Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam pytanie: moja shiba miala teraz okres linienia(stracila mase siersci, nie zdawalam sobie sprawy ze to az tyle :eviltong: ) wyglada jakby schudla o polowe, a waga jej sie nie zmienila. w jakim okresie zaczyna pojawiac sie nowa siersc?bo z utesknieniem na to czekam, podaje jej Gamolen, ale to niewiele daje.

• 8 months later...
Posted

Odświeżę troszkę ten temat.
Jestem właśnie w okresie pierwszego lnienia z moim rudzielcem (sierść już jest wszędzie i codzienne szczotkowanie nie za bardzo pomaga)
Jakoś do sierści na ubraniach, dywanie itp już się przyzwyczailiśmy ;)
ale mam pytanie, jakich szczotek/zgrzebeł czy innych narzędzi używacie do wyczesywania swoich rudzielców?
Ja używam dwóch "narzędzi":
1. szczotki (coś w tym stylu TRIXIE SZCZOTKA OWAL DWUSTRONNA DUŻA [TX-2321] :: ZOO-SKLEP.pl Tani sklep zoologiczny)
2. zgrzebło (coś takiego TRIXIE ZGRZEBŁO PLASTIKOWE Z GRZEBIENIEM BARDZO DUŻE [TX-23464] :: ZOO-SKLEP.pl Tani sklep zoologiczny)

czy jest coś jeszcze co mogłoby pomóc zarówno nam jak i psiakowi?
macie jakieś swoje patenty?

Posted

U nas sprawdza sie ta dwustronna szczotka Trixi i czasami szczotka mojego brata :evil_lol: Jakos szczegolnie nie kombinuje. Quescio nie przepada za czesaniem dlatego robimy to co jakis czas. Obecnie Lordzik wyglada jak szczurek :cool1:

Posted

U nas sprawdził się furminator (oryginalny z USA), fakt ze po wyczesaniu mozna psa nie poznac ale zdecydowanie miej kudłów w mieszkaniu. A mam już całą kolekcję wselkich szczotek i grzebieni i nawet wszystkie razem wzięte nie wyczesują tak ładnie jak furminator :lol:

• 4 weeks later...
Posted

Również polecam szczotkę gumową, jednak u mojej Shiby równie dobrze sprawdza się metalowa + grzebień. Może shibowiec nie jest specjalnie zadowolony z wyczesywania jego kłaczków ;)...ale ogólnie dajemy sobie dość sprawnie radę. Najpierw wyczesuję szczotką, a później dokańczam dzieło grzebieniem, zabieg powtarzam każdego dnia i kłaki nie kulają się po domu.
Po ok. 3-4 tygodniach wszystko zaczyna ponownie obrastać złotym futerkiem :)

www.shibas.pl