Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja radość trwała krótko.
Dziś rano zjadła kilka kawałków kurczaka. Ryż jest beee, warzywa też są beee. Już nie wiem o co chodzi. Może ten typ tak ma i po prostu mało je.
Niestety nie jestem przyzwyczajona do psów mało jedzących (Jonatan je wszystko w każdej ilości byle mu tylko nałożyć:)) więc może tylko panikuję i nie powinnam się przejmować, jak zgłodnieje, to zje więcej?

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

masz dokładnie te same zmartwienia, co ja :cool3:

Drachma też ostatnio je tylko śniadania, bo wieczorem nie może się zdecydować, czy uczynić wysiłek i podejść do miski, czy też nie

na to tylko czyha Lipton - który po wrąbaniu swojej miski krąży cały czas mimochodem przy Drachmowej, patrząc tylko, czy ja się odwrócę. No - a jak się odwrócę, to on chyłkiem, chyłkiem - i i wydłubuje jej mięso z miski, i co lepsze rzeczy, drań jeden :mad:

a że Drachma , jak Pytia, ma w głębokiej pogardzie ryż i warzywa - więc rezygnuje w ogóle z głównego posiłku

no a ja oczywiście myślę, ze ona mi już schodzi z tego świata, ze tak nic nie je :roll: i nie je

ale - ale ;) : wet mi ostatnio powiedział, ze w jej wieku to nawet lepiej, jak się raz w tygodniu przegłodzi - :crazyeye: ?

...pozostaje nam martwić się i mieć nadzieję, ze suki wiedzą, co robią :razz:

Posted

Kinga, ja sobie mówię, ze Drachma ma tak samo :p i tak musi być.

A swoją drogą, to czym karmili moją Pytię w schronisku?? Samym mięsem, ze ona nic innego nie chce?

Wychodzi na to, że w schronisku jadła lepiej niż u nas :-(

Posted

karina1002 napisał(a):

A swoją drogą, to czym karmili moją Pytię w schronisku?? Samym mięsem, ze ona nic innego nie chce?

Wychodzi na to, że w schronisku jadła lepiej niż u nas :-(

no wiesz, kochana, nigdy nie jest za późno na poprawę :cool3: - przyjedź do nas w odwiedziny :lol: , zaprowadzę cię do schroniska na kurs kulinarny - panowie się ucieszą z pewnością, jak im w celach edukacyjnych wleziesz do kuchni :p

a póki co - bo pewnie szybko nie dojedziesz - podam ci przepis :p :

1. musisz wziąć taczkę - taką, jaką się używa do prac budowlanych
2. dopuszczalne wiadro metalowe
3. w/w naczynia należy napełnić breją koloru mało określonego, wpadającego ew. w lekki róż
4. konsystencja brei powinna być płynna, aczkolwiek coś ją powinno zagęszczać nieco - kasza plus Bóg-jeden-wie-co-jeszcze

caość należy chlusnąć do miski, odwrócić się na pięcie, nie baczac na to, czy potencjalny konsument jest zainteresowany posiłkiem, wychodzac z założenia, ze jeśli chce przeżyć - zainteresowany powinien być.

sprawdziło się w przypadku Pytii przez 4 lata?
sprawdziło.
:eviltong:

Posted

kinga napisał(a):
..........
3. w/w naczynia należy napełnić breją koloru mało określonego, wpadającego ew. w lekki róż
4. konsystencja brei powinna być płynna, aczkolwiek coś ją powinno zagęszczać nieco - kasza plus Bóg-jeden-wie-co-jeszcze
:eviltong:

ew. lekki róż miałam przyjemność zobaczyć w pierwszej koopie :evil_lol:

czyli powinna lubić buraczki :evil_lol:

Posted

karina1002 napisał(a):
Moja radość trwała krótko.
Dziś rano zjadła kilka kawałków kurczaka. Ryż jest beee, warzywa też są beee. Już nie wiem o co chodzi. Może ten typ tak ma i po prostu mało je.
Niestety nie jestem przyzwyczajona do psów mało jedzących (Jonatan je wszystko w każdej ilości byle mu tylko nałożyć:)) więc może tylko panikuję i nie powinnam się przejmować, jak zgłodnieje, to zje więcej?

Oj, kiwają nas te psiaki, aż miło.:eviltong: Nasz Lord (jest u nas 18 dni) przez pierwsze dni pożerał wszystko (aż miło było patrzyc),a Pancia w tej euforii przekarmiała piesia (efekt-fujjjjj,srujjjjjj).Teraz Lord sam sobie dozuje,tzn. cedzi przez zęby (ryż zostaje a mięso znika z michy) co zostaje (z mięska) zakopuje.Na suchą karmę patrzył jak na zjawisko, więc ja jak szalona biegałam po sklepach kupując po 0,5kg każdej aby psiakowi dopasowac (terroryzowałam sprzedawców,nakazując im opisywac woreczki) i Lordzik wybrał...z "górnej półki finansowej":grab:(i kto uwierzy,że w schronisku takie jadł)a że Pancia sprawiedliwa to reszta towarzystwa też takie dostała:placz:

Posted

Oj, szlachcianka z tej naszej Pytii, szlachcianka.

Pomyslałam sobie wczoraj, że skoro ona taka mięsna, wychowana na jedzieniu schroniskowym o zabarwieniu lekko różowym, to kupię jakąś zwykłą puszkę. Więc kupiłam - jakąś Puriny w zwykłym sklepie za 3 zł.
Wczoraj gotowane żarcie się skończyło, a ja zapomniałam ugotować (tak jakoś wyszło :)), to dziś rano do miseczki - końcówka ryżu, no i te mięsko z puszki, w których schowane leki były.

Pytia podeszła, powąchała, popatrzyła na mnie (w tym czasie Jonatan już zdążył pożreć całą swoją miskę), jeszcze raz powąchała, wzruszyła ramionami i odeszła :p .

Zanim zdążyłam zareagować kotka Ira pożarła kawałek mięsa z lekami Essentiale Forte (długośc tableki - 1,5 cm), co zrobiło na mnie wrażenie, bo tabletki na robaki są znacznie mniejsze a regularnie zostaję nimi opluta, jak próbuję je jej wcisnąć :mad:.

Obok stał na czatach Jonatan, bo może Pani nie zauważy i się uda zdobyć bonus :p .

Miska poszła na blat :)

Więc poszły psy na spacerek. Wiem, ze pieski powinny chodzić na spacerek przed jedzeniem, ale Jonatan doopy nie ruszy spod domu jak nie dostanie śniadania :evil_lol: więc ta opcja odpada.

W tym czasie zagotowałam mięso mielone psiakom więc wrzuciłam do miski Pytii łyżkę mięsa dla zapachu. Po spacerku Pytia łaskawie zjadła prawie wszystko :)

Jedno jest pewne: ona mnie wykończy z tym jedzeniem.

No i do dwóch dni Pytia ..... kopie doły w ..... domu. Kopie wykładzinę w sypialni, kopie doły na "swojej" kanapie (a ja się dziwiłam, czemu te narzuty tak poskręcane i czego ona się tak kręci). O co jej chodzi ?? :-o

W piątek idziemy do weterynarza obejrzeć uszy, wiec obetniemy jej szpony, bo jakieś długie :)

Posted

Angelika8 napisał(a):
i Lordzik wybrał...z "górnej półki finansowej":grab:

Angelika, nie przejmuj się, ja ostatnio wskoczyłam sama po karmę z najwyższej półki cenowej, bo po obliczeniu okazało się, że przy dobrej karmie daje się jej odpowiednio mniej i w efekcie przy moich pięciu psach i najdroższej karmie oszczędzam miesięcznie 100 złotych:cool3: policz dobrze

oczywiście to jest prawda w porównaniu z karmami z hurtowni zoologicznych itp, a nie z supermarketów:cool1:

Posted

tak jakoś 400 zł miesięcznie :cool1:

i to jest liczone na 4 psy (łącznie 123 kg wagi:cool3: ) , mała dzika Lusia jakoś się wyżywia tak "przy okazji" :p

na dużo tańszej karmie z hurtowni wychodziło 100 więcej :shake: bo trzeba ją było dawać dwa razy więcej

no i mam lepsze źródło, sprzedaż internetowa to zbawienie, można łapać promocje,na worku nawet 40 zł oszczędności i jak się zakupi od razu więcej ( w moim przypadku normalny miesięczny zakup) to dostawa kurierem gratis, więc się już tak nie nadźwigam i nie najeżdżę jak wcześniej

dodam jeszcze, że moje też nie bardzo chciały karmę suchą, ale jak dostaną rozmoczoną w ciepłej wodzie albo rosołku, to wsuwają aż miło

a Darma, domowy niejadek, jak mimo to czasem ma focha :roll: i kręci nosem, to jak kapnę do miski łyżeczkę oliwy, to też wymiecie michę :cool3:

Posted

Mnie sie wydaje, ze ona sobie szykuje gniazdo:cool3: Skonczyla sie cieczka i ona moze miec urojona ciaze niebawem. Zapytaj weta. Moja sunia tez tak miala:shake:

No i do dwóch dni Pytia ..... kopie doły w ..... domu. Kopie wykładzinę w sypialni, kopie doły na "swojej" kanapie (a ja się dziwiłam, czemu te narzuty tak poskręcane i czego ona się tak kręci). O co jej chodzi ?? :-o

W piątek idziemy do weterynarza obejrzeć uszy, wiec obetniemy jej szpony, bo jakieś długie :)[/quote]

Posted

samoglow napisał(a):
Mnie sie wydaje, ze ona sobie szykuje gniazdo:cool3: Skonczyla sie cieczka i ona moze miec urojona ciaze niebawem. Zapytaj weta. Moja sunia tez tak miala:shake:

samoglow, kochanie, ty mnie nie dobijaj :mad:.
Jeszcze mi (znaczy się Pytii :eviltong: ) tylko ciąży urojonej brakowało. Ech te baby.

Muszę ją ciachnąć do następnej cieczki. Wątrobo!! lecz się!! :evil_lol:

Posted

karina1002 napisał(a):
samoglow, kochanie, ty mnie nie dobijaj :mad:.
Jeszcze mi (znaczy się Pytii :eviltong: ) tylko ciąży urojonej brakowało. !! :evil_lol:

...i bedziesz miała urojone szczeniaczki? :crazyeye: :p
małe pyciątka? :loveu:

Posted

nie chcialam, nie chcialam Cie martwic, Karinko. To jest do przezycia, tzn. dla wlascicieli, bo jak sie sunie wtedy czuja to nie wiem:shake:
A takie urojone szczeniaczki sa zupelnie nieklopotliwe....:evil_lol:

Posted

dobrze rozumiem slowo "gabinet", to znaczy, ze suka ma ciagoty do "uczonych spraw".:razz: Czyli moze szczeniaczki beda wirtualne i bardzo madre:crazyeye:
Oj poszczescilo Ci sie Karinko, poszczescilo....:evil_lol:
Inna opcja to taka, ze jesli kopie w dywanie, nalezaloby sprawdzic czy gdzies gleboko nie lezy zakopany skarb...:-o
I pomyslec, ze to ja wypatrzylam sobie Pytie i tylko to 4-te pietro stanelo na przeszkodzie :shake: :-(

Posted

samoglow napisał(a):

I pomyslec, ze to ja wypatrzylam sobie Pytie i tylko to 4-te pietro stanelo na przeszkodzie :shake: :-(

kochana - ależ ja Ci znajdę w 5 minut tuzin psów, którym 4-te piętro nie stanie na przeszkodzie...:siara:

Posted

sie nazywa strzelic sobie samoboja....(to sie chyba pisze przez o, a nie przez U jak uje, co sie nie kreskuje?!) :cool3:

Kto pierwszy, ten lepszy....Hipis mial refleks....:lol:
Juz ja sobie wyobrazam te 2 psy na 36 metrach, plus TZ plus syn, nie wspominajac zolwi:evil_lol:

Pytia miala byc JEDYNA.

Hej, Kingula, a jak tam boksy dla 19 podhalanow?

Posted

[quote name='samoglow']
Hej, Kingula, a jak tam boksy dla 19 podhalanow?

ja tam nie mam tych 19 boksów :shake: , ale z tego, co wiem, Karina ma nieużywany kojec, z którego Pytia podkopem wychodzi - w sam raz dla Foresta...:siara:

ps: Karina!!! w tej chwili olśniło mnie, ach, jak olśniło :loveu:

przecież my wszystkie szukamy tymczasu dla Foresta, nawet częściowo odpłatnego, nawet z dowozem karmy :lol: - nawet do kojca ...:lol:

(problem jest tylko w tym,z e ja musiałabym wiedzieć, ze trafia on do osoby o wielkim sercu - ale jak kiedyś na wątku Pytii napisała Marka - takie biedaki, jak Pytia - trafiają zawsze do ludzi o największych sercach :loveu: )

Posted

kojec miesci sie na balkonie?
Ewentualne potrzeby fizjologiczne Forest zalatwialby do skrzyneczek z bratkami....:crazyeye:

Gdyby tak zalatwic Forestowi paszport, to moglby pojechac latem ze mna do Niemiec. Moze tam ktos by go pokochal, choc moje serce jest wieksze :-(, to powierzchnia zyciowa duzo, duzo mniejsza.....