Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szukam i szukam od paru tygodnii na stronach polskich i zagranicznych i stwierdzam, że informacji jest bardzo mało. Mianowcie są rasy wyżłów i innych psów myśliwskich bardzo rzadkich i bardzo chciałabym cokolwiek się o nich dowiedzieć, byłabym wdzięczna za choćby adres hodowli.
Teraz napisze nazwy ras ( nazwy mam z starszej książki) i jeżeli cokolwiek ktoś wie, proszę o pomoc.

Grand anglo-franciais tricolore/blane et noir/blane et orange
Francais et orange/tricolore/blane et orange/blane et noir
Grand bleu de gascogne
Grand gascon saintongeois
Billy
Poitevin
Gammel dansk honsekund
Perdiguero de burgos
Syinone italiano
Braque de bourbnnois/francais typ gascoge/ francais typ Pyrenees/saint-german/ de I'Ariego/ d'Auvergne
Ariegois
Chein d'Artois
Dunker
Luzerner

Jak gdzieś się pomyliłam to przepraszam lecz bardzo mi zależy.

Posted

bezag napisał(a):
Szukam i szukam od paru tygodnii na stronach polskich i zagranicznych i stwierdzam, że informacji jest bardzo mało. Mianowcie są rasy wyżłów i innych psów myśliwskich bardzo rzadkich i bardzo chciałabym cokolwiek się o nich dowiedzieć, byłabym wdzięczna za choćby adres hodowli.
Teraz napisze nazwy ras ( nazwy mam z starszej książki) i jeżeli cokolwiek ktoś wie, proszę o pomoc.

Grand anglo-franciais tricolore/blane et noir/blane et orange
Francais et orange/tricolore/blane et orange/blane et noir
Grand bleu de gascogne
Billy
Poitevin
Gammel dansk honsekund
Perdiguero de burgos
Syinone italiano
Braque de bourbnnois/francais typ gascoge/ francais typ Pyrenees/saint-german/ de I'Ariego/ d'Auvergne
Ariegois
Chein d'Artois
Dunker
Luzerner

W warszawskiej hodowli Meldor-Sett mają Braka I'Ariego :) sunia sprowadzona z Francji :)

• 6 months later...
  • 4 weeks later...
Posted

bezag napisał(a):

Grand bleu de gascogne

Jeżdząc po Francji kilka dni widziałem wiele hodowli. Sam przywiozłem sobie suczkę grand bleu de gascogne. Mam kontakty do klubów i bezpośrednio hodwców.

• 1 month later...
Posted

wally napisał(a):
Jeżdząc po Francji kilka dni widziałem wiele hodowli. Sam przywiozłem sobie suczkę grand bleu de gascogne. Mam kontakty do klubów i bezpośrednio hodwców.

A o jakieś zdjęcia jej możemy poprosić?

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='wally']Jeżdząc po Francji kilka dni widziałem wiele hodowli. Sam przywiozłem sobie suczkę grand bleu de gascogne. Mam kontakty do klubów i bezpośrednio hodwców.[/QUOTE]

Jeżeli można prosić o jakies linki lub inny sposób kontaktu z klubami i hodowlami, byłabym wdzieczna ;)

• 5 months later...
Posted

Na powyższej liście wymieszane są wyżły z gończymi. Jeżeli naprawdę chcesz się czegoś dowiedzieć, to o jednych i drugich najsensowniej poczytać w tej pozycji - Hans Räber „Encyklopedia psów rasowych”. To jedna z nielicznych książek, w której nie przeczytasz bzdur.