Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeżeli świadomie rozmnożyłeś sukę bez uprawnień hodowlanych, bądź szczenięta pojawiły się w wyniku niedopilnowania matki, a jeszcze chcesz na maluchach zarobić, to powinieneś się bardzo wstydzić.
Kilka dni temu pożegnałam mojego psiego przyjaciela, który przyszedł na świat w wyniku ludzkiej bezmyślności. Atos musiał umrzeć, bo przestał chodzić z powodu dysplazji odziedziczonej po rodzicach "rasowych bez rodowodu".

Posted

wydaje mi sie ,ze ona nic nie mowila ,ze jej psy sa rasowe tylko rodowodu nie maja,mysle,ze jak ona nie oszukuje potencjalnych klientow i nie wtyka im,ze to rasowce to spoko-jak ktos woli kupowac szczeniaka na allegro niz ratowac ze schroniska to spox-jego problem.:p

Posted

[quote name='wiska']wydaje mi sie ,ze ona nic nie mowila ,ze jej psy sa rasowe tylko rodowodu nie maja,mysle,ze jak ona nie oszukuje potencjalnych klientow i nie wtyka im,ze to rasowce to spoko-jak ktos woli kupowac szczeniaka na allegro niz ratowac ze schroniska to spox-jego problem.:p
Pytanie było jasne:
Czy ogłoszenie światu na allegro że mamy szczeniaki to taki wstyd ???
Ogłoszenie o posiadaniu szczeniaków to zaden wstyd,jezeli jest to aukcja informacyjna (rasowce), albo charytatywna (szukanie domu dla kundelków)
Wstydem jest natomiast sprzedawanie psów (jakichkolwiek!) przypadkowym ludziom tylko dlatego,że zapłacili żądana cenę.:shake: Rozmnażanie kundelków z chęci zysku i sprzedawanie na Allegro tez nie jest powodem do chwały:shake:

Posted

puli:przeciez ona nie powiedziala ,ze nie bedzie sprawdzala domow do ktorych odda szczeniaki!Piszesz cos czego ona nie powiedziala-czy wspomniala,ze odda szczeniaki bez sprawdzenia wlascicieli???:shake:

Posted

[quote name='wiska']puli:przeciez ona nie powiedziala ,ze nie bedzie sprawdzala domow do ktorych odda szczeniaki!Piszesz cos czego ona nie powiedziala-czy wspomniala,ze odda szczeniaki bez sprawdzenia wlascicieli???:shake:
Przede wszystkim autor/autorka tematu nie napisał/napisała ani słowa o oddawaniu szczeniaków.
Pytał/pytała czy wstydem jest ogłoszenie o posiadaniu szczeniaków. Napisałam więc jasno i dokładnie jakie jest moje zdanie na ten temat i w jakich przypadkach to wstyd a w jakich nie.

Posted

reksio_cwaniak napisał(a):
Czy ogłoszenie światu na allegro że mamy szczeniaki to taki wstyd ???

Czy zakładanie bezsensownych tematów to taki wstyd?

Posted

[quote name='reksio_cwaniak']Czy ogłoszenie światu na allegro że mamy szczeniaki to taki wstyd ???

Nie rozumiem dokładnie zadanego pytania.:watpliwy: Czy chcecie sprzedać te szczeniaki? Bo jeżeli nie, to nie rozumiem celu tego wątku. Ogłaszać możesz nam, DOGOMANIAKOM. Jeżeli natomiast chcecie sprzedać szczeniaki nierasowe=nierodowodowe, to owszem, uważam to za wstyd. Wstydem jest nie tyle posiadanie szczeniaczka, co dopuszczenie własnej suczki, lub jej niedopilnowanie. :watpliwy:

Posted

Informuję wszystkich iż są to szczenięta rodowodowe. Allegro odrzuca ogłoszenia "aukcje" bez podania ceny więc musiałem ją podać jako "kup teraz" bez możliwości licytacji. Zależało mi na posiadaniu następcy mojej suczki dla tego zdecydowałem się na szczenięta.Wybrałem już jedno z nich a dla pozostałych trzeba znaleźć domy. Na pewno nie jest to produkcja psów dla zarobku.
Chciałem się z wami podzielić tym dylematem ponieważ właściciel reproduktora stwierdził iż jego potomstwo na allegro to wielki wstyd dla jego imienia i nie życzy sobie informacji na jego temat.

Być może i ma rację , ale chyba trochę woda sodowa uderza go głowy.

Posted

To nie jest wstyd jeśli w aukcji zaznaczysz, że nie można licytować bez uprzedniego skontaktowania się z Tobą i obejrzenia szczeniaków.

Powinno wyglądać to tak.

