Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ania90']ja tak samo:)[/QUOTE]

I słusznie :)

[quote name='Ty$ka']U nas też cudna pogoda :loveu:

A ONków nie lubię. Chyba, że takie, jak są w Dorplant - zresztą podejście dorplantowe też bardzo lubię ;). No a ONki jednak potrzebują dużo pracy z człowiekiem, dużo ruchu i wbrew pozorom nie są to łatwe psy.[/QUOTE]

Bajkowa :loveu:
Dokładnie tak, tylko ludziom się wydaje, że ON to się rodzi taki super mądry i w ogóle go wychowywać nie trzeba. A potem w praniu wychodzi, że wpatrzony to on jest, ale z karnością to już jest różnie, samonagradzanie to fatum i nie wszystko robi na już i idealnie, bo pańcio chce.

Pora przypomnieć pieskowi, jak się chodzi na smyczy. Obroża i 120cm już uszykowane, zaraz idziemy na spacer. Wykończę się, bo nienawidzę takich krótkich smyczy, ale Mikrus przesadza grubo ostatnio - za dużo puszczania i automaty i się pieskowi w dupie przewraca ;)

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Najgorsza jest właśnie taka moda na psa, że ktoś się naogląda wyszkolonych przykładowo ONków, szuka szybko takiego psa albo w hodowli, albo w pseudohodowli i myśli, że z takim psem nie trzeba pracować. ONki uczą się nawet szybko, ale uczyć się można i tych dobrych nawyków, i tych złych, o czym często dużo osób nie pamięta.

A co do smyczy - ja najbardziej taki krótkie lubię, bo na spacery chodzę w miejsca, gdzie można psa spuścić, więc smyc niepotrzebna. Fanta się odwołuje, więc nie ma problemu. No a jak idę z nią chodnikiem, to dłuższej smyczy nie potrzebuję :eviltong:

Posted

[quote name='Fantowa']Najgorsza jest właśnie taka moda na psa, że ktoś się naogląda wyszkolonych przykładowo ONków, szuka szybko takiego psa albo w hodowli, albo w pseudohodowli i myśli, że z takim psem nie trzeba pracować. ONki uczą się nawet szybko, ale uczyć się można i tych dobrych nawyków, i tych złych, o czym często dużo osób nie pamięta.
[/QUOTE]
taka prawda... no ale Cywil i Szarki przecież się urodzili tacy wybitni... więc po co pracować z psem jak on już tak ma sam z siebie hehe
Ja średnio lubię ON ale raczej to sie tyczny nie tyle że ich samych ale wychowania ( a raczej braku wychowania) przez właścicieli, co chwile spotykam jakiegoś agresywnego biegnącego na mnie i na moja astkę z zębami na wierzchu nie wychowanego onka;/

Posted

Hmm, no to ja lubię tylko ONki użytkowe.
Typ wystawowy to masakra jakaś, zad do ziemi, fuj :shake:
Przy ONkach masz ten komfort, że da się u nich odwrócić niektóre błędy szkoleniowe, czego nie zrobić u każdego psa. No i (te użytkowe)nadają się do wielu sportów - przykładowo w agility fajnie biegają, co prawda nie jest to rasa z idealnymi predyspozycjami do tego, no ale da się z ONkiem biegać i osiągać całkiem niezłe wyniki. Choć agility nie jest sportem, który jest najlepszy dla tej rasy(w sensie, że ONki w innych sportach są lepsze niż w agility), no ale trenuję agility i musiałam wymienić ten przykład :evil_lol:

Posted

Teraz znowu nastała moda na ONy dzięki Alexowi ;) Który przecież jest super mądry, wychowany, w ogóle to człowiek w psim ciele jest. A że urody im natura nie poskąpiła, to się ludzie rzucają. A potem zajeżdżając do schroniska pierwsze, co się w oczy rzuca to kilka ONów pilnujących, do tego multum w boksach. I czemu? Bo się okazało, że jednak nie są idealne. Albo przewyższają inteligencją właściciela ;)
Wystawowe ONy to jest tragedia i strasznie przykro się na to patrzy. Pies 5-6 lat ciągnący tyłek po chodniku... Dlatego lepiej kupić użytek lub nieskalanego wystawami nie-rodowodowca.

