Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 142
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na Allegro Kornisza nie ma - nie miałam do tego głowy. Może ktoś mógłby go wystawić?
Jak dobrze pójdzie, to z bazarku będzie ok. 100 zł :multi:. Marzy mi się, że może wystarczy jeszcze na jego sterylizację...

Posted

Dziś czwartek , jeśli dobrze pamiętam , to dziś ma być Korniszowa operacja !!!!
trzymam kciuki , żeby się wszystko udalo :kciuki: :kciuki: :kciuki:
napiszcie , co u piesa ?

Posted

Nie, niestety, wet poprosił o przełożenie zabiegu, bo teraz przez cały tydzień jest na szkoleniu. Następna data - 27 grudnia.
Może i dobrze się stało, Kornisz ma więcej czasu, żeby się jeszcze poprawić, no i może uda się zebrać całą kwotę, a może i trochę więcej, bo coś mi się wydaje, że na 300 zł się nie skończy...:shake:

Posted

Nareszcie mam chwilę, żeby coś napisać. Niestety, mam bardzo utrudniony dostęp do internetu, a w święta to już w ogóle zero :shake: , stąd te chwilowe przerwy w dostawie informacji.

Otóż, badanie i zabieg były ustalone na 27 grudnia, ale w ostatniej chwili zadzwonili z lecznicy z prośbą o przełożenie na dzisiaj (29 grudnia) - podobno mieli jakiś nagły, dramatyczny przypadek, wymagający natychmiastowej interwencji, a potem lekarz miał zaklepany wyjazd na jakieś konsylium do Warszawy. Dlatego nie mógł zrobić dwóch zabiegów naraz. Zgodziłam się, bo przecież u Kornisza nie ma takiego pośpiechu.

Dzisiaj w końcu pojechaliśmy.
Korniszka uśpili do badania, bo podobno tylko w znieczuleniu można dokonać wiarygodnego badania tego rodzaju uszkodzenia łapy (pies nie czuje wtedy bólu i nie wierzga się). Badało 3 weterynarzy (w tym ojciec i syn Kwiecińscy). Trochę to trwało, ale ostatecznie stwierdzono co następuje:

więzadło nie jest zerwane, tylko naciągnięte, wobec tego nie opłaca się męczyć zwierzaka długą (ok. 2 h) i ciężką operacją, kiedy jej wynik jest niepewny i można pomóc, ale równie dobrze zaszkodzić; zdecydowano się na uniknięcie skalpela i leczenie farmakologiczne oraz usztywnienie chorej łapy za pomocą specjalnego "stelaża".

Ponieważ Kornisz i tak był już znieczulony, postanowiłam to chociaż wykorzystać i zdecydowałam o kastracji. Jesteśmy umówieni tak, że kiedy przyjadę za 10 dni zdjąć szwy, wtedy zaordynują mu leki na wzmocnienie chorej łapy (silne sterydy) i założą usztywnienie.

Kastracja kosztowała 100 zł. Jeszcze nie wiem, ile wyniosą leki i "stelaż". Mam nadzieję, że to wszystko zamknie się w kwocie 300 zł, chociaż dalej zbieramy. Do tej pory zbieraliśmy na "operację" Kornisza, ale chyba ujęłam to nieściśle, bo raczej chodzi o "leczenie" w ogóle, jeśli operacja nie wchodzi w grę. Mam nadzieję, że dla osób które do tej pory wpłaciły na Kornisza, nie ma to znaczenia :-) . Cały czas chodzi o zdrowie Kornisza...

Piesek już się wybudził, chodził trochę zygzakiem :grins: , a teraz wzięłam go na kilka dni z kojca do ciepłego pomieszczenia.

Ludzie, kto da dom Korniszowi ? - już jest prawie zdrowy, wykastrowany, zaszczepiony, odrobaczony. I taki wesoły...

Posted

A to ci Kornisza wzieli z zaskoczenia- miał miec cietą łapkę, a odcieli jajka :cool3:
Ale to dobrze jeśli nie ma potrzeby takiej głębokiej operacji, zawsze to mniejszy stres dla psiaka nie mówiąc już o kosztach...
Trzymaj się Korniszku i na pierwszą stronkę hopsiaj :multi:

Posted

U Korniszka wszystko ok. Teraz po zabiegu jest w ciepłym pomieszczeniu. jutro Potter zajrzy do niego.
Cały czas szukamy domu dla tego przemiłego psiaka.