Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mój ok. 3 letni kundelek ma takie dość dziwne napady, tzn. np. podnosi pysk do góry i tak jakby zaczyna mu brakować powietrza, dusi się, ma tak od roku, byłam u weta, dostawał krople na padaczkę, różne tabletki na serce, jednak nic nie pomaga.
Czytałam gdzieś o katarze wstecznym i zastanawiam się czy to jest to...
Nie wiem, czy dobrze temat umieściłam, jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Posted

moja sunia bardzo czesto miewała własnie napady kataru wstecznego. czesto gdy zbyt łapczywie piła, albo gdy sie bardzo ekscytowała. nasiliło jej sie to wiosna. dostała kropelki zyrtec na alergie i od tej pory (odpukac) jest ok.
a czy twój psiak miał badane serce? piszesz, że dostawał rózne leki nasercowe. i dlaczego podawane były leki na padaczkę?

Posted

a jak często te krople dostawała i w jakich ilościach ? a to bez recepty można kupić ?
dostawał krople na padaczkę, bo wet myśłał, że jest to inny rodzaj padaczki. nie, nie miał robionego badania serca, jednak wet powiedział, że małe psy zapadanie tchawicy i dostawał jakieś tabletki, potem na serce, nie wiem dokładnie jakie, bo krótko je dostawał... a masz może jakiś filmik z tym napadem, żebym mogła jakoś go porównać...

Posted

wyglada to tak, ze psiak wciąga jakby smarki/powietrze noskiem.
kropelki mam na recepte, bo to lek dla dzieci. podaje dwa razy dziennie po 3 krople (frania wazy 4,5 kg).
moze zmień weterynarza jesli podaje leki na padaczke, zapadniecie tchawicy i serce bez badań. to nie jest ani normalne, ani zdrowe.

Posted

no w tej lecznicy jest 3 wetów i teraz jesteśmy u innego. Dzięki za odpowiedź, ja słyszałam jeszcze, że należy zatykać nos psu i faktycznie to pomaga.

Posted

paniMysza napisał(a):
generalnie na katar wsteczny nie ma leku. on moze byc spowodowany alergia, podekscytowaniem, czasami zasiorbaniem wody nosem;)

Dzięki za odpowiedzi ; )