iskierka25 Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Hej mam mały problem z moim psiakiem. Ma 20miesięcy i alergie na kurczaka lub białko kurczaka. Mam problem z wybraniem karmy, bo co jakaś jest mi polecana to coś jest z nią nie tak... Teraz ma karmę z jagnięciny z jabłkiem i puszcza takie bąki, że nie da się wytrzymać. Kiedyś po nocy się nie obudzę chyba po prostu ;] Proszę poratujcie mnie, bo mój mały Senso chyba też się już od tego wszystkiego męczy... a druga sprawa to to mój 1 pies i nie wiem czy lepiej go dopuścić choć raz czy nie? Ogólnie lepiej dopuszczać czy wysterylizować? Na pewno nie zależy mi na kasie za psy itp. tylko chodzi mi o jego komfort i o to co będzie dla niego lepsze... Quote
luna85 Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Jagnięcina z jabłkiem?Czy to może Animonda? Jeśli tak to Fris teZ straszliwie po niej puszczała bAki i to takie Ze nie szlo wyrobić :) mój donek i amstaff koleZanki też.Poprostu ta karma ma coś w sobie. Quote
Evelynkaa Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Iskierka a co to za karma z jabłkiem i jagnięciną...nie tak czasem Acana? Jeśli tak to szkoda bo jest to dość dobra karma. A jak się alergia u Twojego psiaka ujawnia? Możesz spróbować hillsa d/d lub jakiegoś white wolfa, taste of the wild, orijen z rybką to są karmy które są bardzo dobre jakościowo, ewentualnie możesz spróbować Bozite Robur z jagnięciną po przejściu z weterynaryjnego royala ta karma się u nas sprawdzała. Nie widzę potrzeby dopuszczania psa...niby dlaczego byś to miała robić ??? Znam tylko jeden przypadek koleżankę która miała reproduktora i powiedziała że po pierwszym kryciu psiak się zrobił strasznie natarczywy na sunie...o to Ci chodzi? Quote
iskierka25 Posted August 5, 2011 Author Posted August 5, 2011 Ta karma to Acana. No alergia objawia się u niego drapaniem aż do krwi. Wydrapuje się strasznie wtedy. Od samego początku mamy z nim same przygody. Nic nie jest mu straszne. Trzeba go pilnować jak małego dziecka. Raz na 5 min spuściłam go z oka u rodziny i zjadł trutkę na myszy i szczury.A to tylko jedna z takich sytuacji. Ogólnie jajka same mu nie chciały zejść i dostawał zastrzyki na to. Od 5 miesięcy jest agresywny do innych psów, a na suki reaguje tylko w 1 sposób. Przez to spacery w parku gdzie jest dużo psów nie należą do najprzyjemniejszych. Quote
Evelynkaa Posted August 6, 2011 Posted August 6, 2011 Tym bardziej nie powinnaś go dopuszczać jeśli miał problemy z jajkami...bo to niestety jest dziedziczne. A co do tego że jest jak dziecko to ja bym powiedziała że pies jest gorzej jak dziecko...powiem tylko tyle....szkolić szkolić i jeszcze raz szkolić....a i powiem jeszcze drugie socjalizować z innymi psami, socjalizować z innymi psami i jeszcze raz socjalizować z innymi psami....a niby jak reaguje na suki? Nigdy nie podchodź do drugiego psa z napiętą smyczą. Ja w ogóle mojego spuszczam choćby z linką w razie czego żeby mieć kontrolę ale uwierz mi że nasze psiaki na smyczy kozakują!!! a jak są spuszczone to zachowują się tak jak powinny i przede wszystkim Ty nie możesz być spięta jak podchodzicie do innego psiaka, tylko powinnaś jeszcze sama też przywitać się z drugim psem i mówić pieszczotliwie. Wtedy Twój zobaczy że to nie wróg....przynajmniej u nas to działa. Quote
Martens Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 Spróbuj może Acany Pacifica; ja mam psa z alergią i to była najlepsza karma, jaką mieliśmy. Co do dopuszczania... I problemy alergiczne, i ze zstępowaniem jąder są zazwyczaj problemami genetycznymi i mogą zostać odziedziczone przez szczeniaki, stąd nie powinnaś rozmnażać psiaka. No a jeśli chodzi o psychikę, to dopuszczenie do suki może niestety tylko nasilić agresję wobec innych samców i bieganie za sukami - na pewno ich nie zmniejszy. Quote
whitewestie Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Nie bardzo rozumiem takie pytanie: czy psa dopuścić. Czy jest psem o wybitnym, albo przynajmniej bardzo dobrym rodowodzie i wyglądzie? Co przekaże dzieciom? Alergię? Jeśli piesek ma podejrzenie o alergię, to najpiej wypróbować karmy hipoalergiczne. Acana nie koniecznie się sprawdza, bo ma dużo białka. I to prawda, że psy po niej smrodzą :) Możesz spróbować RC hipoalergenic albo którąś z dostępnych karm bez kurczaka, z rybą albo jagnięciną. Wybór jest na prawdę duży, wystarczy przejrzeć strony sklepów zoologicznych. Quote
Recommended Posts