Kasie Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 No rzeczywiście tutaj znowu sie wesoło robi. Jak to dobrze, że kolejny psiak ma szanse na dom. Baaardzo duże szanse. Ja tez chce jechać do Koszalina! Mogę i z psami. Ale chyba niestety Aszot jest za słaby... :-( Jasne Karina, my sie z Kingą cały czas spotykamy (jak Polska długa...). ;) Quote
joaaa Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 [quote name='kinga'] tylko i wyłącznie dlatego, że jest w Twoim podpisie :lol: :lol: :lol: - a któż by w to watpił? :p :p :p :p :p Karina, czy mogę zdjąć Pytię z podpisu? Wtedy będzie miejsce dla następnego biedaka. Quote
karina1002 Posted December 11, 2006 Posted December 11, 2006 joaaa napisał(a)::p :p :p :p :p Karina, czy mogę zdjąć Pytię z podpisu? Wtedy będzie miejsce dla następnego biedaka. No tak, skoro ma juz domek :) A jak tam się miewa moja Pytia? Wczoraj u Jonatana był tatuś i ciocia. I jestem w 1000 % pewna, że musimy zrobic ciachu, ciachu. Podłoga umyta, a ten cały czas chodzi i wącha, i liże, i wącha, i liże, i tak w kółko. Można zwariować. No facet w 100 %. Quote
joaaa Posted December 11, 2006 Posted December 11, 2006 No to zdejmujemy! Ja tak tylko pro forma zapytałam! :eviltong: Quote
kinga Posted December 12, 2006 Author Posted December 12, 2006 Pytia grudniowa - wczorajsza ;) - dla wszystkich sympatyków, a zwłaszcza dla kariny1002 :lol: : Quote
AniaB Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 ach zeby ten pycholek wreszcie sie usmiechnął... bo taka zadumana ta Pytia ... chyba nie wie jaka niespodzianka sie szykuje!!! Quote
Ela_and_Krzys Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 zadumany ale sliczny nie wie jak jej dobrze bedzie ... Quote
samoglow Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Taka smutna. :shake: Pani Kingo, prosze jej wlac w serce otuche i poglaskac od wszystkich dogomaniakow:lol: . Musi, musi wytrwac, juz niedlugo....Pozdrawiamy Karine szczegolnie srdecznie:multi: [quote name='kinga']Pytia grudniowa - wczorajsza ;) - dla wszystkich sympatyków, a zwłaszcza dla kariny1002 :lol: : Quote
Camara Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Kinga, Pytię przeniesiono do boksów??? Już nie jest przy budzie? Quote
kinga Posted December 12, 2006 Author Posted December 12, 2006 ano - nie jest sama nie wiem, czy to dla niej lepiej, czy gorzej kiedy była przy tej budzie na uboczu - to jakaś taka markotna się zrobiła teraz natomiast ma zagęszczenie, że hej - gęsto tam u niej niezmiernie, co rusz przybywa lokatorów; mam tylko wielką nadzieję, ze psy nie zaczną przeprowadzać samoistnej selekcji Pytia podobno nie lubi nocować w budzie - zawsze, nawet zimą, wykopywała sobie jamy i one były the best teraz będzie co prawda nocować w zamkniętym budynku, ale zapewne na betonowej podłodze; choć nie - dopatrzyłam się tam jakichś kafli... ( na marginesie - wstyd mi za te podłe jakościowo zdjęcia, ale w aparacie porobiły mi sie jakieś dziwne opcje :niewiem: , a że nie mam do niego instrukcji :oops: - więc i Pytia mi smutna i nieostra wyszła :oops: ) - a w głębi, z budy, wystaje ciut pyska kolejnego psiego dramatu - 9-letniego Medora, oddanego przez właściciela, który zupełnie nie daje sobie rady - Medor, nie właściciel - w schronisku... Quote
joaaa Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Pytia jest piękna, kto pisał, ze nie?!:mad: A ten nochal z budy jest chyba całkiem duży? Mam słabość do duzych psów, proszę o zdjęcie! Jest miejsce w moim pdpisie. :p Quote
