Jump to content
Dogomania

Powstaje Przytulisko "U Wandy" +Hotelik!!

Recommended Posts

Posted

jnk,justynavege)"niestety"musze sie z wami w zupelnosci zgodzic!Takich schronisk z prawdziwego zdarzenia ,gdzie ludzie pracuja bo kochaja zwierzeta,chcacym im pomoc jest w naszym kraju na lekarstwo.
Schroniskiem z prawdziwego zdarzenia mam nadzieje utworzy w Wagrowcu przy pomocy wielu podobnych do siebie milosnikow zwierzat ,jest p.Wanda.Sama widzialam jak dba o psy,ile czasu tym biedakom poswieca.

• Replies 147
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MonikaP napisał(a):
A ja bym Wam proponowała rozmowę z osobami, które swojego czasu bardzo w Sycynie pomagały - są to osoby znane i szanowane na Dogo. Dowiedzcie się od nich, jak skończyła się ta współpraca.
Będzie to kolejne schronisko położone w miejscu, gdzie diabeł mówi dobranoc i każdego potencjalnego adoptującego będziecie wozić w tę i z powrotem po kilka razy, nie mówiąc o tym, że tak naprawdę mało kto będzie miał ochotę jechać taki kawał.
W to, że Pani Wanda kocha swoje psy, nie wątpię, jednak to nie wszystko. Znów będzie pewnie zupełnie sama - z całą brudną robotą, bo przecież nikt z Was nie przeniesie się tam na stałe, żeby razem z nią pracować, prawda? To będzie prawie 200 (a pewnie szybko i więcej) psów - przy całej miłości,jaką Pani Wanda ma dla nich, tu trzeba czegoś więcej, niż tylko emocji. Jak będziecie wozić zwierzaki do weta? Czy na terenie schroniska będzie gabinet i sala zabiegowa? Przecież schroniska obowiązują pewne wymogi - i podejrzewam, że także schroniska prywatne muszą je spełniać. Gdzie będą utylizowane padłe zwierzęta? Gdzie będą sterylizowane i kastrowane? Wyobrażacie sobie, co będzie, gdy któryś z psów - czy podrzuconych, czy "dogomaniackich" przywlecze nosówkę czy parwo? To będzie rzeź niewiniątek.
Zastanówcie się - tam nie ma NIC. A Wy już planujecie dogomaniacki hotelik i przenoszenie psów z innych schronisk całymi dziesiątkami.

Jesli chodzi o przytulisko na koncu świata to niestety takie są WYMOGI!!schronisku musi byc oddalone od najbliższych zabudowan tak aby nie zakłocac spokoju innym mieszkancom!!i to był własnie powód dla ktorego P.Wanda musiała sie wyniesc z Sycyna-bo tam przeszkadzała innym.
Dodatkowo miejsce gdzie powistaje przytulisko nie jest na koncu świata ale kolo Wagrowca-raczej sporej mieściny!!
Weterynarz jest!!i bedzie dojeżdzał kiedy tylko bedzie potrzebny.
Salka lekarska juz powstała!!cała w niebieskich kafelkach, ze stołem, lekami itp, jest tez izolatka.
P.Wanda kontaktowała sie fundacja Animals aby sprawdzic jakie wymogi musi spełniac aby nikt sie przytuliska nie czepił!
Po 10- jest mnostwo osób ,które P.Wandzie pomagaja-wterynarze,firmy,prawnicy itp.Nie ma wątpienia ,że gdyby bylo wiecej wolontariuszy to wszystko było by łatwiejsze dlatego apelowałam do dogomaniaków o pomoc!
Po 11- nie wiem na czym polegały zatargi miedzy P.Wanda a jakimis wolontariuszami i nie chce w to wnikac!pewnie każdy ma po troche racji ale trudno ,najważniejsze sa zwierzeta a P.Wanda ich nigdy nie zawiedzie wiec to jest najważniejsze.

Posted

Magdino, z tego, co pamiętam, schronisko musi być oddalone od najbliższych zabudowań o 150 m (czy 300? nigdy nie pamiętam, która wersja jest aktualna). Jest jeszcze kwestia dostępności dla potencjalnych adoptujących - bo przecież to ma być etap pośredni w życiu zwierzaków, a nie docelowy dom, prawda? Sąsiedzi w Sycynie to była zupełnie inna bajka, a poza tym tamtejsze schronisko niestety nie było do końca legalne.
O powodach konfliktu z poprzednimi wolontariuszami akurat powinnaś się starać wiedzieć jak najwięcej - choćby po to, aby mieć świadomość, jakich błędów unikać, albo na co zwracać uwagę. I wierz mi, jestem w 100% pewna, że za jakiś czas sama to przyznasz. Poza tym wiem,że czytałaś o tym na forum schroniska, więc co nieco na ten temat wiesz.
Nota bene weszłam sobie na stronę fundacji Pani Wandy i z tego, co czytam na tamtejszym forum, różnie tam bywa...

• 4 weeks later...
Posted

jasne ,ze jest!! powstaje nowa stronka www, bardziej czytelna i nowoczesniejsza:), budowa postepuje, psiaki sa szczesliwe, hotelik juz zaczyna dzialac i nawet kolejny pies z Dogo wkrotce sie tam pojawi. Brakuje tylko rak do pracy no i wolontariuszy!!wybieram sie tam na weekend wiec zamieszcze aktualne fotki

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

otwiera sie juz stronka!! zdjec psiaków jeszcze nia ma bo pogoda nie pozwala na zrobienie ładnych zdjec wiec czekamy az sie rozpogodzi i wtedy wszyskie zwierzaki beda miały swoje "portrety":)