Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Byłam przy Huzarku. Nie mogę tam chodzić. Ten pies zwala mnie psychicznie z nóg, jestem chora jak wracam ze schroniska. I te jego oczy - widze cały czas tę nadzieje i rozczarowanie :placz::placz::placz:.

Posted

Nie umię pisać o tobie Huzarku. Chciałabym by wszyscy ludzie zobaczyli twoje spojrzenie pełne rozpaczy, by zobaczyli jak bardzo chcesz wydostać sie zza krat. :-(

Posted

zapytam nieśmiało: jakiego domu szukacie dla Huzara?
Nie chcę robić nadziei, ale moi znajomi miłośnicy zwierząt stracili właśnie dwa starsze psy i mają dwie budy do zamieszkania. budy są przy firmie tego pana, łącznie są tam już 2 psy, wszystkie przygarnięte z ulicy lub zabrane złym ludziom. W domu u tych państwa są kilkanaście psów i tyle samo kotów, także za ludzi ręczę, no ale jak pisałam mogą wziąć do budy przy firmie, więc nie wiem czy was by to interesowało. Nie robię wielkich nadziei ale mogłabym spytać. Ci państwo mieszkają we Włocławku. Swoją drogą do włocławka i też do firmy trafił Szopen z dogo i ma się bardzo dobrze.

Posted

luka1 napisał(a):
Już dałam znać Marce - to jakby jej pies

Chciałam właśnie to napisać, że o domku Huzara to decyzję powinna podjąć Marka.

Agata69 a czy Huzar były na łańcuchu przy tej budzie czy biegałby sobie luzem kiedy chce a budka do jego dyspozycji??

Posted

Agata69 - przede wszystkim rozmawiając z tymi ludźmi proszę, abyś wyraźnie zaznaczyła, że Huzar ma problemy z oczami (alergiczne) - to wiąże się z okresowym podawaniem mu do oczy lekarstwa 2 x dziennie (teraz nikt tego nie robi, ale jeśli stan jego oczu się pogorszy - to trzeba będzie to robić, żeby pies nie oślepł) - Ci Państwo pewnie będą zdawali sobie sprawę z tego, czy są w stanie opiekować się nim pod tym kątem.
I jeśli ich to nie zrazi - daj wtedy znać co i jak - tzn. jakie dokładnie warunki mają tam do zaoferowania.

Posted

błagam nie róbcie sobie dużych nadziei. wszystko co mogę zrobi to wydrukować zdjęcie Huzara i spróbować zachęcić tych państwa do adopcji. dlatego prosiłabym o wszelkie wiadomości dotyczące Huzara, najlepiej taki tekst do wydrukowania, żebym mogła dać razem ze zdjeciem. Chodzi mi o charakter, stosunek do ludzi i zwierząt, przyzwyczajenia... Jeszcze raz podkreślam że pies byłby w firmie jako stróż. Sądzę że warunki mieszkaniowe bardzo dobre, takie też jedzenie. Napewno nie na łańcuch, raczej kojec, opieka lekarska. Nie wiem jak ze spacerami, myślę że wieczorem psy są wypuszczane na terenie firmy. Jeśli takie warunki by wam odpowiadały to proszę o informacje.
I chciałabym wiedzieć gdzie jest Huzar i co z ew. transportem. Nic nie obiecuję, ale myślę że warto spróbować. Jeśli państwo wyrażą zainteresowanie to powiem o oczach Huzara. Pan ma ochotę wziąć pieski z naszego schroniska, więc nie wie czy zdążymy. Ale spróbujemy.

Aha, ci państwo mają psy nie z chęci posiadania, ale z potrzeby pomocy. Pies traktowany jest u nich jak nalezy.

Posted

Huzar
pies mieszaniec w typie owczarka niemieckiego
wiek - co najmniej 8 lat
w schronisku - od co najmniej trzech
usposobienie - bardzo oddany człowiekowi, spragniony jego towarzystwa, bardzo jak na swój wiek energiczny i ruchliwy pies, karny - chętnie podporządkowuje się przewodnikowi
stosunek do innych zwierząt - do suczek - bardzo dobry, do innych psów - nie znany, do kotów - raczej pozytywny
stan zdrowia - choroba uczuleniowa oczu, innych - nie stwierdzono

* * *
Agata - ja też nie chcę robić sobie żadnych wielkich nadziei, bo lubię starannie przeprowadzane adopcje - nie lubię pochopnego "łapania okazji" ;) Poza tym zdaję sobie sprawę, że nawet przy ogromnej dobrej woli tych ludzi, to na stróża zakładu lepszy byłby młodszy pies - choćby dlatego, że starszy zwyczajnie więcej... śpi...
A Huzar - on przede wszystkim potrzebuje człowieka...