My właśnie niezawsze chodzimy tylko na pola, a taka króciutka smycz mnie irytuje strasznie. Bo Mika chce coś powąchać dalej i musze po trawnikach za nią latać, nie znosze tego...

Posted

Kurczę, ja nawet Alexa nie oglądałam :evil_lol: Ale obecnie jest nadal moda na bordery - szkoda, że niektóre trafiają w ręce osób zafascynowanych oglądaniem ich na youtubie, niemających pojęcia o szkoleniu, bo przecież to border, to potrafi wszystko. Szkoda mi takich psów, bardzo szkoda. No ale to czeka każdą rasę, która staje się popularna. Popularność szkodzi.

To kup linkę, jakieś 10-15m i będziesz miała spokój:eviltong:

Posted

Ja też nie, nie chciał mi działać na necie :mad:
Każda modna rasa źle kończy niestety. Najlepszym przykładem jest oczywiście niekończąca się moda na yorki i westy. Zrobić z terrierów kanapowe kluchy to niesamowity wyczyn, ale czego ludzie nie zrobią dla własnej wygody ;) Nie ma ras prostych w "obsłudze", ale tego przetłumaczyć się nie da. W końcu jak ON to mądry, jak Border to posłuchany i sportowy, jak york to sikający do kuwety, jak labek spasiony do granic możliwości. Najgorsze co może się przytrafić rasie to właśnie popularność.

Bez przesady :lol: Ja ją spuszczam bez problemowo, po prostu na spacer smyczowy (osiedlem i lasem) potrzebuję czegoś pośredniego. 120cm za mało, 300cm za dużo, automat źle. Nie dogodzi się :diabloti:

Posted

To może 180cm?
Mam taką smycz, nie wiem nawet gdzie, ale gdzieś na pewno :evil_lol: I jak jeszcze nie zawsze spuszczałam Fantę w lesie/polach, to sprawdziła się świetnie.

Posted

[quote name='Fantowa']To może 180cm?
Mam taką smycz, nie wiem nawet gdzie, ale gdzieś na pewno :evil_lol: I jak jeszcze nie zawsze spuszczałam Fantę w lesie/polach, to sprawdziła się świetnie.[/QUOTE]

Właśnie miałam jedną 180cm i była super na takie spacery. Ale była jasna (Taksowe maczki), szybko się brudziła i szkoda mi było jej brać na spacer ;) Muszę coś pokombinować z tymi smyczami, bo nie mam nic pośrodku - albo 120cm albo 300cm.

Uznałam właśnie, że mój pies to jakaś masakryczna fleja jest. Postanowiłam przeprać jej rzeczy i musiałam dwa razy wodę w misce wymieniać, bo była czarna. Raz po DWÓCH obrożach i JEDNEJ parze szelek, drugi po JEDNEJ smyczy i JEDNEJ parze szelek (już innej ofc :lol:). Nie mam pojęcia, co ona w tym wyprawia, ale musi być ciekawie :D
A sitodruk z Flexi schodzi mi od... mydła :) Tak więc mam białą smycz, której nie mogę umyć, bo będzie bez wzoru. Paranoja :loveu:
Imageshack nie chce współpracować, a mam kilka domowych zdjęć... Znalazłyśmy dziś zagubioną w akcji kolczastą piłkę i była mała sesja w dywanie. Mam nadzieję, że później uda mi się wgrać :)

Posted

Spróbuj photobucket.com, jest o wiele fajniejszy ;)
U nas obroże też szybko się brudzą, ale nie przyszło mi do głowy, żeby prać to ręcznie - wrzucam do pralki i tylko nasłuchuję, jak się metalowe okucia o bęben obijają :evil_lol:
Flexi nigdy nie lubiłam, bo Fanta uczyła się na niej ciągnac, no i utrzymanie Flexi w czystości było hardcorowe - spróbuj sobie powąchać Flexi w miejscu, w którym taśma wychodzi z plastikowej "rączki" :diabloti:
Nasza 180cm też od Taks, tylko to jest taka taśma z różowym kwiatkami na czarnym tle... Kupiłam do kompletu szelki, których nie używam i one mają takie piękne żywe kolory, a ta smycz straasznie wyblakła. No ale trudno :eviltong:

Posted

[quote name='Fantowa']Spróbuj photobucket.com, jest o wiele fajniejszy ;)
U nas obroże też szybko się brudzą, ale nie przyszło mi do głowy, żeby prać to ręcznie - wrzucam do pralki i tylko nasłuchuję, jak się metalowe okucia o bęben obijają :evil_lol:
Flexi nigdy nie lubiłam, bo Fanta uczyła się na niej ciągnac, no i utrzymanie Flexi w czystości było hardcorowe - spróbuj sobie powąchać Flexi w miejscu, w którym taśma wychodzi z plastikowej "rączki" :diabloti:
Nasza 180cm też od Taks, tylko to jest taka taśma z różowym kwiatkami na czarnym tle... Kupiłam do kompletu szelki, których nie używam i one mają takie piękne żywe kolory, a ta smycz straasznie wyblakła. No ale trudno :eviltong:[/QUOTE]

Już widzę ucieszone miny mamy i babci, kiedy wrzucam psa rzeczy do ich dogorywającej pralki :diabloti:
Flexi w mieście ma dużo plusów, niezawsze można psa spuścić a tak może sobie coś powąchać bez mojej eksploracji trawnika :) Ale fakt faktem, ostatnio strasznie ciągnie na niej, mała menda. Haha nie, dzięki, wierzę Ci na słowo :evil_lol:
Taksowe smycze są świetne, nie palą rąk, nie ślizgają się i są mięciutkie :loveu: Chyba kupię jakiś komplet na bazarku, ma być po wakacjach :)

Posted

[quote name='rashelek']Już widzę ucieszone miny mamy i babci, kiedy wrzucam psa rzeczy do ich dogorywającej pralki :diabloti:
Flexi w mieście ma dużo plusów, niezawsze można psa spuścić a tak może sobie coś powąchać bez mojej eksploracji trawnika :) Ale fakt faktem, ostatnio strasznie ciągnie na niej, mała menda. Haha nie, dzięki, wierzę Ci na słowo :evil_lol:
Taksowe smycze są świetne, nie palą rąk, nie ślizgają się i są mięciutkie :loveu: Chyba kupię jakiś komplet na bazarku, ma być po wakacjach :)
Ostatnio na spacery wychodzę z tzw. gumowaną smyczą - super sprawa!
tutaj masz, jak ona wygląda, nie patrz na długość, bo ja mam jakoś 120cm, a necie znalazłam pierwszą lepsza, żeby Ci ją pokazać.

Posted

O gumowych dużo słyszałam dobrych opinii. Może kiedyś się skuszę :D

Ale się wkurzyłam właśnie :angryy: Na imageshacka nadal nie chcą się ładować zdjęcia, cośtam z ograniczoną pojemnością tego albumu. No i kurde blacha pokasowałam trochę zdjęć i jak już kończyłam, to mnie olśniło, że przecież w galerii też ich widać nie będzie. Także teraz nie ma zdjęć OD ZIMY, są tylko te ostatnie :angryy: Zaraz się rzucę z krawężnika. Nie mam już cierpliwości, jutro założę osobną picasę na zdjęcia na dogo, pozmniejszam i je tu wrzucę, może jakoś ogarnę co gdzie było... :angryy: Z tinypicem nie było takich problemów, wrzucanie zdjęć było strasznie upierdliwe, ale chociaż mogłam ich wrzucić 1000 i nie było problemu :angryy:

Posted

Nam jak na żabce skończyło się miejsce w galerii to założyłam konto na fotosiku. Tam możesz mieć nawet kilka galerii, ale jeśli chcesz mieć za darmo to jest limit do 100zdjęć. Nam się skończył po 2 sesjach zdjęciowych, więc teraz na żabkę się nie loguję i wstawiam po jednym zdjęciu. Z tymże to jest wkurzające, bo strasznie pracochłonne...

Posted

[quote name='Ty$ka']Nam jak na żabce skończyło się miejsce w galerii to założyłam konto na fotosiku. Tam możesz mieć nawet kilka galerii, ale jeśli chcesz mieć za darmo to jest limit do 100zdjęć. Nam się skończył po 2 sesjach zdjęciowych, więc teraz na żabkę się nie loguję i wstawiam po jednym zdjęciu. Z tymże to jest wkurzające, bo strasznie pracochłonne...[/QUOTE]
Złośliwość rzeczy martwych nie zna granic. Na picasie mam 1gb miejsca, pozmniejszane zdjęcia zajmują mniej niż 1mb, więc na troche wystarczy.