AniaB Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 joaaa napisał(a):Pytia jest piękna, kto pisał, ze nie?!:mad: to nie ja :nerwy:- ja napisałam tylko, ze jest smutna... Quote
karina1002 Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Oj smutna ta nasza Pytia, smutna. Ale już niedługo. Juz dajemy Jonatanowi normalną karmę, więc po nowym roku badania i operacja. I zabierzemy Pytię. Na początku będzie się musiała męczyc :) w domu. Jak jej będzie bardzo źle, to zrobimy jej domek na zewnątrz. Quote
Kasie Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Oby Karino jak najszybciej trafiła do Was... Taka fajna smutnooka Pytia Quote
karina1002 Posted December 18, 2006 Posted December 18, 2006 Ale tu się cisza zrobiła :) Wczoraj doszliśmy z mężem do wniosku, że zrobimy duży kojec i budę po nowym roku. Tak na wszelki wielki, jakby się nie dogadała z naszym ślepakiem (choć ja myślę, że się dogada na pewno). Poza tym cały czas się zastanawiam, czy skoro cały czas jest na zewnątrz czy będzie chciała być w domu. Ale to zobaczymy jak już będzie. W każdym razie chcemy być przygotowani i na dom i na zewnątrz. czekam na pomysły: jaka ma być buda? :) Z korytarzem czy bez, z tarasem czy bez ?;) Hi, hi, ja już wizję delikatną mam :). Quote
Kasie Posted December 18, 2006 Posted December 18, 2006 Jasne ze z tarasem. Sprawdza się i zawsze to ochrona przed wiatrem lub deszczem. Bo u mnie tez jest buda. Tylko, że czasem do niej kury zaglądają. Ale Aszot na poczatku spędził w niej miesiąc chyba a Lincoln całą jedną noc. Oj, żeby już był Nowy Rok i żebyscie ją wzieli... Kingo, a co u niej? Jak sobie radzi na boksach? Quote
kinga Posted December 18, 2006 Author Posted December 18, 2006 Kasie napisał(a): Kingo, a co u niej? Jak sobie radzi na boksach? specjalnie w godzinach pracy w ramach wyjazdu służbowego :evil_lol: podjechałam do schroniska, żeby cokolwiek konstruktywnego napisać o Pytii ano - cała i żywa :lol: - więc kamień z serca mi spadł... wiecie, ona w dobrych warunkach moze być całkiem wesołą, rezolutną suczką :loveu: - jest w niej, jak napisałam na początku wątku, coś takiego uśpionego - ona jakby potrzebuje impulsu, zeby wybudzić się z letargu i z tej swojej schroniskowej "starości" i smutku - a potem garnie się po smakołyczki i nawet pysk jej się ciut uśmiecha...;) zęby ma w złym stanie :shake: - ale mam wielką nadzieję, ze wiek zebów Pytii nie idzie w parze z jej wiekiem - ona jest od czterech lat w schronie, a często psy schroniskowe mają zęby w opłakanym stanie ( bardzo często nawet) dla kontrastu - mój ukochany Forest ( z innego wątku na dogo), który do schronu został oddany pół roku temu, ma zęby takie, ze więcej, niż 2-3 lata w życiu bym mu nie dała - tyle, ze on akurat został oddany z książeczką, gdzie wiek ma czarno na białym wypisany - 7 albo 8 lat ( już nie pamiętam) Quote
Marka Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 [quote name='karina1002']czekam na pomysły: jaka ma być buda? :) Z korytarzem czy bez, z tarasem czy bez ?;) a może taka na przykład? ;) a poważnie - to cieplejsze są te budy, które nie mają wejścia na przeciwko legowiska, tylko tak jak tutaj - pies wchodzi do budy, a na swoje legowisko w głębi jakby zakręca - to dodatkowo go chroni od wiatru (choć nasz pupil jak widać ma jeszcze zawieszoną wykładzinkę, która mu robi za "drzwi" :p PS. Gratuluję tej cudnej suki, którą będziecie niedługo mieli w domu! :D Quote
