godzinach leżała tam znowu pod drzewem - jest to niebezpieczna trasa więc ciężko było się zatrzymać i próbować ją łapać bo było już ciemno. Zostawiłam znowu jedzenie jakie dostałam na tę okoliczność od siostry :)

tydzień temu gdy siostra znowu do nas jechała - sunia nadal tam była, jak wracali była również ale nie dawała do siebie podejść uciekała w pole...

tak zapadła mi w głowę że nie mogłam o niej zapomnieć - ale moje osobiste zwierzaki się pochorowały i nie mialam głowy aby myśleć konkretnie co z Ziutką robimy

i jak zwykle na spontanie po powrocie z PA dla staruszka Hugo pod nasza opieką wystartowałyśmy z transporterem do miejscowości ŁAŚ niedaleko Różana.

Sunia była cała się trzęsła i leżała pod tym samym drzewem niedaleko od drogi w polu. Przez 1,5h próbowałyśmy ją podejść - na kiełbaskę, kurczaka, wątróbkę wszystko co kupiłyśmy w przydrożnym sklepie w Pomiechówku po trasie :)

nie udało nam się i wróciłyśmy bez niczego.

Dzisiaj byłyśmy tam ponownie - było to dosyć ryzykowne ale zabrałam ze sobą Sabę - 25 metrową linkę i próbowałyśmy najpierw same, potem z Sabą i podeszła - po około godzinie może troszkę ponad siedzenia w polu na ziemi udało się podeszła i dała sobie nawet założyć pętlę ze smyczy.

Zawiozłyśmy ją do Oli tam gdzie była Lusia i Fanta z Pepsi - Ola nie miała miejsca kojcowego i zgodziła się przetrzymać ją w domu.

Domyślamy się że scenariusz był prosty - starszy piesek, wyrzucona przy trasie na środku wioski...czekała - bo gdyby było inaczej nie osiadłaby chyba w jednym miejscu.....

zosia_zps5bav7w2h.jpg

Posted

dług Zosi w dniu dzisiejszym przepisujemy na nasz ogólny wątek tj. http://www.dogomania.com/forum/topic/334709-dom-tymczasowy-kasandra/?page=1

tam tez będziemy zamieszczać wieści z jej nowego domku

Post rozliczeniowy

WYDATKI

karma, smycz. legowisko = 138,00  http://i1377.photobucket.com/albums/ah56/kejciu/zoooo_zpsxfvf0m0o.jpg

odrobaczenie i kleszcze = 70,00

2 wyjazdy na łapanie Zośki, transport do hoteliku = 250,00

szczepienie + dojazd = 30,00

stress out z wysyłką = 39,90

obroża feromonowa = 54,90

wizyta u weta + usg ( aby wykluczyć ciążę ) + wirusówki + czipowanie + podstawowe badanie krwi + dojazd = 190zł

puszki + szampon = 119,60zł

13.12 Karma Purizon 2 kg = 54,80

13.12 Dibo Olej Łosoś = 27,80

13.12 Kleszcze x3 = 57,39

Usuwanie kamienia + dojazd do weta = 180,00

19.12.2015 Francodex z wysyłką 47,85zł http://allegro.pl/francodex-fresh-dent-plyn-na-kamien-psa-kota-500ml-i5208452572.html

19.12.2015 Luposan Plaquex - 99,80zł http://www.zooplus.pl/shop/psy/gryzaki_dla_psa/przysmaki_dentystyczne/dalsze/319866

22.11 do 22.12 PDT = 300,00

22.12 do 22.01 = 300,00

Karma 109,60

wyróżnione ogłoszenia na 5 województw = 5*5,99zł = 29,95zł 

22.01 do 20.02 PDT = 280,00

Paliwo do DS = 350,00

WPŁYWY

111,40zł z bazarku ogłoszeniowego http://www.dogomania...zł-do-20122015/

64,00 z bazarku Marysi 

87,50 z bazarku 

999,00 z bazarku 

284zł z bazarku 

17zł z bazarku ogłoszeniowego

http://www.dogomania.com/forum/topic/334295-w-trakcie-realizacji-zleceń-bazarek-ogłoszeniowy-dla-zosi-i-poli-do-31012016/

554,25zł z wątku Zoji

http://www.dogomania.com/forum/topic/333949-zośka-z-drogi/?page=1

http://www.dogomania.com/forum/topic/333750-zoja-wypad-z-rodziny-bo-dziecko-ma-alergię/?page=1

114,00 bazarek ciastkowy

Kejciu
Przez Kejciu na Bazarek, 31 styczeń
Zapraszamy na bazarek 
...
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
  •  
  •  51 odpowiedzi

razem =  - 489,44

Posted

Sunia musi być zamknięta i odizolowana od psiaków Oli - nie ma żadnych szczepień - a Ola pod tym względem jest bardzo konsekwentna ale to i dobrze. Jutro podjedzie lub we wtorek z małą na przegląd, zaszczepi ją i zobaczymy co dalej, napewno szybka sterylka no i będziemy ogłaszać.

