Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 856
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zaglądamy tu i cieszymy się razem z Tobą, bo piszesz to co myślisz, od serca, bez fajerwerków, achów i ochów, prawdziwie po prostu.

Zdjęcia cudne. A najlepszy - Murzynek-ratownik. :)

Posted

Magolek napisał(a):
Zaglądamy tu i cieszymy się razem z Tobą, bo piszesz to co myślisz, od serca, bez fajerwerków, achów i ochów, prawdziwie po prostu.

Zdjęcia cudne. A najlepszy - Murzynek-ratownik. :)

zawsze byłam słaba z polskiego i z trudem wychodziło mi pisanie opowiadań czy wierszy.. ;) rzeczywiście staram się pisać po prostu- to co mi do głowy wpadnie :)

Murzynek jak ze "Słonecznego patrolu" tylko brakuje mu czerwonych kąpielówek.. ;) Jest naprawdę dzielny i czasami się nim wysługuję- jak trzeba przypilnować wariatek ;) Dodam jeszcze, że dawno temu, jak mieszkał z naszym sąsiadem zaalarmował go, że na podwórko wtargnął dzik, a innym razem znalazł na podwórku żmiję i oczywiście też wezwał pomoc. Mój bohater :D Teraz już nie ma okazji na takie akcje, bo się roztkliwiam nad nimi i pilnuję.. Jak sobie pomyślę ile razy Murzynkowi mogłoby się coś stać.. to aż mnie ciarki po plecach przechodzą i naprawdę wierzę w to, że psi anioł stróż nad nim czuwał..

Posted

Dusiek i Pako to psy myśliwskie,norowce.Kochają kopać i na wyjazdach praktycznie nic innego nie robią tylko kopią i ewentualnie kradną sobie dołki :diabloti:
Cała reszta zwierzyńca biega,obgryza patyczki,pływa i uprawia walki psów.Ziutka szczeniak staffika jest bardzo grzecznym i zdyscyplinowanym pieseczkiem.Coraz mniej nieśmiała włącza się do zabaw.Niestety nie jest w stanie dopędzić dziewczyn:lol:
Właścicielce bardzo zależy na spotkaniach z nami żeby mała się socjalizowała.
Kochamy te nasze weekendowe spotkania.Jak jest zima to też nie odpuszczamy,zamieniamy rzekę na okoliczne lasy.

Posted

arielka186 napisał(a):
Tłamsiku- niestety wraz z pojawieniem się w stadzie-czyli rodzinie nowego członka- psa czy dziecka- sytuacja wsród psów ulega zmianie. Jak pewnie wiesz, psy mają ustaloną hierarchię ważności, alfą jest-albo powinien być:evil_lol:- człowiek, później pozostali ludzcy domownicy, później psy- od najsilniejszego do najsłabszego- my do końca nie zrozumiemy nigdy tych relacji... Zmieniają się też w trakcie psiego życia- szczeniak "awansuje", staruszek się wycofuje... Co do Twoich psiaków- teraz Pesteczka podrosła. Tosia, która była zaraz po Murzynku, ma konkurencję- a przynajmniej ona tak myśli. Stąd te jej "pokazy siły"-warczenie itd. Ja bym Ci radziła, żeby suczki same doszły do porozumienia- nie wspieraj na siłę Tosi, bo może nie podołać, i kiedyś nie będzie Ciebie w pobliżu i Pesteczka będzie chciała "jej pokazać kto rządzi". Obserwuj ich relacje, nie ingeruj- no chyba że kłaki by latały- za jakiś czas psy ustalą nową hierarchię, i będzie spokój. Jeżeli im na to nie pozwolisz, taka patowa sytuacja może trwać latami... Uwierz mi że będzie OK, bo przeżywałam to kilka razy- przy każdym następnym psie-a były i tymczasy. U Was też były tymczasy- jak Tosia się wtedy zachowywała? Chociaż z drugiej strony to nie jest wykładnik- pies w nowym miejscu jest niepewny- o swoje miejsce w stadzie walczyłby po dłuższym pobycie, rekonwalescencji psychicznej itd. Daj po prostu czas dziewczynom i po cichu je obserwuj- możesz ewentualnie skarcić Pestkę gdyby za bardzo dokuczała Tosi- Pestka musi też zrozumieć że Ty jesteś alfą. Powodzenia- z reguły to my bardziej panikujemy niż to warte- psy zawsze jakoś się dogadają (w normalnych warunkach).;) Aha, jeżeli Tosia jest odstawiana, Ty poświęć jej więcej czasu- porzucaj piłkę czy coś- chodzi o to, żeby miała tę świadomość, że ciągle jest tak samo ważna jak przed przybyciem Pesteczki.:) (I dużo pieszczot dla Tosi).

zaglądam i ja raz kolejny, tym razem znalazłam i dla siebie rady....
u mnie też i tymczasów, i moich niemało, ale jakoś spokój jest, tylko Miłeczka - najmniejsza ( jedna z ostatnio przybyłych, tymczas podobno:cool3:) jako jedyna ma ZAWSZE krótkie starcie z nowym psiakiem, moje psy każdego "nowego" przyjmują całym sercem, dzieląc się miską, pontonikiem i.... mną

tyle już razy cichutko i spokojnie witały kolejną psią biedę.... to takie moje ukochane aniołki na 4 łapkach ( z jednym malutkim kudłatym wyjątkiem ;))

ach, nie mogę nie dodać - foteczki przecudne! jestem zachwycona!!!

