Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak mam oduczyć psa wkładania nosa LUDZIOM (przepraszam za wyrażenie) w dupę ?
Jeszcze jedno. Jak jest z innym psem nie sunią, to próbuje z nim kopulować. Zawsze kiedy koleżanka przychodzi ze swoim psem do mnie to musimy je trzymać na smyczy i się z nimi szarpać, bo mój pobudza hormony tamtemu i się nawzajem ....

Trochę to brzydko wygląda. Nie wiem on nawet nie zwraca wtedy na mnie uwagi. Nic nie działa. !
Pomóżcie !

Posted

Taa, chyba jedynym wyjściem jest kastracja, chyba że jest na razie w takim wieku że mu potem po prostu przejdzie ;). Bo myśle że podawanie psu leków obniżających poziom testosteronu ( o ile w ogóle takie są) nie ma zbyt wielkiego sensu. Żeby tak po prostu oduczyć to raczej też ciężko bo to za silny instynkt.

Posted

[quote name='Brunomania']Jak mam oduczyć psa wkładania nosa LUDZIOM (przepraszam za wyrażenie) w dupę ?
Jak by to powiedzieć - u psów to zachowanie całkiem naturalne. W tym miejscu człowiek intensywnie pachnie, więc pies tam wącha, żeby sprawdzić, w jakiej kondycji jest pies. Ja bym tego nie oduczała specjalnie tylko raczej postawiłabym na wypracowanie z psem rytuału powitania z człowiekiem w postaci np. pies siada przy przewodniku i czeka, aż gość podejdzie, a potem idzie się zajmować sobą - czyli np. fajnym gryzakiem, który dostanie w nagrodę za grzeczne powitanie.
[quote name='Brunomania']Jeszcze jedno. Jak jest z innym psem nie sunią, to próbuje z nim kopulować. Zawsze kiedy koleżanka przychodzi ze swoim psem do mnie to musimy je trzymać na smyczy i się z nimi szarpać, bo mój pobudza hormony tamtemu i się nawzajem ....

Trochę to brzydko wygląda. Nie wiem on nawet nie zwraca wtedy na mnie uwagi. Nic nie działa. !
Pomóżcie !
To też jest zachowanie naturalne u psów - zwykle służy ustaleniu zależności między psami, ale jeśli zdarza się bardzo często świadczy o tym, że pies mocno się emocjonuje przy spotkaniu z tym innym psem. Należy po prostu zapewniać mu towarzystwo innych psów często, żeby nie było to dla niego aż takie ekscytujące wydarzenie. Natomiast w trakcie spotkania, jeśli psy się nakręcają - zwiększać odległość między nimi, wykonać kilka ćwiczeń lub pobawić się chwilę z psem i potem pozwolić im się znów bawić razem, jak ich emocje nieco opadną. Optymalnie byłoby przerywać zabawę psów zanim zaczną na siebie włazić - zwykle widać wcześniej, że się na tyle nakręciły, że to za chwilę nastąpi. Ponadto należy z psem ćwiczyć opanowanie emocji - komenda "czekaj" - przed jedzeniem, przed wyjściem na spacer itp., "zostań" - w różnych miejscach i sytuacjach, ale tak, by pies nie zrywał pozycji.

Posted

Kastracja odpada, bo jestem przeciwniczką tego!
Dzięki gerta. Postaram się nauczyć go komendy czekaj. Ale jeszcze planuję wychodzenie na spacer z koleżanką i jej psem może będzie mniej podekscytowany. Trenujemy i czekamy na wyniki :)