Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj rano byłam w szoku :o

Moja Jenna jak zwykle porwała mojego kapcia i zaczeła biegać z nim po mieszkaniu,zaczepiając mnie żebym ją goniła.Ja nie miałam ochoty na żadne wygłupy,więc podeszłam do niej i kazałam jej go oddać.Zawsze oddawała wszystko co miała w pycholu na komendę-jednak nie tym razem.Wściekłam się i wyjełam jej tego kapcia z pyska,a ona skoczyła mi na nogę i zaczeła na niej tańczyć(czytaj odruchy kopulacyjne :oops: )i jeszcze jak by tego było mało zaczeła przy tym warczeć :o Oczywiście od razu zareagowałam i to dość ostro!

Ale czy to oznacza,że ona mnie zdominowała-czy raczej próbuje mnie zdominować?????Jak temu zapobiec?

Stosuje się do wszystkich zasad utrzymania prawidłowej hierachi w domu-co prawda przez święta była troszke rozpieszczana,ale nie wydaje mi się aby przez tak krótki czas mogła zmienić swoją pozycję w stadzie?

Zawsze była grzeczna i posłuszna-a dzisiaj co jej odbiło to nie wiem????????

Dodam jeszcze,że ma dopiero 8 miesięcy

pozdrawiamy

ja i mój :lilangel:

Posted

Z tego co się orientuję, to psy o mocnej psychice lubią sobie próbować dominować swojego właściciela od czasu do czasu (a nuż się uda), a może po prostu hormony uderzyły jej do głowy. Na razie nie przejmowałabym się zbytnio, szczególnie jeśli odpowiednio zareagowałaś.

Posted

nejra npisała

Stosuje się do wszystkich zasad utrzymania prawidłowej hierachi w domu-co prawda przez święta była troszke rozpieszczana,

Czyli nie stosujesz się. Nie jesteś konsekwentna.

Posted

Rotti ma racje. Popuściliście małej przez święta, więc uznała, że dajecie jej pole do zdobycia władzy, więc to wykorzystuje.

Ale nie jest za późno, możesz jeszcze odebrac co twoje, ale masz nauczke na przyszłość.

Jakiej rasy jest twój piesek?

Posted

Moja Jenna to goldenka!

To nie przeze mnie była rozpieszczana,ale przez moich gości-każdy rzucił jej jakiś kąsek ze stołu,była pieszczona i zabawiana przez pół dnia!Mam nadzieje,że to burza hormonów i wkrótce jej to przejdzie-jak na razie sytuacja się nie powtórzyła,ale moja mała zaczeła się buntować(nie wykonuje komend-nieraz musze powtarzać jej 5 razy żeby łaskawie zrobiła proste siad :x )W przyszłym tygodniu zaczynamy szkolenie-może to coś pomoże :wink: Aha jedyna zasada do której się nie stosuje to leżenie na kanapie :oops:

pozdrawiamy

Posted

Nejra

Goście nie mają prawa rozpieszczć Twojego psa ! Ty go wychowujesz i Ty decydujesz co wolno, a czego nie. Wiem, że trudno jest gości do tego przekonać, a niektórzy to się nawet obrażają, ale wyobraź sobie jak sie będą obrażać za rok, dwa czy pięć, jak sie okaże, że masz niewychowanego psa.

Zawsze można zastosować argument, że cudzych dzieci też nie wychowują inni, tylko rodzice i oni decydują co wolno, a czego nie.

A powtarzanie komend po pięć razy, to błąd. Tym właśnie nauczysz psa, że komendę może ignorować.

Powodzenia na szkoleniu i nie daj się gościom :)

Posted
Aha jedyna zasada do której się nie stosuje to leżenie na kanapie :oops:

jak większość :wink:

To chyba jednak burza hormonów. Głupawkę ma jak widać,

Ale widzę. że pokazałaś jej też, ze wszystkich twoich gości może sobie podporządkować i że oni będą robili to co Ona chce. :lol: Nie zainterweniowalaś, następnym razem nie pozwalaj gościom na takie zachowania, nawet jesli jest to tylko golden.

Fajnie, że idziesz na szkolenie, ale pracuj też z psem w domu. Nagradzaj zawsze wtedy, kiedy komendę wykona, ale nie pokazuj zdenerwowania i karć jej, kiedy jej nie wykona.

słyszałam kiedys jedno zdanie dotyczące wyjkonania komendy "do mnie"" Psa nalezy zawsze nagradzać, kiedy do nas podejdzie, nawet jak wróci do nas po tygodniu" I taką zasadę stosuj przy szkoleniu psa.

Zycze cierpliwości, cierpliwości i konsekwencji. :D

Posted
Psa nalezy zawsze nagradzać, kiedy do nas podejdzie, nawet jak wróci do nas po tygodniu" I taką zasadę stosuj przy szkoleniu :D

Pika: to mądre zdanie każdy początkujący/i nie tylko/właściciel powinien sobie powiesić na ścianie :D

Ja, raz zachowałam się jak ignorant i teraz (a mam ogara!!!) od roku ciężko pracuję by swój błąd odrobić ( z różnym skutkiem). Rotti, która mi pomaga, wie to najlepiej. Zrobić kardynalny bład łatwo, naprawić trudno, niestety.........