Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no wiec raczej bede miala psiaka rasy cavalier king charles spaniel :D a jak wiecie mam juz w domu 8,5 letniego mieszanca pinczerka min. Moj Kleks jest dominujacy i nie wiem jak zrobic aby pogodzil sie z nowym domownikiem i zeby tez nie zrobil mu krzywdy :( bo Kleks jest tez strasznie o mnie zazdrosny :/ i nie wiem co zrobic :/ prosze o wszelkie rady :)

P.S pieski rasy cavalier sa bardzo lagodne i nie sa dominujace, wiec jest to cecha dzieki ktorej moze lepiej sie pogodzi z Kleksiem :):cool3:

Posted

Mysle, że Twój psiak - nawet jeśli jets dominantem, nie powinien nic zrobić szczeniaczkowi. Możesz je np.poznać na neutralnym gruncie.
Poczytaj sobie "sygnały supokajające" - jak cos wyślij mi PW to prześlę Ci, mam zapisane na kompie ;)

Posted

Mysle,ze szczeniaka nie pogryzie,ale moze nawety lepiej jak zdominuje???Nie wiem jak jest z 2psami,ale ja mam psa i kota i wiem ,ze jak kot zdominuje na poczatku psa to pozniej raczej nie bedzie problemow ...Moze skontaktuj sie z treserem(i mozxe napisz jak poszlo bo szczerze to ja tez mam podobny problem-za ok.pol roku chcialabym kupic pieska rasy Schipperke,a mam w domu juz psa i kota...(i inne zwierzaki ,ale to juz inna historia)...hehe zycze powodzenia

Posted

wiesz slyszalam ,ze stare psy zle znosza przybycie innych pieskow.Ale nie jestem pewna(chyba kiedys o tym bylo w programie "wierze w zwierze"-w niedziele o 13.00 na Tokfm)

Posted

Gdy przybyła do nas Jura Tito miał prawie 8 lat. On nigdy nie przepadał za towarzystwem innych psów i bardzo balismy się jego reakcji. Na początku Jurę trzymałam na smyczy a Tita puściłam na podwórko. Tito w ogóle nie interesował się nową przybyszką. Potem spuściłam Jurę i jak podeszła do niego to trochę na nią powarczał i ona przystopowała zapoznawanie sie.

Ich dzisiejsze stosunki są neutralne. Ani się zbytnio nie kochają ani też nienawidzą. Czasami przez chwilę się pozaczepiają, czasami powarczą i tak sobie żyją już 2 lata.

Posted

Jeśli Twój pies (ten o dłuzszym stazu;) ) jest typowym dominantem to rpzede wszystkim należy zapoznać psiaki na neutralnym gruncie. Tzn. na spacerze w parku, w lesie itp.
Poza tym staraj się pokazywać, że ten starszy jest 'ważniejszy'. niech pierwszy dostaje michę z jedzeniem, pierwszy otrzymuje głaski itd. I nie wtrącaj się między nich.. Starszy pies będzie na pewno od czasu do czasu ostry w stosunku do młodszego i z Twojego punktu widzenia bedzie to wyglądało groźnie, ale to tylko swojego roddzaju 'pokazanie swojego miejsca w szeregu' ;)...
A poza tym.. trzymam kciuki!:)
Pozdrawiam!

Posted

Tak jak napisała- Surprise- zapoznaj psiaki na spacerze, na podwórku. Myślę, że piesek źle zniósłby bardziej obecność psa dorosłego , niż szczeniaka. To jasne, że szczeniak także rośnie i będzie dorosłym psem- ale przez czas, kiedy będzie stawał się kawalerem/pannicą twój piesek- mieszaniec pinczerka, przyzywyczai się do niego. Ale pamiętaj, żeby nie zapominać o swoim Kleksiku, ponieważ może on czuć się odrzucony. Dopieszczaj go i pokaż mu, że kochasz go nadal tak mocno i nic się nie zmieniło, od czasu przybycia nowego towarzysza. Kto wie, może niedłuo będą razem brykać na spacerkach? Trzymam kciuki.

PS Z jakiej hodowli kupujesz nowego pieska?

Posted

Tez mialam taka sytuacje w domku:p Tzn. mam w domu pieska juz prawie od 7-lat waabi sie Toffi i nie dawno przyprowadzilismy do domku malego piesia i straszenie sie balam jak moj Toffi zareaguje (bo on straszne nie lubi obcych psów tym bardziej szczenaków) weszlismy do dom z tym małym i Toffik dostał w tym momencie strasznej furi leciala mu slina z pyska i warczal na niego nie wiedzielismy co mam zrobic, ale na drugi dzien wyszlam z tym malym na spacer a moj chlopak z Toffikiem i sotkalismy sie a łące kolo nas i co sie stalo? toffik podeszedl do malego i zaczol go wachac ale rowoczesnie go ignorowac potem poszlismy razem do domku i bylo juz wszystko oki:p tylko czasami Toffik na niego warczal jak maly przeginal:p teraz juz niestety nie ma juz malego odeszedł:-( ale Toffik i my strasznie za nim teskimy.

Posted

Fajnie, że będziesz miała drugiego pieska!:) ale jesli Twoj jest dominantem to kup przede wszystkim suczke :) i albo Twoj psiak pojdzie pod noz, albo sunia ;)
Ja w prawdzie miałam dwa psy na okres 2 miesiecy bo właścicielka suni wyjechala do Włoch, psy sie tolerowały, ale nie kochały, ale nie było duzych spiec... natomiast mialam inna sunie na 2 tyg. i ona bardziej mu do gustu przypadla, ona go zdominowała (pomimo ze moj pies jest dominantem) i wszystko było spoko nawet pod koniec pobytu zaczely obok siebie spac :) natomiast gdybym do domu przyniosla psa samca.. to moge sobie pomazyc o tym aby psy mogly chodzic razem wolno po mieszkaniu ;)
Moj psiak teraz ma ok. 15 lat i za kilka miesiecy tez nie bedzie jedynakiem, ale ja zafunduje mu kociaka.. wiec mam nadzieje ze bardzo sie na mnie nie pogniewa :evil_lol:

• 1 month later...
Posted

Psa dominujacego ( w Twoim przypadku psa starszego ) nalezy zawsze karmic pierwszego , wyprowadzac na spacer , okazywac pieszczoty....
W momemncie , gdy zdazy sie taka sytuacja w ktorej starszy "pokaze" gdzie mlodszego miejsce - nie wtracaj sie do zaistnialej sytuacji , gdyz wowczas psy porozumiewaja sie ze soba i pokazuja sobie kto jest gora w tej hierarchi.W zadnym wypadku nie bierz malca na rece , nie karc starszego ....Jezeli to zrobisz wowczas starszy bedzie sie odgrywal na mlodszym a efekt - nie trudno sie domyslec.

Polecam ksiazke pt: "Pies ktory kochal zbyt mocno " W ksiazce przedstawiony jest takowy przypadek jak i duzo innych wartych uwagi :lol: