Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No ja to mam kozy, sztuk 3.
Wszystkie żrą trawe na wyścigi, a najchętniej wtedy kiedy idziemy na spacer szybki bo gdzies się spieszę - ooo to wtedy najsmaczniejsza trawa rośnie :diabloti:

Posted

to jako ogrodnik się wtrącę :cool3:

koty uwielbiają kocimiętkę, z angielska 'catmint' , a nazwa stąd, że koty uwielbiają ją wąchać, jeść i tarzać się w niej

mam już duże kępy, więc są bezpieczne, ale moja mama najpierw miała malutkie kępuszki i jak dorwały się do niej Jej własne koty plus stado okolicznych kotów, to nie wszystkie roślinki przeżyły :razz:

a psy to są ogromni pomocnicy w ogródkowych porządkach

wiele razy podpatrywałam, co takiego wcinają moje czarnule i ZAWSZE jest to perz:loveu:

czyli znienawidzone trudne do zwalczenia chwaścicho

parę razy już miałam gonić od rabat, bo stoi taka "kobyła" nad moimi kwiatkami i żuje, a jak podeszłam bliżej, to się okazywało, że spomiędzy kwiatów wystaje parę ździebełek perzu i to właśnie moje czworonogi wcinały:crazyeye:

a poza tym PaulinaT wie, ile u nas naokoło hektarów trawy i psice nie wcinają ani życicy, ani wiechliny, ani kostrzewy, czyli traw wchodzących w skład mieszanki trawnikowej

skrupulatnie wybierają PERZ:p

Posted

[quote name='swan']skrupulatnie wybierają PERZ:p
no proszę jakie mądre psice-ogrodniczki :p

a w ogóle to niech ktos mnie stuknie w głowę - cały tydzień na dogo siedze zamiast rabotać... :oops:

Posted

swan, a mogę pożyczyć Twoje piesy? U mnie duuuuży ogród. Proszę...
Camara też będzie chętna więc najpierw oporządzą mój a później jej, ok?
Obiecuję solennie że nie będzie tak jak z kotem Pawlaka w Sami swoi. Futerka oddam Ci całe i żywe.

Posted

moja uwaga o pożeraczach perzu była ogólna :p

to znaczy Wasze czworonogi też wcinają perz:razz:

karina, nie wiem, co masz na skalniaku :evil_lol: ale przypatrz się dobrze

z tego co wet mówił, psy wcinają trawę, żeby oczyścić żołądek, pomaga przy zwracaniu itp

perz jest twardszy niż inne trawska

idealnie spełnia zadanie

mój Porter też wcinał perz, Marko i Polo też wcinali perz, inne obce psy jak podglądałam z ciekawością też wcinały perz

więc się dobrze przypatrzcie, bo wygląda na to, że macie niewykorzystaną siłę roboczą we własnym obejściu :lol:

• 3 weeks later...
Posted

No tak, nikt przez dwa tygodnie Pytii nie odwiedził :mad: . No ładnie. Drogie koleżanki, prosze się poprawić :eviltong: .

Więc wróciłam z pracowitego urlopu z psem Jonatanem. Pytię zastałam w takim samym stanie, tylko troszke ze zmienioną szatą. Linieje nam panna od trzech tygodni i wiecie co, blondynką to ona nie jest i raczej nie będzie. W ogóle mam wrażenie, że pojawiają się się szare włosy i dochodzę do wniosku, że jeszcze dwie zmiany sierści i zamiast brązowego husky-ego będę miała owczarka niemieckiego :eviltong:

Posted

karina1002 napisał(a):
No tak, nikt przez dwa tygodnie Pytii nie odwiedził :mad: . No ładnie. Drogie koleżanki, prosze się poprawić :eviltong: .
:eviltong:

kochana.
durne podbijanie wątków jest niezbędne w przypadku psów w potrzebie, z nikłą nadzieją, że ktoś miłosierny wypatrzy podbite wątki i poprzez (durną) paplaninę wypatrzy sobie psa w potrzebie

ja tam o Pytii myślałam, nawet często, ale co by mi z tego przyszło, gdybym nawet na wątku sie zastanawiała, co u Pytii...

no przecież twój mąż nie jest aż takim świrem, zeby pod twoją nieobecność pisywać relacje z życia wszystkich ogonów, które mu w dobrotliwie zostawiłaś :roll:

ale teraz to pisz-pisz-pisz :lol:
a my będziemy ach! czytać i czytać :multi:

Posted

kinga napisał(a):
...durne podbijanie wątków jest niezbędne w przypadku psów w potrzebie, z nikłą nadzieją, że ktoś miłosierny wypatrzy podbite wątki i poprzez (durną) paplaninę wypatrzy sobie psa w potrzebie

...

A ja już wielokrotnie się zastanawiałam jak ten Lincoln do mnie trafił...

Posted

[quote name='Kasie']A ja już wielokrotnie się zastanawiałam jak ten Lincoln do mnie trafił...

Kasiu droga czyżby amnezja? :p

- zadzwoniłaś do mnie, zeby Ci przywieźć Lincolna - i żeby mu przekazać, że dom na niego czeka

natomiast Karina przysłała mi PW, gdzie było coś o tym, ze się zakochała w Pytii :siara:

:niewiem:
a co było wcześniej ... - jakie były Wasze inspiracje, moje ulubione koleżanki :eviltong: , tego nie wiem... :niewiem:

Posted

No to się Karina dowiedziałyśmy :evil_lol: Dopraszałyśmy się o zbójów. Nie wiem jak Ty ale ja nie żałuję, Lincolna bym na pewno nie wymieniła ;)

Posted

Pytia to pewnie 10 w 1.

Nowa odsłona Pytii: chrumkająca krowa :evil_lol: .

W tamtym tygodniu facet skosił nam łąki, bo już wszystko zarosło. Więc lezy sobie teraz ta trawa i powiedzmy, że schcnie.

Co robi Pytia?????:

Chodzi po tym sianie z pyskiem przy ziemi, chrumka niemiłosiernie i coś wyjada. Udało mi się zaobserwować, że jest to trawa.

Ale dlaczego ona wyjada skoszoną trawę ??? :-o Nie może wyjadać rosnącej ??? Nie musiałabym prosić sąsiada o koszenie......

Posted

dawno, dawno temu byl sobie taki dowcip o Zw. Radzieckim, jak to tacy biedni chlopi skarzyli sie I sekretarzowi, ze u nich taki glod, ze siano jedza. No i sekretarz ich skrytykowal za...niegospodarnosc! Jak to, powiedzial. Teraz jest lato, niech trawe jedza, a siano zostawia na zime!
Tak wiec mysle, ze Pytia jest gospodarna, zostawia siano na zimne....:evil_lol:

A Hipis tez wcina trawe, ale nie pochrumkuje:shake: i nie bodzie :evil_lol:

Posted

Całe szczęście, Pytia jeszcze też nie bodzie. Ale kto wie, kto wie.

Za to wczoraj mało nie pożarła 20 dkg kindziuka (40 zł za kg !!!!!).
Ledwo położyłam reklamówki z zakupami w kuchni na podłodze, to Pytia z prędkością światła już miała pysk w reklamówce i w paszczy wędlinę. Obślinioną, całe szczęście że zpakowaną wędlinę, wyrwałam jej z pyska :p.

A dla informacji ogólnej:

u nas na łsi był chyba przymrozek !!!!!! :-o Łąka była cała biała, szyby na samochodach do skrobania, na spacerze o 6 zmarzłam w ręce i głowę !!!

Czyżby już była jesień ????

Posted

PaulinaT napisał(a):
Co to jest kindziuk?
Wędlina, to już wiem - ale co konkretnie??

Taka droga, dobra wędlina :p .
W sumie sama nie wiem jak jest robiona. Wygląda jak kiełbasa o średnicy 8 cm, smakowo lekko surowa, dobrze przyprawiona. Coś pomiędzy salami, suszoną krakowską. Nie pompowana wodą.
Jest od niedawna (tj gdzies od roku) na rynku i nawet były reklamy w telewizji z ta kiełbasą. Na początku tylko jedna firma ją robiła, ale teraz jest producentów więcej, choć smakowa najlepszą robi jednak ta pierwsza.