Posted

Tłamsiku tak sie ciesze ze nie zapomniałas o obietnicy ( odnosnie zdjec Murzynka). Jak ja Wam zazdroszcze takich terenow. A zdjecia..... REWELACJA!!!!!!. A dlaczego te zmije wchodza na podworko?Murzynku moj madry chłopaszku nad Toba to naprawde czuwa Psi Anioł. Zobacz jaki on jest malenki a ile ma inteligencji w sobie.

Posted

Scorpio.. z największą przyjemnością robię zdjęcia dla Murzynka i wszystkie są dedykowane Tobie :) z Murzynkiem jest pewien problem, a mianowicie jest tak kulturalny, że stara się nie patrzeć prosto w oczy, zawsze chociaż trochę odchyli główkę, a szczególnie jak celuję do niego obiektywem... ;) ciężko jest go złapać. Chociaż jaki widzi piłeczkę to zapomina o "kulturze", ale wtedy to widać szaleństwo w jego oczach :evil_lol: Murzynek za piłeczkę dałby się pokroić żywcem.. jest sfiksowany w tej kwestii. Mam taką jedną bluzę, która ma pojemne kieszenie i mogę w niej schować wszystkie zabawki.. Cioteczki.. jak tylko wezmę do ręki tę bluzę.. to nie mam życia.. Na szczęście Murzynek umie aportować więc mogę usiąść wygodnie na ławeczce i rzucać te piłki dopóki ręka mi nie zdrętwieje ;)

Zawsze mnie fascynowało to, że często najmniejsze pieski szefują w stadzie.. Eduś i Murzynek są najmniejsi jeżeli chodzi o wielkość a dziewczyny czują do nich respekt. Widocznie mają wielkie wnętrze ;)

Jak widzę psy, które sobie wędrują samowolnie po wiosce, to od razu myślę o najgorszych scenariuszach, że samochód mógłby potrącić, że jakiś pies mógłby ich zaatakować.. A jeszcze większe ciarki przechodzą po mnie, kiedy pomyślę, że Murzynek był w podobnej sytuacji. I nie wiem jak on sobie radził z tym wszystkim, kiedy jadł byle co, a ma chorą trzustkę, kiedy chodził nocą, a przecież jest czarny więc nie było go widać na drodze.. nie wspominając o tym ile kleszczy z niego wyciągnęłam... dziesiątki kleszczy a on dzielnie dawał robić ze sobą wszystko, nawet wtedy kiedy jeszcze mnie nie znał, u weterynarza wtulał się we mnie kiedy dostawał zastrzyk.. eh.. tyle nieszczęść mogło mu się przytrafić- ewidentnie ktoś lub coś nad nim czuwało.. Jak sobie przypomnę o tym jak jeszcze nie mieszkałam w Ogrodniczkach, a on już tam był, zaczynaliśmy się poznawać i kiedy wracałam do Białegostoku to on biegł za samochodem.. Boże.. jak ciężko było mi go zostawiać u sąsiada, który ma dosyć luźny stosunek do psów.. Jak on się bał wchodzić do domu.. jak brałam jakiś kabel do ręki to uciekał i kulił się.. szok.. Te jego schizy wskazują na to, że nie był dobrze traktowany, może to i dobrze że ktoś go wyrzucił- nie męczy się w złych warunkach. Na początku mówiliśmy na niego Putin, bo miał taką kamienną twarz, taką bez żadnych emocji, a jak już to było widać strach. A teraz.. łezka w oku się kręci jak zestawię jego obraz sprzed dwóch lat w porównaniu do tego co jest obecnie :)

My mieszkamy na końcu wioski, mamy obok pola i lasy, przy drodze jest rów.. No i stamtąd wychodzą te paskudne żmije. Szczególnie, gdy się ochładza, a w dzień wychodzi słońce.. ponoć nie są jadowite, ale... lepiej dmuchać na zimne.. No i kleszcze.. masakra.. w tym momencie jakoś ich nie ma, ale w "sezonie" z każdego psa zdejmuję po 10, jeszcze wracając ze spaceru, a później w domu jest wyczesywanie i dokładne sprawdzanie i tak w sumie przez cały dzień, na wypadek gdybym coś przeoczyłam. U Murzynka np. kleszcze chowają się w ogonie, a później wychodzą na resztę ciała.. A Murzynek nie cierpi czesania i sprawdzania ogona :diabloti:

Posted

Fotograf amator, a fotki jak na jakiś konkurs rewelacja:D

Hehehe, dokładnie tak jest, że najmniejszy w stadzie ustala zasady, moja Dee ma 1kg, a potrafi tak ustawić psiaka mojej mamy, że nawet ulubione zabawki i gryzaczki jej oddaje i tylko wtedy smęci coś pod noskiem i idzie dalej:D no i resztę też- całą 3 ustawia bez problemu:)

Smutną historię miał Murzynek, ale dzięki niej ma Ciebie:) teraz niczego mu nie brakuje i jest kochany, ma swoje stado i wszystko czego zapragnie:) widać u Was miłość i szczęście na zdjęciach. Ja tyle łez wylałam nad historiami moich psiaków, ale z drugiej strony czy one były by u mnie jakby ich historia była inna? Psiaki są niesamowicie dzielne i mają straszną wolę życia, szczególnie kiedy widzą, że są dla kogoś ważne- to jest niesamowite.

Jakbym zobaczyła żmiję to chyba bym na zawał zeszła... i nie żebym się bała - tylko jak któraś ugryzła by moje psiaki przy ich wielkości, to mogło by być ciężko, chociaż ponoć one atakują tylko z przymusu, ale moje dziewuchy nawet ślimaki i pszczoły w gębie mi przyniosą..:/ więc węża mogły by wziąć za zabaweczkę... brrr...

Posted

dreag napisał(a):
Podglądam życie mojej ulubionej gromadki:).

To może lepiej tak na żywo pooglądać się nawzajem :)

Chiquita&DeeDee napisał(a):
Fotograf amator, a fotki jak na jakiś konkurs rewelacja:D

Hehehe, dokładnie tak jest, że najmniejszy w stadzie ustala zasady, moja Dee ma 1kg, a potrafi tak ustawić psiaka mojej mamy, że nawet ulubione zabawki i gryzaczki jej oddaje i tylko wtedy smęci coś pod noskiem i idzie dalej:D no i resztę też- całą 3 ustawia bez problemu:)

Smutną historię miał Murzynek, ale dzięki niej ma Ciebie:) teraz niczego mu nie brakuje i jest kochany, ma swoje stado i wszystko czego zapragnie:) widać u Was miłość i szczęście na zdjęciach. Ja tyle łez wylałam nad historiami moich psiaków, ale z drugiej strony czy one były by u mnie jakby ich historia była inna? Psiaki są niesamowicie dzielne i mają straszną wolę życia, szczególnie kiedy widzą, że są dla kogoś ważne- to jest niesamowite.

Jakbym zobaczyła żmiję to chyba bym na zawał zeszła... i nie żebym się bała - tylko jak któraś ugryzła by moje psiaki przy ich wielkości, to mogło by być ciężko, chociaż ponoć one atakują tylko z przymusu, ale moje dziewuchy nawet ślimaki i pszczoły w gębie mi przyniosą..:/ więc węża mogły by wziąć za zabaweczkę... brrr...

poczekajcie jak rozgryzę swój aparat.. wtedy dopiero będę zdjęcia :razz:

z tymi smutnymi historiami to właśnie takie szczęście w nieszczęściu.. gdyby nie miały źle, to by do nas nie trafiły. Więc całkiem na dobre im to wyszło ;)

Nasze spotkania z żmijami właśnie kończyły się tak, że one po prostu uciekały, a mi udawało się odwoływać psy, żeby nie goniły za nimi.. Ale ciśnienie podskakiwało mi to granic możliwości... oj straszne to było.. z TZem mamy plany, żeby wybudować swój domu jeszcze bliżej lasu- z jednej strony fajnie, ale jak pomyśle o zwierzętach, które mogą znaleźć się na naszym podwórku, to się głęboko zastanawiam czy to taki dobry pomysł.. dziękuję bardzo za to, żeby przeganiać żmije, walczyć z kleszczami, ogromnymi mrówkami i ewentualnie jakimś dzikiem.. A u nas dziki, lisy, wiewiórki, żmije, sarenki naprawdę są w lesie. Chociaż zanim wybudujemy dom, to ten las może zniknąć i zamienić się w osiedle..