Posted

No własnie domyslam się że chodzi ci o człowieka dla huzara a nie tylko miejsce do życia. ci ludzie mają także b.stare psy w firmie, bo w domu już nie dają rady 9 nie wiem dokładnie ile mają w tej chwili, ale napewno kilkanaście, w tym większość chorych i starych). Napewno jeśli chodzi o warunki huzar miałby bardzo dobrze, co do kontaktu z człowiekiem to napewno to nie to samo jakby był w domu z ludźmi.
ale.... jak ma siedzieć w schronie i czekać na Godota to napewno lepsze to. Decyzja nalezy do ciebie ty masz większe pojęcie czy huzar ma jakieś szanse na lepsze życie.

Posted

Wczoraj wieczorem państwo zabrali z ulicy dużą kudłata sukę błąkajacą się od świąt po jednym z osiedli. Miała na szyi sznurek, nie chcę chyba wiedzieć co to moze oznaczać. suka jest bardzo zaniedbana i głodna. Zamieszkała w jednej z bud, na razie w oddzielnym boksie. Tak więc trochę się spóźniłam. Co prawda tam jest jeszcze jedna pusta buda, ale na razie państwo chcą pewnie zająć się tą bidą. Powiedziałam o Huzarze, być moze za jakiś czas dadzą znać.
Przy okazji dowiedziałam się bliżej o warunkach:
psy mieszkają w bobsach, budy mają ocieplone z przedsionkami na podwyższeniu
2 razy dziennie dostają jeść
po zakończeniu dnia pracy psy wypuszczane są na teren firmy i urzędują z ochroniarzami
jeśli jest zimno śpią w pomieszczeniu
psy zaprzyjaźnione z poszczególnymi pracownikami bywa że leżą nawet w biurze
w czasie burzy ochroniarze muszą zamykać je w pomieszczeniu żeby się nie bały
dla państwa obojętny jest wygląd, wiek oraz stan psa, przygarniają je z potrzeby serca.

no szkoda...
cieszy tylko to że jakieś biedactwo znalazło swoj kąt. mam nadzieję że Huzarowi też się poszczęści, Będę o nim myśleć, może coś wymyślę. A może państwo się odezwą....
trzymam kciuki piesku...

Posted

A może jednak znajdzie sie gdzieś jakis kącik dla Huzarka. Szkoda, że nie mozna pokazać tego psa tak by było widać jego uczucia.
Jak przekonać ludzi że gdy sie pozna Huzara osobiście nie sposób o nim zapomniec. Jest takie coś w tym psie co ryje głęboką rysę w sercu.

Posted

luka1 napisał(a):
A może jednak znajdzie sie gdzieś jakis kącik dla Huzarka. Szkoda, że nie mozna pokazać tego psa tak by było widać jego uczucia.
Jak przekonać ludzi że gdy sie pozna Huzara osobiście nie sposób o nim zapomniec. Jest takie coś w tym psie co ryje głęboką rysę w sercu.

A może filmik da się nakręcić o Huzarku?

Posted

Szczególnie na tym pierwszym widać jaki to fajny pies.
Lubię oczywiście wszystkie psy, ale w tych DUŻYCH jest coś niezwykle urzekającego, zwłaszcza gdy przy tych rozmiarach są przyjazne i przytulaśne, jak Huzar.

Posted

Mnie to po prostu wkurza.........jaki tam stary? Wyadoptowywały się starsze........taki Białek na przykład.

Moja osobista Bromba przesiedziała w klatce schronu ponad 5 lat ( vide pierwsze szczepienie ze schronu).Kiedy ją brałam mój wet ocenił ją na minimum 8 -9. No i trzeba ją zobaczyć w akcji......Ona się czasem zachowuje jak szczeniak.
Nie wiem ile będzie jeszcze żyła. Ale z drugiej strony nikt z nas tego nie wie.
Moja mastiffka odeszła mając 7 lat.
Idiotyczne podejście.....

Posted

No własnie, jestem tego samego zdania - nie ma starych psów i nie wiem po co ciągle każa mi zaglądać im w zęby. A huzar niejednego młodzieńca przerasta energią.

Posted

Tak się czasem zastanawiam....czy zamiast oglądać coraz bardziej załadowane schrony i popadać w depresję.......doczekam dnia, kiedy w tym kraju będzie obowiązywał nakaz powszechnej i obowiązkowej kastracji i sterylizacji zwierząt niehodowlanych.
Pomyślcie jak przyjemnie by było zamiast szukać domu 300 psom - to na przykład 30. Sama przyjemność. Za 10 lat nie byłoby psów bezdomnych........

Posted

Dopóki nie ma ustawy nakazującej kastrację, można chociaż domowym sposobem namawiać ludzi do sterylizacji zwierząt. Wiadomo każda wysterylizowana suczka to dziesiątki niechcianych psów mniej w przyszłości. I gdyby ktoś chciał dopłacać do tych sterylizacji, żeby zachęcić dodatkowo właścicieli psów...