Jest aukcja. Dzwoni do Ciebie chętny na psa. Umawiasz się z nim na oglądanie szczeniakow, sprawdzasz czy będzie dobrym właścicielem, chętny decyduje się na szczeniaka, podpisujesz z nim umowę (warto coś takiego zrobić aby pies nie trafił do rozmnażalni), chętny zabiera szczeniaka do domu i po powrocie siada na kompa, włacza allegro i klika "Kup Teraz", Ty dodajesz na aukcji informację, że ten i ten szczeniak został sprzedany.

Jeżeli ktoś zalicytuje bez kontaktu z Tobą usuwasz jego ofertę.

Przy takim ogłoszeniu allegro nie może usunąć Ci aukcji i też kwestia sprzedaży psów jako żywych istot jest OK.

Jeżeli chcesz aby aukcja nie była wstydem tylko była bardzo informacyjna wypisz kilka ważnych info o rasie, o tym jak będziesz dobierał przyszłych właścicieli, jak ważne jest przemyślenie decyzji o kupnie psa, o tym, że zastrzegasz sobie prawo do odmowy sprzedaży jeśli coś wyda ci sie podejrzane .

Musisz zrobić taką aukcję aby była wzorem ;)

Posted

No nie wiem, ale to przecież właściciel suki musi sie martwić o sprzedaż szczeniąt, bo jeśli ich nie sprzeda może zostać np z trzema podrostkami i wtedy już właściciela reproduktora by to nie obchodziło.

Może warto porozmawiać z nim na temat ogłoszeń na allegro, dobre ogłoszenie na allegro jest dla mnie lepsze niż ogłoszenie w gazecie "Rodowodowe szczeniaki tel. xxx xxx xxx" Ogłoszenie na allegro daje duże wieksze możliwości bo już na stępie nakreśla formę sprzedaży i wyboru właściciela. Jest to o wiele wygodniejsze.

Posted

Tak mi czytając takie wątki chodzi po głowie.. A może by stworzyć serwis aukcyjny tylko dla zwierząt i róznych gadżetów "dozwierzęcych"... :) To by unikneło handlu zwierzętami jak towarem bo aukcje byłyby tylko informacyjne... Taka luźna idea :)

Posted

reksio_cwaniak napisał(a):
OK OK jest link do mojej stronki i wszystko wiadomo . Ale chodzi mi o to czy właściciel reproduktora ma prawo stawiać jakieś warunki skoro pieniądze nie małe za krycie wziął odrazu po narodzinach .

Jak mu się takie coś nie podoba, to mógł to zaznaczyć w umowie przed kryciem.
A tak serio : nikt Ci nie zabroni ogłaszać na allegro, że masz psy na sprzedaż, jednak w "środowisku" hodowców jest to raczej źle widziane.;)

Posted

Może i racja bo na przykład na ebay-u nie wolno sprzedawać zwierząt.
Ale się zastanawiam jaka to różnica ogłoszenie na przaykład w gazecie czy na allegro i dla czego to taki wstyd dla arystokracji . Ponoć temat moich szczeniąt i ich taty był szeptany na światówce między życzliwymi.

Posted

Reksio, nie wiem, tak się utarło. Po prostu "nie wypada";)
Może sam termin "aukcja", "licytacja" jest niestosowna w stosunku do zwierząt. Nie mam pojęcia. Ale tak się przyjęło i już. Jak wiele innych rzeczy, które są niewytłumaczalne.
Ale rzeczywiście mawia się o niektórych hodowcach, że sprzedają psy na "allegro" i ma to stwierdzenie zawsze negatywne znaczenie.

Posted

Na allegro jest coraz więcej psów z rodowodem. Ja myślę, że mozna reklamować szczeniaki rodowodowe na allegro bo być może ktoś wchodzący na allegro i szukający psa bez rodowodu zastanowi się nad psem z rodowodem. Wstawiając taką aukcję można też wspomóc akcję rasowy=rodowodowy pisząc krótką wzmianke na ten temat.

Jak kiedykolwiek będę miała szczeniaki również wstawię o nich informację na allegro i nie będzie to dla mnie wstyd. Bo jeśli nie ma sie super znanej hodowli gdzie szczeniaki są już pozamawiane przed ich narodzeniem ;) to trzeba jakoś porozgłaszać tą wieść.

Posted

Mam mieszane uczucia odnośnie ogłoszeń o sprzedaży zwierząt na allegro.

Natomiast gdy szukałam psa dla siebie, nawet nie przyszło mi do głowy zaglądać na allegro. Hodowli szukałam głównie w katalogach wystawowych i w oddziałach ZKwP, a w necie i na wystawach sprawdzałam informacje o rasie.