Speedymania Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Jak mam oduczyć psa wkładania nosa LUDZIOM (przepraszam za wyrażenie) w dupę ? Jeszcze jedno. Jak jest z innym psem nie sunią, to próbuje z nim kopulować. Zawsze kiedy koleżanka przychodzi ze swoim psem do mnie to musimy je trzymać na smyczy i się z nimi szarpać, bo mój pobudza hormony tamtemu i się nawzajem .... Trochę to brzydko wygląda. Nie wiem on nawet nie zwraca wtedy na mnie uwagi. Nic nie działa. ! Pomóżcie ! Quote
Kasiass Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Taa, chyba jedynym wyjściem jest kastracja, chyba że jest na razie w takim wieku że mu potem po prostu przejdzie ;). Bo myśle że podawanie psu leków obniżających poziom testosteronu ( o ile w ogóle takie są) nie ma zbyt wielkiego sensu. Żeby tak po prostu oduczyć to raczej też ciężko bo to za silny instynkt. Quote
gerta Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 [quote name='Brunomania']Jak mam oduczyć psa wkładania nosa LUDZIOM (przepraszam za wyrażenie) w dupę ? Jak by to powiedzieć - u psów to zachowanie całkiem naturalne. W tym miejscu człowiek intensywnie pachnie, więc pies tam wącha, żeby sprawdzić, w jakiej kondycji jest pies. Ja bym tego nie oduczała specjalnie tylko raczej postawiłabym na wypracowanie z psem rytuału powitania z człowiekiem w postaci np. pies siada przy przewodniku i czeka, aż gość podejdzie, a potem idzie się zajmować sobą - czyli np. fajnym gryzakiem, który dostanie w nagrodę za grzeczne powitanie. [quote name='Brunomania']Jeszcze jedno. Jak jest z innym psem nie sunią, to próbuje z nim kopulować. Zawsze kiedy koleżanka przychodzi ze swoim psem do mnie to musimy je trzymać na smyczy i się z nimi szarpać, bo mój pobudza hormony tamtemu i się nawzajem .... Trochę to brzydko wygląda. Nie wiem on nawet nie zwraca wtedy na mnie uwagi. Nic nie działa. ! Pomóżcie ! To też jest zachowanie naturalne u psów - zwykle służy ustaleniu zależności między psami, ale jeśli zdarza się bardzo często świadczy o tym, że pies mocno się emocjonuje przy spotkaniu z tym innym psem. Należy po prostu zapewniać mu towarzystwo innych psów często, żeby nie było to dla niego aż takie ekscytujące wydarzenie. Natomiast w trakcie spotkania, jeśli psy się nakręcają - zwiększać odległość między nimi, wykonać kilka ćwiczeń lub pobawić się chwilę z psem i potem pozwolić im się znów bawić razem, jak ich emocje nieco opadną. Optymalnie byłoby przerywać zabawę psów zanim zaczną na siebie włazić - zwykle widać wcześniej, że się na tyle nakręciły, że to za chwilę nastąpi. Ponadto należy z psem ćwiczyć opanowanie emocji - komenda "czekaj" - przed jedzeniem, przed wyjściem na spacer itp., "zostań" - w różnych miejscach i sytuacjach, ale tak, by pies nie zrywał pozycji. Quote
Speedymania Posted July 29, 2011 Author Posted July 29, 2011 Kastracja odpada, bo jestem przeciwniczką tego! Dzięki gerta. Postaram się nauczyć go komendy czekaj. Ale jeszcze planuję wychodzenie na spacer z koleżanką i jej psem może będzie mniej podekscytowany. Trenujemy i czekamy na wyniki :) Quote
Recommended Posts