Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na szybciutko wieści z dzisiejszego poranka - budzę się, coś gramoli się spod łóżka. Wystawiam rękę, smyram po omacku, to uszko, to pyszczek, to szyjkę Pakunkową i nic. Zero warkotu, kłapania ząbkami, przymilał się i prosił o więcej.

Wczoraj zdjęliśmy obróżkę u weterynarza, była zaciśnięta tak, że jeszcze troszkę i zaczęłaby wrastać. Teraz słodziak ma baaardzo męskie szeleczki moro, które chętnie pozwala sobie założyć i zdjąć. Mówię - Pakuś, łapka i on wkłada łapinkę w szeleczki, potem proszę o drugą, zapinam i czeka grzecznie na przypięcie smyczy.
Ktoś go bardzo dobrze wychował, nie wiem skąd wziął się na ulicy ale widać pracę włożoną w ułożenie psa.
Tayga - jesteś pewna, że nikt go nie szukał?

• Replies 929
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Roszpunka']Tayga - jesteś pewna, że nikt go nie szukał?[/QUOTE]
Na 100%
Wszystkie psiaki z punktu przetrzymań mają "listę" w urzędzie, u weterynarzy, Straży Miejskiej, Policji i ogłaszane są w lokalnej prasie.
Gdyby ktoś chciał znaleźć psa to by szukał. A jakby szukał to by znalazł.
Poza tym zbyt długo koczował na rynku (3-4 miesiące) i nigdzie nie chciał odejść.
No i jest bardzo zaniedbany :( Chory, z zaciśniętą obrożą, wystraszony, obolały...
Tak sobie myślę... na ten rynek przychodzą głównie Niemcy. A psiaków "gadających" po niemiecku już tu trochę było.
Tam oddanie do schronu kosztuje za dużo, leczenie też krocie. Ale za to jest obowiązek kastracji, a Pako bezjajeczny...
Wielu Niemców nadal wyjeżdża na "zachód", najczęściej nie mogą zabrać zwierzaka. W wielu landach wymagane jest pozwolenie na trzymanie psa. W blokach najczęściej administracje zakazują.
Może nie właściciel, ale jego rodzina wyrzuciła psa?
Nie wiem skąd się wziął Pakulec, ale cieszę się, ze jest bezpieczny :)

Posted

[quote name='Roszpunka']Pakunek ledwie wyjechał na mały wypoczynek na łonie natury, a już wszyscy o nim zapomnieli :cool3: To ja nie wiem, czy jest sens wklejać jakieś zdjęcia...[/QUOTE]
Ja pamiętam! Dawaj foty, bo nie wytrzymam do jutra!!!

Posted

Czasem kłapnie dziobem ale poza tym - super. I jest nieustannie głodny :evil_lol: Cóż, ja mu kiełbaski z grilla nie dam.
Dogadałam się z nim, sądzę, że zaczyna mi ufać, pozwala coraz więcej koło siebie zrobić. Mam nadzieją, że wkrótce również zrozumie, że na takiego babsztyla jak ja nie ma mocnych i żadnych powarkiwań i strzelania ząbkami nie będę tolerować.

Uda się do jutra załatwić tego maila o którego prosiłam? Do popołudnia...

Posted

[quote name='Roszpunka']Czasem kłapnie dziobem ale poza tym - super. I jest nieustannie głodny :evil_lol: Cóż, ja mu kiełbaski z grilla nie dam.
Dogadałam się z nim, sądzę, że zaczyna mi ufać, pozwala coraz więcej koło siebie zrobić. Mam nadzieją, że wkrótce również zrozumie, że na takiego babsztyla jak ja nie ma mocnych i żadnych powarkiwań i strzelania ząbkami nie będę tolerować.[/QUOTE]
Bo on jeszcze nie wie, ze wszyscy chcą dla niego dobrze :)

[quote name='Roszpunka']Uda się do jutra załatwić tego maila o którego prosiłam? Do popołudnia...[/QUOTE]
Miał być... prośbę wysłałam. Jeszcze przypomnę.

Posted

Popytam jeszcze dziewczyn w Kielcach o dobrego fryzjera dla niego, najlepiej, żeby dawał zniżki dla bezdomniaków...
Ale najpierw doleczymy jego skórę. Już się praktycznie nie drapie, przy czesaniu wykruszyła się chyba tona strupków. Sądzę, że teraz kąpiele będą najskuteczniejsze, zacznę mu też podawać siemię lniane.

Posted

[quote name='tayga']Po zabiegach pielegnacyjnych dopiero będzie rozkoszny. Żeby tylko jeszcze przestał byc taki "niedotykalski"

Powoli zacznie być "dotykalski". Zobacz, ile pozwolił sobie wyczesać - na pyszczku nie ma już dredów i rzepów...

Posted

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Żaden cud się nie zdarzył.
Zabiegi pielęgnacyjne trwały cały weekend, powolutku przyzwyczajałam go do delikatnego czesania najpierw grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach, z grubsza, potem gęstą szczotką. On był czesany, nawet to lubi. Kiedy coś go ciągnęło,zabolało, pokazywał ząbki, dawałam mu spokój i czesałam w innym miejscu. Małymi kroczkami, nic na siłę.

Przed nami nauka zaglądania w ząbki, uszka, tego nie lubi najbardziej. Ale nauczy się, tylko przysmaki muszę mu dawkować, bo troszkę z niego pulpecik ;)

Swoją drogą wspaniale by było, gdyby wszystkie bezdomniaki kwalifikowały się do odchudzania :roll:

Posted

Poznałam dziś Pakunka i muszę powiedzieć, że psiak jest NIESAMOWITY! Śliczny, mądry, ładnie na smyczy chodzi, piłeczkę mógłby ganiać bez przerwy:lol:I strasznie fajnie szczeka:lol:Ten, do kogo Pako trafi, będzie miał ogromne szczęście:loveu:

Posted

A cioteczka Incia podarowała Pakunkowi karmę, puszkę i troszkę smakołyków. Jak ja mam psiaka odchudzać w takich warunkach?;) Nie wiem. Kochana Aniu w imieniu Pako wielkie dzięki :Rose:
Dziś darowałam mu wizytę u weta (taryfa świąteczna a i tak ulubionego doktora nie było), natomiast kąpiel mu się nie śmignęła. Tak więc dziś po raz pierwszy pocałowałam go w łepek :loveu:
Co dzień jest słodszy. Kupił nawet mojego TZ-ta. I co dzień piękniejszy. Sierść ma taką mięciutką i milutką, że ręce same się wyciągają do głaskania. Nie wiem, co więcej mogę napisać - miał przyjechać jakiś straszny potfór :evil_lol: a przyjechała pluszowa maskotka.
Normalnie zachwycona jestem.

Skóra zbladła, zaczerwienienia znikają,już się maluszek nie drapie. Jeszcze tylko strzyżenie, troszkę nauki i ogłaszamy chłopaka, niech w domku stałym doopkę grzeje.

Mam kilka fotek z dzisiejszego spaceru, niestety malutko, bo komary chciały nas zagryźć:diabloti:
Wkleję później albo jutro.

Posted

[quote name='tayga']Roszpunko... :Rose: :buzi::Rose: :buzi: :Rose:

Cała przyjemność po mojej stronie :) Jak ja się cieszę, że jest ktoś taki, jak Ty:loveu: i Pako może cieszyć się życiem, zamiast siedzieć w zatłoczonym kojcu.
Cały czas pamiętam o tych, które tam są :-(

W ramach podziękowań od Pakunka :