Dzisiaj rano kupiłam u siebie w lecznicy tabletki na robale na trzy pod rząd oraz krople na kleszcze - zapłaciłam 70zł

Zosia bo tak ją nazwałyśmy jest troszkę nieśmiała ale nie ma się co dziwić - cudny rudy lisek

zosia2_zps0q2uuc0v.jpg

zosia3_zps4hpzo5y2.jpg

Posted

Zamówiłyśmy karmę suchą i puszki, smycz z obroża w pakiecie i legowisko - Zosia kilka najbliższych dni spędzi w kuchni i łazience - do szczepień i powoli będzie oswajana z innymi psami. Narazie warczy jak widzi je z daleka ale zapewne ze strachu.

zoooo_zpsxfvf0m0o.jpg

Posted

Znalazłam Zośkę! :)

Śliczny z niej lisek i wcale nie koniecznie musi być bardzo starsza. Niektóre psy wcześnie siwieją - np. moja mopsica zaczęła siwieć w wieku 4 lat. Ale to już ocenią doktory jak jej zajrzą w zęby ;)

Najważniejsze, że dzięki Wam jest bezpieczna, teraz będzie już tylko lepiej :)

• Upvote 1
Posted

Brawo, dziewczyny - szacunek :). Jesteście superowe. Będę kibicować Zosieńce w szukaniu domu. W Łasi, skręca się w kierunku mojej wsi działkowej, ale tam nas nie było od bardzo dawna.......

Ja też sie przekonałam, że psa/sukę najlepiej się łapie na smaki, połączone z własnym psem ;). Praktycznie, prawie każdy bezdomniak(no, przynajmniej makowiaki ;)), podchodzi do drugiego psa, zwłaszcza jak ten, dostaje coś smakowitego do zjedzenia :)

• Upvote 1
Posted

Od niedzieli Zocha jest u Oli. Minęły właściwie prawie 2 dni - Zosia warczy na inne psy i to nie na żarty - co tym bardziej dziwi że udało się ją złapac " na Sabę " - pewnie jeszcze jest w szoku i nie wie co się dzieje, dlatego nie będziemy czekały i zamówimy od razu stress out i obrożę feromonową. Jeśli chodzi o podejście do człowieka - nie ma z tym problemu - nie warczy ale też nie pragnie póki co kontaktu - człowiek przyjdzie da zjeść, pozamiata - malizna najzwyczajniej odreagowuje - karma jeszcze nie dotarła ale suchej josery którą Ola karmi swoje pieski nie chce jeść. Ola stwierdziła że za duży stres aby ją zabierać wczoraj czy dzisiaj do weta - postara się wybrać jutro. Na kawałeczek ogródka wychodzi z Olą na dwór ale nie wie że tam trzeba się załatwić - bardziej interesuje się zapachami i otoczeniem - ale nie chce uciekać. Trzyma się człowieka

Posted

Miejmy nadzieję, że będzie jak z Fasolką Marysi - też się panicznie bała psów, a teraz jest z nimi za pan brat! Karmy suchej pewnikiem nie zna i bez zanęcania się nie obejdzie...

Trzeba wierzyć, że będzie dobrze, bo przecie wiara czyni CUDA! :D

Posted

O, sunia z mojego powiatu :) i z gminy Irenas :)
Małe, fajne stworzonko. Mówicie, ze nie jest najmłodsza?

tak tylko nam się zdaje patrząc na siwy pyszczek :) ale to wet oceni. Tak jak pisała Marysia są młode psy i maja siwe pysie :)
Posted

Zosia była u weterynarza - ocenił ją na około 8-9 lat - waga 9,6 kg, prawdopodobnie wielokrotnie rodziła :( będziemy na cito umawiać sterylizację wraz z usunięciem przepukliny  i niestety drugi zabieg - porządek w paszczy - na zębach trzonowych na końcu aż się porobiły ropnie i są rany w dziąsłach - Ola dostała jakiś płyn czy pastę z antybiotykiem  nie wiem czy dobrze zrozumiałam przez tel bo nie mogłam za bardzo rozmawiać i nie wiemy czy najpierw będzie czyszczenie zębów czy sterylka bo razem wet wolałby nie robić tych dwóch zabiegów - boimy się że dostanie cieczki a u Oli są inne psy :(

Jeśli chodzi o relacje z psiakami to Zośka aż się trzęsie tak warczy i kłapie zębami jak widzi inne piesy z daleka bo narazie nie była zapoznawana z hotelowiczami.

Została zaszczepiona na wściekliznę - za kilka dni wirusówki i już będziemy konkretnie umawiać dalszy plan.

Zosia jest lekko niedożywiona - miała jaja pcheł ale żywych Ola mówi że już nie ma chyba po tym preparacie jaki kupiłam u siebie w lecznicy w niedzielę rano bo od razu ją zakropiłyśmy.

Przydałby się też szampon bo małą trzeba będzie wyczesać i wykąpać ale wszystko na spokojnie.

Szczepienie + dojazd = 30zł

mam zdjęcia na mms - pozazdrościć słońca w Ostrołęce dzisiaj - wieczorem wstawię