Agnieszka_ Posted April 4, 2004 Posted April 4, 2004 To poinformujemy ich 1 maja jak juz będziemy przekraczać granicę 8) Quote
leszek Posted April 4, 2004 Posted April 4, 2004 Pomysl ze Slowacja 1 maja jest znakomity! :lol: - w koncu zalezy nam na mocnych wrazeniach :D a na przelomie kwietnia i maja na granicach bedzie horror bo zadymiarze z calej europy zjezdzaja do warszawki na forum gospodarcze - jak Cie z ta szturmowka zobacza to od razy dostaniesz bezplatnie tatuaz na czole "ANTYGLOBAL" i mamy zadyme jak sie patrzy :D, potem wykryja u kogos z nas ciemniejsza karnacje skory ( kto bierze solaryczne opalanka? :cry: ) i bedzie robil za alkaidowca - oni tez jada do warszawki w tym terminie .... :roll: no i jeszcze przekonac slowackich celnikow ze Rafalowi wystarczy teraz dowod - hihhii :evil: to bedzie dopiero zadanie .... :o no ja w kazdym razie JADE!!! :D Quote
Rav Posted April 4, 2004 Posted April 4, 2004 hej nie wiem czy czytacie gazete npm nr 4/2004 (mysle ze co niektorzy szpicomaniacy maja ten nr bo sa tam opisane zawody La Pirena przez Andrzeja Gorowskiego) jest tam fajna propozycja na wypad w gorki chodzi dokladnie o gory Kelimenskie w Rumunii :) Quote
Rav Posted April 5, 2004 Posted April 5, 2004 ZH mi chodzilo z ta rumunia we wrzesniu :) nie ma to jak skrot myslowy :) acha cos chyba z ta slowacja ne wyjdzie, bo chyba jeszcze trzeba bedzie miec ten paszport, ale nie wiem czy sie oplaca wyrabiac teraz bo podbno beda nowe wchodzily w zycie, nic musze sie dokladnie dowiedziec co i jak :) Quote
Rav Posted April 5, 2004 Posted April 5, 2004 ZH spoko z ta dziura :) ale narazie to tylko ja dorwalem ten katalog Petzla a sprzetu na razie zero ale zapalu duzo :) Quote
leszek Posted April 6, 2004 Posted April 6, 2004 strasznie namieszaliscie :o ... to dokad w końcu jedziemy ????? ... bo mnie zafiksowalo na etapie transsyberyjskim :D Quote
Rav Posted April 7, 2004 Posted April 7, 2004 hej hej, no wiec na Slowacje mozna przechodzic na podstawie posiadania dowodu osobistego ksiazkowego jak i tego nowego, wiec Slowacja moze byc :] Quote
leszek Posted April 8, 2004 Posted April 8, 2004 no Madohora to slowo slowackie :D wiec wszystko miesci sie w konwencji - jestem za :D Quote
Agnieszka_ Posted April 8, 2004 Posted April 8, 2004 Poczytajcie http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=12540 Quote
leszek Posted April 8, 2004 Posted April 8, 2004 Noo to ja na wszelki wypadek proponuje zarejestrowac nasza wspaniałą ekipę jako specjalna grupe GOPR do przecierania szlakow zimowych i szukania zaginionych palantów - bedziemy wtedy ratownicy i bedziemy sobie w zimie chodzic po rezerwatach przeroznych np taki rezerwat Madohora hihi :D ... a tak w ogole to ja z przykroscia donosze, że po polskich Tatrach nie chodze znakowanymi szlakami od lat wielu bo robi mi sie niedobrze - a prawie sie tam wychowywalem kiedys :evilbat: ... nie znakowane i zamkniete są .... dobra - prosze to wycofać z protokolu - no ale co tam - przeciez jedziemy na Slowacje - tam jest slodko jak w PL w latach 60- tych :D Quote
leszek Posted April 13, 2004 Posted April 13, 2004 Hej - sluchajcie - my do Kucob raczej nie pojedziemy bo moj kilerek ledwo lazi ( starosc nie radosc ;-( ) nie wiadomo dokladnie o co chodzi ale to juz raczej zwyrodnieniowo-stawowe problemy - wiec tym bardziej potrzeba nam pocieszenia - a najlepszym jest perspektywa kolejnych wedrowek - wiec moze zacznijmy sie konkretnie umawiac na weekend 1-majowy bo to juz niedlugo - mysle ze ta slowacja jest dobrym pomyslem - proponuje moze z soboty na niedziele co ? - jak ktos chce nocowac u nas w chatce to niech zapowie :-) .. to zeznawajcie co i jak :D Quote
