sara_onek Posted July 30, 2011 Posted July 30, 2011 witam jestem tu nowa i mam problem mój owczarek niemiecki (9 miesięcy) nie chce jesc, chyba że sie nad nim stoi to zje troche suchej karmy (pedigree junior, purina). Czy jest jakaś karma aby taki niejadek zjadł a może jakoś mu przyszykować smaczne jedzonko ? Quote
Kasiass Posted July 30, 2011 Posted July 30, 2011 Tez mam ON-ka, konkretnie suczke i tak samo wybrzydza z jedzeniem. Jednak znalazlam na nią sposób ;). Do karmy dorzucam jej cos co lubi. Świetnie sparwdza sie u mnie gotowana wątróbka ( nawet jak samym wywarem zaleje karme to zje) lub pierś z kurczaka. Dodaje troche, naprawde wystarczy troche watrobki lub kurczaka i wygniatam to ręką razem z karmą tak zeby sie dobrze zmieszalo ;). Oczywiście jak gotujesz to na samej wodzie, zadnej soli ani innych przypraw ! Możesz tez sprobowac mieszać z mokrą karmą. Ja czasem mojej dorzucam tez plasterek chudej polędwicy z indyka, takiej bez zadnych przypraw. Quote
Pajęczyca Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 Moja też jak była młodsza wybrzydzała przy jedzeniu. W akcie desperacji zaczęłam właśnie dorzucać do jedzenia smaczne kąski, jednak stwierdzam, że nie jest to dobra metoda... Nie można w nieskończoność czegoś dorzucać, a potem pies grymasi jeszcze bardziej, nawet nie chce tknąć samej suchej karmy. Miałam duży problem, żeby znów nakłonić Milę do jedzenia normalnie, bez żadnych urozmaiceń. Myślę, że może to być takie szczenięce wybrzydzanie ;) Jednak jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, to może stać się niebezpieczne, bo Twój on-ek cały czas rośnie. Myślę, że możesz podawać mu z ręki, jakby nadal nie chciał to może zmiana diety pomoże (np. na gotowane jedzenie) ale po konsultacji z wetem. ;) Quote
Recommended Posts