Klaudia3232 Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Witam jestem Klaudia.Mój pies ma 8 miesiecy. Już umie takie komendy jak : Daj łapę,siad. Osobiście uczyłam psa tych komend.Sama bez pomocy. Ale jest problem..Nie mogę go nauczyć komendy leżeć..Ani daj głos. Tak wiem że muszę mieć smakołyk bo pies nie będzie chciał współpracować. Gdy mówię do niego `Daj głos.`Takim przyjaznym tonem to on ucieka do innego pokoju.Albo się chwieje. A z leżeć,to nie ma o czym mówić..Od razu chce dostać smakołyk a nie słuchać pani.. Pomocy. Dziękuję z góry.. Klaudia. (Jestem tutaj nowa :) );) Quote
Qeeriefire Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Witamy na forum:) Musisz skupiać uwagę psa na sobie nie na smakołyku, a z czasem smaki ograniczaj. Komenda `waruj`- kucnij przed psem, weź smakołyki i wydaj komendę `siad`- nagrodź. Pokaż psu smakołyk i przesuń dłoń w stronę ziemi, możesz spróbować przesunąć przysmak po ziemi , być może psiak zachęcony smakiem położy się na ziemi. Jeżeli i tak pies nie będzie chciał wykonać komendy spróbuj delikatnie nacisnąć grzbiet ku dołowi. Jest też metoda łapania chwili, każ psu usiąść i czekaj...czekaj być może pies się położy, ale to długotrwała nauka :D edit. daj głos- musisz obserwować co psa prowokuje,że szczeka i wykorzystaj to. Być może szczeka jak długo czeka na smaka w takim razie również to wykorzystaj ;) Quote
Recommended Posts