karina1002 Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Tak mam zamiar zrobić, że jak psiuna wchodzi do budy, to skręca, ale tez chcę zrobić przed wejsciem zadaszony taras, nie wiem czy z jednej strony nie dam ścianki, zeby mogła sobie poleżeć na zewnątrz pod daszkiem osłonięta od wiatru i deszczu. oczywiście ocieplone ściany, od dołu też coś wymyślę, zeby było cieplej. Na dachu gont bitumiczny :) Quote
karina1002 Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 I tak najlepszą budę widziałam u kolegi - całość ma ze trzy metry długości. Jest taras, potem korytarz, potem już buda. Całość ocieplona 30 cm słomą a na zewnątrz rzucona glina. Na dachu posiana trawa. Zarąbiście to wygląda. Ale kosztowało to 5 tys. Więc chyba wolę wydać na inne psiaki. Quote
AniaB Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 ech pytia, ale z ciebie szcześciara:loveu: :loveu: ale z Ciebie karina1002 równiez:lol: Quote
samoglow Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 widzielismy dzis na stronie schronu zdjecia nowych, malych koszalinskich kudlaczy:shake: , takich troche jak Hipisek. Wlasciwie, to wygladaja troche lepiej niz Hipis, czyli Klaczek na poczatku, gdy Psokot go znalazla i duzo gorzej, niz Hipcio teraz. Znalezlismy jeszcze strone pupil.pl i tam podrzucilismy paru osobom, szukajacym pieskow duzych i malych , link do schroniska i mail do Pani. A moze ktos sie zglosi?!;) Quote
Marka Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 karina1002 napisał(a):Tak mam zamiar zrobić, że jak psiuna wchodzi do budy, to skręca, ale tez chcę zrobić przed wejsciem zadaszony taras, nie wiem czy z jednej strony nie dam ścianki, zeby mogła sobie poleżeć na zewnątrz pod daszkiem osłonięta od wiatru i deszczu. oczywiście ocieplone ściany, od dołu też coś wymyślę, zeby było cieplej. Na dachu gont bitumiczny :) Z tą ścianką przed budą dobry pomysł - zawsze to dodatkowa osłona :p Pamiętaj tylko, żeby ocieplać styropianem, a broń Boże nie wełną mineralną! I nie zróbcie tego błędu co my - nam ta buda wyszła za duża (jest nie na jednego bernardyna, ale na bernardynkę z całym miotem szczeiąt :evil_lol:) - a w za dużej budzie psu trudniej się ogrzać (dlatego dajemy mu tam w zimę dużo słomy, żeby miał się w czym zagrzebać, bo mimo, że to bernardyn, to lubi ciepełko ;)). Pozdrawiam! Quote
swan Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 choinka, tyle dobrych rad,ale za późno:-( już budy mamy zrobione:placz: za duże z drzwiami na wprost :shake: dobrym pomysłem jest postawić budę na palecie, jest izolacja od zimniej ziemi Poza tym jeśli robicie kojec, to proponuję budę postawić poza nim, w siatce zrobić dziurę, żeby psiak do budy miał wejście. W takim układzie nie wyskoczy przez ogrodzenie po dachu budy. A to tak na wszelki wypadek, ja mam doświadczenie z psimi akrobatami:crazyeye: :evil_lol: A mojemu Koralowi po pierwszej wietrznej nocy zrobiłam zasłonkę z wykładzinki. I chyba mu się kolor zielony nie spodobał, bo po 5 minutach zasłonka była zdjęta:p Za to rzeczywiście słoma się rewelacyjnie sprawdza. I jak mnie uświadomił koniarz zza miedzy, lepsza słoma od siana, lepiej trzyma ciepło i się tak nie udeptuje:cool3: Quote
kiwi Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 a co powiecie na to ? http://www.allegro.pl/item151148237_super_buda_pietrowa_1_5_x_2_5_metra_.html :lol: :lol: ta jest calkiem fajna :) http://www.allegro.pl/item151148207_super_buda_2_5_x_2_5_metra_.html ale serio, jakbym miala robic bude dla swojego psa to zrobilabym wg takeigo projektu: http://www.allegro.pl/item150953397_solidna_buda_dla_twojego_psa.html tylko z gładka podłogą a nie z polokraglymi balami bo na tym sie musi zle lezec ;) Quote
Recommended Posts