Szyna13222 Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 W zeszłym tygodniu wyjechaliśmy na wakacje, oczywiście razem z nami nasz pies rasy ratlerek. Jako że nie jest pozytywnie nastawiony do obcych , a już na pewno nie w większych ilościach np. w mieście, postanowiliśmy mu kupić kaganiec, dla naszej wygody jak i również dla bezpieczeństwa. Kupiliśmy skórzany bo wszystkie inne były za duże na ten mały pyszczek ;) Niestety skoro mały nie miał nigdy czegoś takiego na pycholku to zamiast porządnie iść na smyczy , zostawał w tyle tzn co jakiś czas sie zatrzymywał i próbował go łapkami ściągnąć. Mimo że mu sie to nie udawało wciąż próbował. I tak całą drogę. Jedyny plus tego jest to że nie szczeka i warczy na wszystkich:lol: I tu pytanie do was, czy macie jakieś pomysły jak można pieska przyzwyczaić do takiego kagańca? Quote
vege* Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 Przyzwyczajaj go w domu, załóż na chwilę (jakieś 5 min) i przez kaganiec próbuj dawać smakołyki chwaląc psa za grzeczne siedzenie w nim, potem zapnij go na smycz i w domu trochę z nim pochodź w tym kagańcu dalej dając co jakiś czas maczek i pochwałę :-) U mnie podziałało Quote
Kasiass Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 Sposób vege jest dobry, ale możesz też położyć kaganiec na ziemi (lub trzymac w rece) i do niego wlozyc smakołyk w ten sposób zeby pies sam zaczął wkładać do niego pysk :). A moze kaganiec jest zle dobrany ( np. dotyka nosa?) bo musi tez byc taki lekki odstęp, zeby go za bardzo nie draznil :). Quote
Smolinos Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 W domu kiedy pies jest spokojny podejdź do niego z kagańcem i smakołykiem. Zachęć psa do powąchania kagańca. Gdy pies to zrobi daj mu smakołyk. J tak jeszcze dużo razy... Gdy psu kaganiec będzie kojarzyć się już z czymś przyjemnym załóż mu kaganiec i potrzymaj chwilę. Quote
ziarnochodek Posted March 23, 2012 Posted March 23, 2012 Mój piesek niestety mimo regularnie powtarzanych wszystkich sztuczek ze smakołykami, nie dał się przekonać do skórzanego kagańca :) strasznie go irytował ten pasek idący przez czoło. W momencie, kiedy mu podawałam smaczki przez otworki był spokojny, i przez jakieś następne 7 sekund, potem już się zaczynało tarcie łapą.Teraz ma inny kaganiec i akceptuje go bez problemu Quote
vege* Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 ziarnochodek napisał(a):Mój piesek niestety mimo regularnie powtarzanych wszystkich sztuczek ze smakołykami, nie dał się przekonać do skórzanego kagańca :) strasznie go irytował ten pasek idący przez czoło. W momencie, kiedy mu podawałam smaczki przez otworki był spokojny, i przez jakieś następne 7 sekund, potem już się zaczynało tarcie łapą.Teraz ma inny kaganiec i akceptuje go bez problemu U mnie jak Nuka była mała to chodziła w metalowym bo bez sensu było kupować jakieś droższe kagańce skoro jak to szczeniak rósł w oczach ;-) W metalowym bardzo niechętnie chodziła, siadała, kładła się, nie przepadała za nim. Problem został rozwiązany po kupnie fizjologa ;-) Quote
kaczor Posted April 24, 2012 Posted April 24, 2012 Niedługo mnie też czeka przyzwyczajanie psa do kagańce. Wasze porady przeczytałem i zamierzam zastosować w praktyce - wielkie dzięki za ten wątek vege* napisał(a):Problem został rozwiązany po kupnie fizjologa ;-) vege* - co to jest fizjolog??? Quote
anetta Posted April 24, 2012 Posted April 24, 2012 Rodzaj kagańca który umożliwia swobodne ziajanie ;) Obszerny temat o nich masz tu kaganiec Quote
Recommended Posts