Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam problem z moją sunią. Ogólnie jest bardzo przyjacielska do innych psów i ludzi ale jak jest na smyczy to jest gorzej. Jesli moze sie spokojnie obwachac z drugim psem to nie ma zadnego problemu ale jesli idziemy chodnikiem a obok przechodzi obca osoba z psem to wiadomo,ze nie moge dac jej obwachac tego psa tylko idziemy dalej. I wtedy zawsze napina sie na smyczy i zaczyna szczekac, czasem warczec na tego psa. Dodam,ze jak zobaczy psa to cala sztywnieje i napina smycz. Wtedy moglabym jej nawet wrzasnac do ucha a i tak by nie zwrocila na mnie uwagi. Od dwoch tygodni staram sie jej porzadnie uczyc skupienia na przewodniku ale naprawde ciezko idzie. Sunia ma ogolnie duzo ruchu, aportowania, ucze jej sztuczek. Nie wiem dlaczego mala tak reaguje na smyczy, tragedia

Posted

mam ten sam problem: "agresje smyczową". Moja sunia spuszczona ze smyczy dogaduje się z psiakami, ale na smyczy nie mogę spokojnie przejść chodnikiem koło większości spacerujących z psem. Czasem podejdzie normalnie i zacznie się wąchać, ale jak odchodzimy zaczyna ujadać na psa. Nie wiem jak to ugryźć ;-(

Posted

Na czym prowadzacie psy? Obroża, czy szelki? Można spróbować za każdym razem kazać jej siadać, a jak nie reaguje, dotknąć ją lekko, nawet czubkiem stopy w pazurki, ale lekko!, nie kopnąć, dotknąć, żeby pojawił się bodziec, na którym musi się na sekundę skupić. Ja np. staram się w takich sytuacjach zawsze psa posadzić - słownie - a potem, jeśli dalej się spina, dotykam go np. w bok, czy głowę, żeby się skupił na mnie.

Może ktoś ma lepsze rozwiązanie, ale siad na początek powinno troszkę pomóc.

Posted

summer78 napisał(a):
mam ten sam problem: "agresje smyczową". Moja sunia spuszczona ze smyczy dogaduje się z psiakami, ale na smyczy nie mogę spokojnie przejść chodnikiem koło większości spacerujących z psem. Czasem podejdzie normalnie i zacznie się wąchać, ale jak odchodzimy zaczyna ujadać na psa. Nie wiem jak to ugryźć ;-(

Bo czuje się niepewnie. Pies na smyczy zdaje sobie sprawę, że w razie kłopotów jest między młotem a kowadłem i nie ma opcji ucieczki - a to sprawia, że czuje się podenerwowany. Woli poszczekać, żeby oddalić zagrożenie zamiast się z nim mierzyć nie mając w razie czego możliwości odwrotu.
Psiak umie chodzić na luźnej smyczy? Warto byłoby zacząć od tego. Najczęściej stres pojawia się dlatego, że pies jest cały czas na napiętej lince-ergo non-stop jest ograniczony i ma małe pole manewru. Nauczony chodzenia przy nodze zdaje sobie sprawę, że ta smycz w jakiś tam sposób go kontroluje, ale nie wywołuje to już takiej schizy.
Sybel pisała już o skupieniu psa na sobie, gdy mija inne psy-warto nagrodzić zwierzę jeśli takie skupienie osiągniesz. Ćwiczenia warto zacząć z psem bardzo spokojnym, który nie zwraca uwagi na Twojego pupila-im więcej się nim interesuje i emocjonuje, tym silniej Twój pies reaguje niepewnością i strachem. Popytaj wśród znajomych, może ktoś ma psa super zsocjalizowanego i tak obytego z psami, że prawie nie interesują go kontakty z "nowymi" albo tak ułożonego, że skupi się wyłącznie na właścicielu.
Spotykaj się jak najczęściej z psami-niepewność Twojego zwierzaka musi z czegoś wynikać, często jest to objaw słabej socjalizacji i braku umiejętności "rozmawiania" z przedstawicielami własnego gatunku. Im częściej Twój pies spotka się z przyjazną reakcją innych psiaków, tym mniej będzie na nie reagował niepewnością, również na smyczy.
Możesz też zastosować na początek dłuższą linkę, np. 5-10 metrów. Jak zwierzak się nauczy, że nie jest do Ciebie ciasno przywiązany, ale że ma jakąś tam swodobę, poczuje się pewniej. Później smycz można skrócić.
Zacznij też stawiać się w roli "ochroniarza". Na własnym przykładzie wiem jakie "wrażenie" robi na niepewnym psie odgonienie zbyt napastliwego pacjenta. A wystarczy tylko do skutku blokować go własnym ciałem tak, żeby nie miał dostępu do Twojego psa-większość szybko sobie odpuszcza i odchodzi. W oczach Twojego zwierzęcia stajesz się superbohaterem :) To samo można stosować w innych sytuacjach-np. idąc na wprost innego psa staraj się stanąć między nimi (jeśli trzymasz zwierzak raczej przy lewej nodze, mijasz inne psy z prawej, aby pracować jako "bufor bezpieczeństwa").

Posted

Jeśli chodzi o socjalizację to nie mogę sobie nic zarzucic. Mala miala od zawsze duuuzy kontakt z psami, czesto sie bawila i z malymi yorkami i z duzymi owczarkami i wszystko bylo w porzadku. Ta agresja smyczowa zaczela sie ledwie z miesiac, poltora temu, przedtem wszystko bylo ok. Uprzedzajac pytanie, nie, zadnego traumatycznego zdarzenia nie bylo ktore mogloby wywolac taka reakcje. Neli umie chodzi na luznej smyczy, nauczenie jej tego zajelo mi prawie dwa miesiace i czasem zdarza jej sie nadal pociagnac ale to sa naprawde sporadyczne przypadki.

Posted

merrickmayfair napisał(a):
Jeśli chodzi o socjalizację to nie mogę sobie nic zarzucic. Mala miala od zawsze duuuzy kontakt z psami, czesto sie bawila i z malymi yorkami i z duzymi owczarkami i wszystko bylo w porzadku. Ta agresja smyczowa zaczela sie ledwie z miesiac, poltora temu, przedtem wszystko bylo ok. Uprzedzajac pytanie, nie, zadnego traumatycznego zdarzenia nie bylo ktore mogloby wywolac taka reakcje. Neli umie chodzi na luznej smyczy, nauczenie jej tego zajelo mi prawie dwa miesiace i czasem zdarza jej sie nadal pociagnac ale to sa naprawde sporadyczne przypadki.

I znowu u mnie podobnie ;--)) sunia jest co prawda znajdą, u nas od 8 m-ca życia. ale od początku pobytu zależało mi żeby miała jak najwięcej kontaktu z psami, więc nigdy jej nie ograniczałam, nie dociągałam jak spotykała psa na spacerze i wtedy jak była młodsza witała się ze wszystkimi wylewnie, każdy psiak czy to suka czy pies był witany radośnie. Nie przypominam sobie jakiegoś zdarzenia które mogło to zmienić. Po prostu z wiekiem tak jej przyszło. Na smyczy niestety ciągnie jeszcze niemiłosiernie, przestaje dopiero jak sie zmęczy i wybiega luzem.