Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oscilka napisał(a):
Mam pytanie: czy po dokładnym wytrymowaniu Szanucera należy Go jeszcze ostrzyc maszynką? Jeśli tak to jakim ostrzem?
Pozdrawiam

Ja nie strzygę, zostawiam. Zaraz po trymowaniu na łyso nie wyglada co prawda zbyt aktakcyjnie:evil_lol: (wręcz przeciwnie, jakby miał chorobę skóry:evil_lol: :evil_lol: ) ale szybko zarasta podszerstkiem, i wtedy sie "kolor" psa się wyrównuje.

Posted

Pytam bo trymowałam ostatno średniego sznaucera 4 mscznego i ..... miał bardzo bogaty i obfity podszerstek!!!! Dość długi i właśnie nie wyglądał jakby miał za "mało włosów"!!! A przeczytałam ostatnio na stronie hodowli Szanucerów www.artax.pl że po dokładnym wytrymowaniu należy wyrównać ten podszerstek, tymbardziej jeśli przód robimy maszynką bo tam ciężko wychodzi. Wyszła mi duża różnica! A na kursie nic nie było mowy że po trymowaniu "maszynkujemy" :roll:
Pozdrawiam i dziekuję za rady.

Posted

[quote name='Olivka']Jeśli zadajesz nam pytania, to chyba wypada też odpowiedziać na nasze prawda?

[quote name='Oscilka']Witam;
Jestem nowym użytkownikiem. Niedawno ukończyłam kurs groomingu u Pani Ewy Grabowskiej w Łodzi. Teraz zamierzam otworzyc swój Salon w Gdańsku ale mam jeden problem.
Oscilka

Nie ma to jak tajemnica :shake: :diabloti:

[quote name='Oscilka']Pytam bo trymowałam ostatno średniego sznaucera 4 mscznego i ..... miał bardzo bogaty i obfity podszerstek!!!! A przeczytałam ostatnio na stronie hodowli Szanucerów www.artax.pl że po dokładnym wytrymowaniu należy wyrównać ten podszerstek, tymbardziej jeśli przód robimy maszynką bo tam ciężko wychodzi. Wyszła mi duża różnica! A na kursie nic nie było mowy że po trymowaniu "maszynkujemy" .

Nie wiem jak go trymowałaś, ale jeśli wyjełaś cały podszerstek, to w czym ta duża różnica? Szyja, policzki i tyłek ostrzyzone, a resza zostaje (niewiele tego jest, i jesli to miałoby być strzyżone to wyłącznie po to, aby pies "optycznie" lepiej wyglądał po trymowaniu, bo wtedy częściowo zniwelujesz placki). Jesli jednak nie wyrwałas całego podszerstka, to ostrzyżenie/wyrównanie nic nie da, bo zostanie ścięty i zanim będzie odpowiedniej długosci do wyjęcia, to trochę czasu minie. Dla mnie przede wszystkim bardzo ważne jest wyjęcie podszerstka, a ścięcie go, po trymowaniu mija sie z celem (bo lepiej go wyjąć, a nie ściąć)

To jest moje zdanie, ja nie jestem specjalistą i nie kończyłam żadnego kursu, a to co wyzej napisałam jest wynikiem własnoręcznego trymowania mojego prywatnego psa:lol: .

Jeśli coś źle napisałam, to proszę specjalistów o poprawienie.

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Nie ma to jak tajemnica :shake: :diabloti:
...............

Również nie jestem specjalistką, ale wypromowałam średniaka p&s na intera, sama go przygotowując na wystawy i sama go wystawiając. Jeśli piesek ma dużo podszerstka, to należy go jak najdokładniej wytrymować a resztę można zgolić, ale po warunkiem, że pies jest dokładnie wytrymowany. Jeśki wyjęłaś tylko włos ościsty a tą dużą ilość podszerstka zostawiłaś i go zgolisz, to może ci odrosnąć puchata kaczuszka :loveu: .

Posted

[quote name='marisia']Jeśli piesek ma dużo podszerstka, to należy go jak najdokładniej wytrymować a resztę można zgolić, ale po warunkiem, że pies jest dokładnie wytrymowany. Jeśki wyjęłaś tylko włos ościsty a tą dużą ilość podszerstka zostawiłaś i go zgolisz, to może ci odrosnąć puchata kaczuszka :loveu: .

Otóz to. Ja nie golę resztek, bo jak "resztki" podrosną będzie łatwiej je wyjąć.

Posted

Przykro mi że mnie tak Olivka potraktowała. Zabrzmiało to tak jakby odpowiedź zależała od tego gdzie kończyłam kurs a przeciez wiedza jest tylko jedna!!!! Nie robie i nie robiłam z tego tajemnicy gdzie ukończyłam kurs. Poprostu poczułam się dZiwnie jakby ktoś szukał na kogoś haka!!!!! "A! A tamci to robia źle!!!"

Posted

Jakiego haka dziewczyno :crazyeye:
Zadałam Ci normalne grzeczne pytanie.
Tobie jest przykro??????
Nie zauważyla tego, skoro założyłas osobny wątek w temacie trymowanie i strzyżenie i już bezpardonowo na mnie najeżdzasz :shake:

Posted

Oscilka napisał(a):
Przykro mi że mnie tak Olivka potraktowała. Zabrzmiało to tak jakby odpowiedź zależała od tego gdzie kończyłam kurs a przeciez wiedza jest tylko jedna!!!! Nie robie i nie robiłam z tego tajemnicy gdzie ukończyłam kurs. Poprostu poczułam się dZiwnie jakby ktoś szukał na kogoś haka!!!!! "A! A tamci to robia źle!!!"

Nie ma to jak spiskowa teoria dziejów. :oops: :shake:

• 1 year later...
Posted

Podczepiam się pod temat - gdzieś już jakiś podobny był, ale nie mogę go znaleźć :shake:
Jestem zainteresowana kupnem trymera i mam odwieczny problem - który wybrać??? :niewiem: Wydaje mi się, że chodzi o coś takiego, ale nie jestem pewna.
Może macie jakieś doświadczenie z tymi modelami i możecie mi coś podpowiedziec?
Zastanawiam się nad takimi:
http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,299337,0.html
http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,299396,0.html
czy może
http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,299347,0.html

Będe bardzo wdzięczna za pomoc. :)
Z góry dziękuje
Ania :)

Posted

Chciałabym Was po raz kolejny prosić o podzielenie się swoimi dośwaidczeniami. Chciałabym kupić maszynkę, będzie obsługiwała u mnie w domu docelowo 2 miniatury :loveu:
I znowu pojawia sie problem - co wybrać??? :roll:
Z (niestety :placz:) usuniętego chyba, przyklejonego wątku o tematyce związanej z maszynkami i pielęgnacją sznupków pamiętam, że polecaliście chyba
Andisa AGC Super 2 i
Mosera 1245 max
Która z tych maszynek w Waszej opinii jest lepsza (cichsza, lżejsza, poręczniejsza itp), może któraś w ogóle się nie nadaje i macie jakieś inne propozycje??? Czy może obie są bardzo dobre? :razz:
Z góry bardzo dziękuje :)