Jump to content
Dogomania

Frodo - sznaucer olbrzym pomieszany z gryzoniem :)

Recommended Posts

• Replies 714
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam się :)

Włąsnie mnie dziś olśniło tj dokładnie przed chwilą jak galerię przeglądałam i dopasowałam zdjecia stad do zdjęc z FB :)

Więc oficjalnie się witam... wszak widze, ze "cała ekipa" już tutaj jest :evil_lol: ale ja zawsze spóźniona :lol:

Frodo cudowny!! Taki mało owłosiony- zazdroszczę ;)

Jest prześliczny noi tak watek wchłonełam na raz wiec od takiego maluszka cudownego doszłam do nie mniej cudownego urosnietego psa :)

Super ;)

Jesli pozwolisz, zostajemy ;)

Posted

strasznika napisał(a):
Witamy i dziękujemy za tak miłe słowa!
Heh wszyscy zwracają uwagę na to ubogie owłosienie Froda, to aż taka rzadkość? ;)

Ja nie znam "osobiscie" zadnego sznupa z mniej budnym owłosieniem, ale nie wiemc zy to rzadkość :razz: ja po prostu przy Tazzie to doceniam i co za tym idzie zwracam uwage ;)

Posted

hehe chyba obecnie coraz mniej się spotyka takich mało zarośniętych czarnych olbrzymów, ale moja pierwsza suczka była tak samo owłosiona jak Frodo :) przy naszych kolejnych sznaucerach (które wyglądały czy nadal wyglądają jak Tazzman) moja mama zawsze wspominała jak dobrze miała z Alfą, bo taka szorstka, gładka, w ogóle nie musiała chodzić do fryzjera z nią, bo sama sobie radziła, a był to rok '92 więc nie było tak łatwo jak dzisiaj o dobry sprzęt do pielęgnacji psa czy też o dobrego fryzjera, a z tymi późniejszymi to już bez wizyty u specjalisty wyglądały jak czarne owce :D
ciesz się, że Frodo ma taką sierść bo to naprawdę samo dobro :D ja jak wyszłam za mąż wzięłam do domu spanielkę i też taka łysa jest jak na tę rasę i naprawdę jak widzę ile moi sąsiedzi mają roboty ze swoją spanielką to niesamowicie doceniam mojego łysola :D

Posted

Słodziak na domowej sesji :)
Z sierścią to trochę znak czasów, a do tego przeszłość kiedy domiksowano do wiejskich sznaucerów trochę innych ras żeby poprawić pewne cechy. Historia mówi o dogu niemieckim i pudlu, a czy nie było tam jeszcze kogoś nie wiadomo ;) Po wielu latach sznaucery stały się psami bardziej domowymi i ludziom zaczęły się podobać bardziej kudłate więc hodowla poszła w tym kierunku. Jak na mój gust zdecydowanie za bardzo i teraz rzadko można spotkać fajnego szorstkiego olbrzyma w dobrym typie - nowocześniejszym ale jednak bez straty dawnego użytkowego wyrazu.
Trzymam kciuki za powodzenie samodzielnego groomingowania!

Posted

A dzięki, znam tą stronę.
Kurczę, ciężko było chwilami jak się Frodo niecierpliwił. Za niedługo, jak włosy trochę odrosną, to pewnie lepiej będzie się prezentował?

Posted

brawo , fajnie ze smai robicie i fajnie ze macie sprzet, a efekt wazne ze wam sie podba o ile nie wystawiacie bo wtedy sa inne zasady a jak dla siebie to zawsze mozna poprawic albo odczekac az zarosnie a to w zasadzie w ciagu 3 do tycgodnia trwa w zalenzosci jak mu siersc rosnie.
ja mam dwa rozne sznupy ala sznupy Tekla gesta ale krotka i ostra na niej zarasta w ciagu 3 dni moja fuszerka i ja moge trzy razy do roku robic ale ona uwielbia by z na cos robic a Dona kudlata maupa co 4 tyg do strzyzenia
moglaby isc .
ja uwazam ze jak wam to robi radoche a i psu troche tez to bedziecie zadowleni z wlasniej pracy
Frodo sie pieknie prezentuje

Posted

Tekla64 napisał(a):
brawo , fajnie ze smai robicie i fajnie ze macie sprzet, a efekt wazne ze wam sie podba o ile nie wystawiacie bo wtedy sa inne zasady a jak dla siebie to zawsze mozna poprawic albo odczekac az zarosnie a to w zasadzie w ciagu 3 do tycgodnia trwa w zalenzosci jak mu siersc rosnie.
ja mam dwa rozne sznupy ala sznupy Tekla gesta ale krotka i ostra na niej zarasta w ciagu 3 dni moja fuszerka i ja moge trzy razy do roku robic ale ona uwielbia by z na cos robic a Dona kudlata maupa co 4 tyg do strzyzenia
moglaby isc .
ja uwazam ze jak wam to robi radoche a i psu troche tez to bedziecie zadowleni z wlasniej pracy
Frodo sie pieknie prezentuje

Dziękuję! Tak, właśnie nie wystawiamy, więc myślę, że nie zrobiliśmy nic strasznego ;) My to lubimy, Frodo też nie narzeka (jak są parówki ;) ) On to chyba najbardziej lubi strzyżenie uszu! wyciąga głowę do góry, zamyka oczy i można z nim zrobić wtedy wszystko.
A grzywkę łatwo się robi ;)