Patik Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Mój pies 10 letni kundelek dostał przedwczoraj za dużo kości przypadkowo, zawsze je jadł i nie miał problemów a ostatnio dostał od nas i od dziadka :( A od wczoraj nie może się wypróżnić, jak próbuje to wydaje dziwne odgłosy coś takiego jak osioł, wczoraj wymiotował ok. 3 razy, zrobiłam mu lewatywę ,czopka przeczyszczającego i podałam dzisiaj olej nic nie pomogło. Dzisiaj już nie wymiotuje ,ale zaparcie dalej ma , jest trochę osowiały i nie za bardzo chce wychodzić na spacery,koiło domu chodzi ,ale też nie za często. Mniej szczeka i mniej sika normalnie je i pije.Co to może być , i co mam zrobić proszę pomocy ;( Quote
LadyS Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Patik napisał(a):Mój pies 10 letni kundelek dostał przedwczoraj za dużo kości przypadkowo, zawsze je jadł i nie miał problemów a ostatnio dostał od nas i od dziadka :( A od wczoraj nie może się wypróżnić, jak próbuje to wydaje dziwne odgłosy coś takiego jak osioł, wczoraj wymiotował ok. 3 razy, zrobiłam mu lewatywę ,czopka przeczyszczającego i podałam dzisiaj olej nic nie pomogło. Dzisiaj już nie wymiotuje ,ale zaparcie dalej ma , jest trochę osowiały i nie za bardzo chce wychodzić na spacery,koiło domu chodzi ,ale też nie za często. Mniej szczeka i mniej sika normalnie je i pije.Co to może być , i co mam zrobić proszę pomocy ;( Podawaj mu do picia (ale nie dopyszczkowo - na przykład zamiast wody, albo oprócz wody, bądź polewaj tym jedzenie) siemię lniane odtłuszczone, mielone, rozrabiane 1 łyżka = pół szklanki wody letniej. Jak nie będzie mógł się wypróżnić nadal po dzisiejszym dniu, zadzwoń do weta po poradę. Quote
gryf80 Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 dokładnie.jeśli wymiotuje 10-letni pies może dość do zaburzeń gosp.mineralnej,wet konieczny.i nie dawaj więcej kości.lactulosum z apteki też ci się przyda. Quote
Patik Posted July 26, 2011 Author Posted July 26, 2011 na szczęście mu się poprawiło, nie wymiotuje trochę się wypróżnił je ,pije i wszystko jest ok prawie. Quote
LadyS Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Patik napisał(a):na szczęście mu się poprawiło, nie wymiotuje trochę się wypróżnił je ,pije i wszystko jest ok prawie. Ale przy takim wieku osłonowo możesz dodawać mu rozrobione siemię do jedzenia, nie zaszkodzi mu. Quote
Patik Posted July 26, 2011 Author Posted July 26, 2011 zalane wodą przegotowaną , czy mam to ugotować i ostudzić ??/ Quote
LadyS Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Patik napisał(a):zalane wodą przegotowaną , czy mam to ugotować i ostudzić ??/ Tak, jak pisałam wyżej - woda przegotowana, letnia. Quote
lilia1983 Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 Na zatwardzenie można też podać parafinę ciekłą, mój pies po zjedzeniu dużej ilości kości też miał takie problemy...stosowaliśmy lewatywę i parafinę ciekłą u weta plus dostawał jeszcze zastrzyki przeciwkrwotoczne bo mu jelita podrażniło... To link do naszych przygód z kośćmi: http://www.dogomania.pl/threads/138504-Czop-kostny-w-jelitach Quote
Patik Posted July 31, 2011 Author Posted July 31, 2011 Kubusiowi już przeszło teraz uważamy z kostkami;) Quote
Recommended Posts