Tośka niby jest największa i na tym koniec ;) Żebyście zobaczyły jak się wykłada przed Edusiem.. Chociaż jak była młodsza próbowała go rozbawiać, on to ignorował, a gdy była zbyt nachalna dostawała wiązankę warkotu. W końcu odpuściła. Teraz kiedy jest już starsza i pachnąca dziewczyną, Eduś z kolei próbuje robić jakieś podchody, żeby się poganiać, tylko że teraz to ona mu nie wierzy hehe i jak podchodzi, żeby ją powąchać, to Tosia wykłada się przed nim na plecy i nieruchomieje.. Za to Pestka dręczy Edka, tak stara się go rozluźnić, pobiegać razem.. cokolwiek.. żeby tylko spojrzał na nią.. nie ma szans :) Eduś lubi szorstką przyjaźń. Niby nie bawi się z nimi, nie leżą obok siebie, nie zagryzają razem zabawek.. Ale jak się cieszy kiedy przyjeżdża do nas.. ogonem macha jak labrador i kręci ósemki po podwórku- dostaje głupawki. A jak jest nad rzeką bez moich psów, to odrywa się od kopania dołków i rozgląda się czy przypadkiem nie nadjeżdżamy.. Lubi ich, ale oficjalnie się do tego nie przyznaje ;)

Posted

Heheheh, jak to każdy facet, oni tak mają, że im bardziej lubią tym mniej się przyznają:D

No to czekamy, gryź ten aparat szybciutko, bo uwielbiam patrzeć na fotki szczęśliwych psiaczków;)

Chciałabym mieć domek przy lesie, jejku to by było spełnienie marzeń i mały hotelik dla psiaczków... hmmm... cudnie, chociaż reszta zwierzątek (dziki, węże, mrówki) jakoś mniej lubię, sarenki uwielbiam, zajączki i te inne ;) ale na widok dzika- to chyba tylko wejście na drzewo ratuje;) ja mieszkam w centrum miasta... niby jest ogródek, więc maluchy mają gdzie wyjść, ale jakiś super spacer to już gorzej. Terenów spacerowych to Wam zazdroszczę;) i tego, że obie psiary jesteście, ja nie mam żadnej kumpelki psiary...

Posted

Heheheh, jak to każdy facet, oni tak mają, że im bardziej lubią tym mniej się przyznają:D

No to czekamy, gryź ten aparat szybciutko, bo uwielbiam patrzeć na fotki szczęśliwych psiaczków;)

Chciałabym mieć domek przy lesie, jejku to by było spełnienie marzeń i mały hotelik dla psiaczków... hmmm... cudnie, chociaż reszta zwierzątek (dziki, węże, mrówki) jakoś mniej lubię, sarenki uwielbiam, zajączki i te inne ;) ale na widok dzika- to chyba tylko wejście na drzewo ratuje;) ja mieszkam w centrum miasta... niby jest ogródek, więc maluchy mają gdzie wyjść, ale jakiś super spacer to już gorzej. Terenów spacerowych to Wam zazdroszczę;) i tego, że obie psiary jesteście, ja nie mam żadnej kumpelki psiary...

Ja ostatnio o swoim domu myślę codziennie i drapię się w głowę co tu zrobić, żeby plan realizować jak najszybciej :D Działkę już mamy, a to już dużo, jeszcze trzeba znaleźć masę pieniędzy na postawienie i wykończenie domu.. Jak wyrobię się przed 40tką to będzie super ;) A wtedy będę miała tyle psów hehehe nikt mnie już nie powstrzyma :lol:

wcześniej jak mieszkałam w mieście to spacer z psem.. masakra.. teraz to sama przyjemność. Gdybyśmy musieli przeprowadzić się z powrotem do miasta to chyba byśmy się udusili, psy również. Nic nie zastąpi przestrzeni, lasu, łąki i ciszy.. można leżeć cały dzień na kocyku na własnym podwórku i zwoływać psiary do siebie :D

Posted

Tereny są fajne i "atrakcyjne", zimą dziki blisko podchodzą na skraj lasu i jak widzimy świeże ślady to :scared:
Inna "atrakcją" są kuligi,na wąskich zaśnieżonych nawet dróżkach ciężko się wyminąć i opanować nasze pieski kiedy pól metra od nas biegnie rozgrzany intensywnie pachnący koń :lol:.Obok lasu mamy teren pagórkowaty,białostocczanie aktywnie wypoczywający spacerują,jeżdżą na nartach.Uwierzcie że godzina takiej rozrywki doprowadza nas do dużej zadyszki.Trzeba też uważać żeby nie zjechać z 20m górki co się niestety nam zdarzyło:evil_lol:Jeżeli nie zniechęciłam to zapraszamy :jumpie:

Posted

Nie wątpię, ja uwielbiam lasy i przyrodę, jakbym tak mogła mieszkać to było by cudne:) hehehe, to szkoda, że dzieli nas tyle km, bo wpada bym na podwórko z maluchami- choć nie wiem jakby się dogadały, bo moje średnio lubią duże psiaki, boją się... ale staram się to zmienić, tylko za mało znamy większych psiaków, żeby socjalizować często..