Rav Posted April 14, 2004 Posted April 14, 2004 hej :) no wlasnie co z tym wypadem? ja to w sumie mam maly problme z tym moim paszportem :D bo dostalem taka oto informacje : Na granicach wewnętrznych (ze Słowacją, Czechami, Litwą i Republiką Federalną Niemiec) od 1 maja 2004 kontrola graniczna wobec obywateli państw Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego w ruchu osobowym z reguły polegać będzie na kontroli wzrokowej wolno przejeżdżających samochodów, bez ich zatrzymywania. Służby graniczne będą jednak uprawnione do przeprowadzania wyrywkowych dokładniejszych kontroli podróżnych, poza pasami ruchu. *Z dniem 1 maja 2004 przekraczanie granicy przez obywateli Rzeczypospolitej Polskiej do państw UE będzie możliwe na podstawie ważnego dowodu osobistego lub paszportu. (warto pamiętać aby dowód osobisty był w dobrym stanie) * Przekraczanie granicy państwowej do państw UE będzie w dalszym ciągu dozwolone tylko w przejściach granicznych (drogowych, lotniczych, morskich itp.). W kwestii dokumentów uprawniających do przekroczenia granicy będą obowiązywać następujące zasady : ? Obywatele RP zamieszkali na pobyt stały w gminach leżących w pasie małego ruchu granicznego z Republiką Słowacką, Republiką Czeską i Republiką Federalną Niemiec będą w dalszym ciągu mogli przekraczać granicę państwową na podstawie dowodu osobistego. Osoby z poza strefy nadgranicznej będą mogli przekraczać granicę państwową *w przejściach małego ruchu granicznego*, jeżeli uzyskają poświadczenie tymczasowego zameldowania z właściwego urzędu gminy lub miasta leżącego w pasie małego ruchu granicznego. no i teraz juz sam zglupialem :) acha mam tez plan na kolejny wypad w gorki :) a oto on (tylko to jest wypad bez samochodzikow) jedziemy do szczyrku: idziemy zielonym szlakem na skrzyczne stamtad na barania gore, nastepnie nocujemy w schronisku przyslop (tam jest taki fajny owczarek podhalanski ) :) na drugi dzien idziemy przez stecowke czerwonym szlakiem na kubalonke pozniej na stozek wlk. no i w koncu na czantorie z ktorej to gory schodzimy i ladujemy w ustroniu :) wypad naprawde fajny to kto chetny? ps Leszek ucaluj tam killerka i niech wraca chlopak do zdrowia :) Quote
Manu Posted April 14, 2004 Author Posted April 14, 2004 ? Obywatele RP zamieszkali na pobyt stały w gminach leżących w pasie małego ruchu granicznego z Republiką Słowacką, Republiką Czeską i Republiką Federalną Niemiec będą w dalszym ciągu mogli przekraczać granicę państwową na podstawie dowodu osobistego. Osoby z poza strefy nadgranicznej będą mogli przekraczać granicę państwową *w przejściach małego ruchu granicznego*, jeżeli uzyskają poświadczenie tymczasowego zameldowania z właściwego urzędu gminy lub miasta leżącego w pasie małego ruchu granicznego. no i teraz juz sam zglupialem :) Rav, to dotyczy tych, co mieszkają w miastach typu Cieszyn, Zgorzelec itp., bo ich codzienne życie wymaga chodzenia "za granicę" :wink: . I przechodzą te granice w takich specjalnych miejscach, nie będących typowym przejściem granicznym dla turystów.Tak ja to rozumiem... :roll: Quote
Rav Posted April 14, 2004 Posted April 14, 2004 oki to to ja rozumiem ale z czesci pierwszej to nie wynika :) i o to mi chodzi, tym bardziej ze z 2 zrodel sie dowiedzialme ze nie trzeba paszportu tylko dowod osobisty, a w przypadku malych dzieci gdzie kiedys wpisywalo sie je do paszportu moga miec wyrabiane dowody osobiste juz w wieku 13 lat , moze Wojtas bedzie wiedzial ma ktos kontalt do niego? Quote
leszek Posted April 14, 2004 Posted April 14, 2004 spoko!! :-) na 100% dowod - jak nie to osobiscie przeniose cie w plecaku z katpwic do pragi !!! :D Quote
Rav Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 dzieki Leszek trzymam Cie za slowo :) ale uprzedzam z gory ze sie troche wierce w plecaku :D Quote