Kończę już wybieranie i zmniejszanie zdjęć ;) Większość już jest na picasie, wrócę po spacerze to skończę i zacznę edytować te posty. Pewnie dałabym sobie spokój, ale w obecnej sytuacji pół galerii jest bez zdjęć :) Póki co idzie sprawnie, będe zwać na czym świat stoi dopiero w momencie wrzucania ich na dogo. Trzymajcie kciuki :eviltong:

Posted

[quote name='rashelek']Złośliwość rzeczy martwych nie zna granic. Na picasie mam 1gb miejsca, pozmniejszane zdjęcia zajmują mniej niż 1mb, więc na troche wystarczy.

Kończę już wybieranie i zmniejszanie zdjęć ;) Większość już jest na picasie, wrócę po spacerze to skończę i zacznę edytować te posty. Pewnie dałabym sobie spokój, ale w obecnej sytuacji pół galerii jest bez zdjęć :) Póki co idzie sprawnie, będe zwać na czym świat stoi dopiero w momencie wrzucania ich na dogo. Trzymajcie kciuki :eviltong:[/QUOTE]
Podziwiam Cię, że chce Ci się dodawać stare zdjęcia ;)
Ja też przez przypadek (zrobiłam tak jak Ty :P) usunęłam "trochę" starych, ale nie mam jakoś motywacji zapełnić teraz te puste miejsca znowu tymi samymi fotkami :)

Posted

W sumie nie mam nic lepszego do roboty i tak.
Gdyby tego było mniej to dałabym spokój. Ale jak sprawdziłam to nie ma fot na 18 stronach, trochę przesada ;) Także uzupełnię braki, już niech stracę.

Posted

Skończyłam! Jak się komuś chce to może przelecieć galerię od 20 strony, bo pewnie wrzuciłam trochę innych zdjęć niż były ;) Dziwnym trafem zostały mi zdjęcia z Promenady, które przecież gdzieś tutaj były, ale najwyżej wrzucę je jeszcze raz :evil_lol:
Niech mi ktoś jeszcze pomarudzi, że mało zdjęć wstawiam, to ukatrupię na miejscu. Musiałam zmniejszyć, wrzucić na picasę a potem na dogo ponad 350 zdjęć...

Posted

[quote name='Ty$ka']https://lh6.googleusercontent.com/-_-vhtjUSjQc/UAbLG2K0aII/AAAAAAAACWw/JiPa8L1w5gc/s640/17 lipca (2).JPG aż się Mika zdziwiła, jaką pracowitą ma pańcię :D

rashelek, nie chcę Cię martwić, ale coś nam skąpisz fotek :diabloti:

Też bym się zdziwiła :lol:
Ty to tam gadaj zdrów, okrutniku!!

Jakby tak się komuś nudziło to może mi pomóc w szukaniu smyczy dla A. :) http://sport-dog.pl/Smycz_gumowana_4m-184.html coś jak ta, tylko ta nie wiem jaka jest szeroka (dobrze by było, żeby ze 3cm miała) i jak duży ma karabińczyk (jak największy ;)). Z gumą, 3-4 metry :D Z góry dziękuję za pomoc!

Posted

[quote name='Ptysiak']Dzień dobry :)
https://lh3.googleusercontent.com/-SzFxXz6Fugw/UAbLJSkvG8I/AAAAAAAACXQ/S_QnkCfmSiA/s556/17 lipca (5).JPG :loveu:

Tylko deszczowy :D

Przyszłam się tu chwaaaaaalić dzisiaj :cool1:

Raz:
Politechnika - Wydział Zarządzania, kierunek LOGISTYKA, stacjonarne I stopnia, licencjackie
[FONT=verdana]Decyzja dotycząca przyjęcia na studia:kandydat został przyjęty na studia
Dwa:
A. naprawił nasz Hiltonowy automat. Co prawda teraz już mam lęki i raczej z nim chodzić nie będe, ale na czarną godzinę zawsze się przyda :)
Trzy:
Dostałyśmy w spadku po Cekinie limonkowe ElPerro. Wygląda na Mice lepiej, niż zapamiętałam :lol:

[/FONT]