Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W zeszłym tygodniu wyjechaliśmy na wakacje, oczywiście razem z nami nasz pies rasy ratlerek. Jako że nie jest pozytywnie nastawiony do obcych , a już na pewno nie w większych ilościach np. w mieście, postanowiliśmy mu kupić kaganiec, dla naszej wygody jak i również dla bezpieczeństwa. Kupiliśmy skórzany bo wszystkie inne były za duże na ten mały pyszczek ;)
Niestety skoro mały nie miał nigdy czegoś takiego na pycholku to zamiast porządnie iść na smyczy , zostawał w tyle tzn co jakiś czas sie zatrzymywał i próbował go łapkami ściągnąć. Mimo że mu sie to nie udawało wciąż próbował. I tak całą drogę. Jedyny plus tego jest to że nie szczeka i warczy na wszystkich:lol:

I tu pytanie do was, czy macie jakieś pomysły jak można pieska przyzwyczaić do takiego kagańca?

Posted

Przyzwyczajaj go w domu, załóż na chwilę (jakieś 5 min) i przez kaganiec próbuj dawać smakołyki chwaląc psa za grzeczne siedzenie w nim, potem zapnij go na smycz i w domu trochę z nim pochodź w tym kagańcu dalej dając co jakiś czas maczek i pochwałę :-) U mnie podziałało

Posted

Sposób vege jest dobry, ale możesz też położyć kaganiec na ziemi (lub trzymac w rece) i do niego wlozyc smakołyk w ten sposób zeby pies sam zaczął wkładać do niego pysk :).
A moze kaganiec jest zle dobrany ( np. dotyka nosa?) bo musi tez byc taki lekki odstęp, zeby go za bardzo nie draznil :).

• 7 months later...
Posted

W domu kiedy pies jest spokojny podejdź do niego z kagańcem i smakołykiem. Zachęć psa do powąchania kagańca. Gdy pies to zrobi daj mu smakołyk. J tak jeszcze dużo razy... Gdy psu kaganiec będzie kojarzyć się już z czymś przyjemnym załóż mu kaganiec i potrzymaj chwilę.

Posted

Mój piesek niestety mimo regularnie powtarzanych wszystkich sztuczek ze smakołykami, nie dał się przekonać do skórzanego kagańca :) strasznie go irytował ten pasek idący przez czoło. W momencie, kiedy mu podawałam smaczki przez otworki był spokojny, i przez jakieś następne 7 sekund, potem już się zaczynało tarcie łapą.Teraz ma inny kaganiec i akceptuje go bez problemu

Posted

ziarnochodek napisał(a):
Mój piesek niestety mimo regularnie powtarzanych wszystkich sztuczek ze smakołykami, nie dał się przekonać do skórzanego kagańca :) strasznie go irytował ten pasek idący przez czoło. W momencie, kiedy mu podawałam smaczki przez otworki był spokojny, i przez jakieś następne 7 sekund, potem już się zaczynało tarcie łapą.Teraz ma inny kaganiec i akceptuje go bez problemu

U mnie jak Nuka była mała to chodziła w metalowym bo bez sensu było kupować jakieś droższe kagańce skoro jak to szczeniak rósł w oczach ;-) W metalowym bardzo niechętnie chodziła, siadała, kładła się, nie przepadała za nim. Problem został rozwiązany po kupnie fizjologa ;-)

• 5 weeks later...
Posted

Niedługo mnie też czeka przyzwyczajanie psa do kagańce. Wasze porady przeczytałem i zamierzam zastosować w praktyce - wielkie dzięki za ten wątek

vege* napisał(a):
Problem został rozwiązany po kupnie fizjologa ;-)

vege* - co to jest fizjolog???