Agnieszka_ Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 acha mam tez plan na kolejny wypad w gorki a oto on (tylko to jest wypad bez samochodzikow) jedziemy do szczyrku: idziemy zielonym szlakem na skrzyczne stamtad na barania gore, nastepnie nocujemy w schronisku przyslop (tam jest taki fajny owczarek podhalanski ) na drugi dzien idziemy przez stecowke czerwonym szlakiem na kubalonke pozniej na stozek wlk. no i w koncu na czantorie z ktorej to gory schodzimy i ladujemy w ustroniu wypad naprawde fajny to kto chetny? Rav ile to jest mniej więcej km ? :roll: Quote
leszek Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 on oszalał :roll: - chyba ze 100 :o Rafał - ten plecak to z Katowic do Pragi!!! WYŁĄCZNIE!! ...zadnego łażenia po gorach - jeszcze jak sie wiercisz !!! :D Quote
Rav Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 Agnieszka ile km to nie wiem a niechce mi sie liczyc :D , ale jest do przejscia w 2 dni, wiem bo przeszedlem ta trase nawet troche dalej, wiec spoko, inaczej bym jej nie proponowal no dobra Leszek jak wezme cos milego do poczytania to nie bede sie wiercil :) Quote
leszek Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 jasne ze nie ma co liczyć - prosta sprawa :D ..jedynka i dwa zera! :D ... a ja myslalem ze wjedziemy sobie kolejką na czantorie i potem pojdziemy napic sie piwa (no ja wina :D ) na slowacje a tu cholera znowu po kamieniach sie pałętac ..... :roll: PS ... moj drogi - gdybys uwaznie czytal Zh to pamietalbys o morfince ktora tenze zabral na MT ... zabral ale spowrotem juz nie zabrał wiec nie martwie sie o spokoj w plecaku - bedziesz lulal jak aniolek - nadam cie UPS i nawet nie poczujesz jak sie obudzisz na laweczce na vaclawskim namesti :D Quote
Rav Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 Robaczki specjalnie dla Was policzylem ta trase i wynosi ona 46.6 km :) ma na mapie napisane nawet czasy niestety tylko od ustronia do schroniska pod barania gora wynosi on 4:25 min Quote
leszek Posted April 16, 2004 Posted April 16, 2004 takie żółte plastikowe tegesy, do przyczepiania czegoś do czegoś innego, z takimi ząbkami żeby przsuwało się w jedną stronę, a z powrotem już nie.. :) czyje to? aaa - to do mocowania ładunków.... :D - wywal to - teraz stosujemy specjalny klej do semteksu w aerozolu :D PS zreszta mozesz nie wywalac - bedziemy niespodziewanie w kucobach to ci wytlumaczymy co i jak :D Quote
Rav Posted April 19, 2004 Posted April 19, 2004 hej, niestety ja mam zla wiadomosc: moj wypad w gory w dlugi weekend maja stoi pod znakiem zapytania z powodow osobistych, mysle ze cos wiecej bede wiedzial dopiero we wtorek przyszlego tygodnia, no ale poradzicie sobie beze mnie, jutro zadzwonie w sprawie noclegu w schronisku Przyslop i dam Wam znac , niestety nie udalo mi sie dzisiaj tam zadzwonic.....przepraszam za zamieszanie Quote
leszek Posted April 19, 2004 Posted April 19, 2004 acha - żenisz się :D rozumiem :D ... ale to nie problem - mozesz wesele wydac na czantorii :D swoja drogą co tu sie ostatnio dzieje ??? :D ... ciąże (mnogie :o ) ... śluby ... kto w koncu po tych gorkach bedzie latal :evil: hmmm ... Agnieszka, Honorka, Alek ?? whats abt U?? no dobra to ja proposel taki skladam coby imprezke zrobic raniutko w niedziele - jakby ktos przyjechal do bielska pociagiem to mozemy go zabrac, Agnieszke zabieramy z OK jedziemy do WislyCZ wlazimy na kubalonke i stozek potem czantoria tam latamy wkolko granicy cieszac sie ze jej nie ma ..potem jakos dobijamy do auta i w srodku nocy wracamy ... tyle ... my w kazdym razie idziemy na 100 % !!! wrrrrr :evilbat: dobra - zartowalem - Rafal :D Quote
Recommended Posts