vege* Posted May 2, 2015 Posted May 2, 2015 No i ja nie mam brudzacych psow :P Otóż to, Nuka też nic nie brudzi. Nie pamiętam kiedy prałam jej rzeczy, a są czyste i nawet żadna nitka z nich nie wystaje :D Quote
angineuuka Posted May 2, 2015 Author Posted May 2, 2015 No cos na tej zasadzie :p ewentualnie misia uwali jak kopie :p Quote
łamAga Posted May 2, 2015 Posted May 2, 2015 Moje psy to brudasy :P Angi jak widac nie tylko ja źle czytam :P Quote
angineuuka Posted May 2, 2015 Author Posted May 2, 2015 Ale mi ochota na to ciasto naszlo :p szkoda ze jutro 3 maja ;p Quote
łamAga Posted May 2, 2015 Posted May 2, 2015 a co to za ciasto ? chociaż pewnie by mi nie zasmakowało jak jest z przyprawą do piernika:P Quote
angineuuka Posted May 2, 2015 Author Posted May 2, 2015 Marchewkowe, poznalam na wystawie w Kato :D Quote
łamAga Posted May 2, 2015 Posted May 2, 2015 Ej a coś kiedyś słyszałam o cieście marchewkowym ale jeszcze nie miałam okazji go jeść ;) dawaj przepis :P Quote
angineuuka Posted May 2, 2015 Author Posted May 2, 2015 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich pół łyżeczki soli Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem) Zamiast przyprawy do piernika to : jak tego nie masz to możesz wymieszać cynamon i imbir mielony Quote
łamAga Posted May 2, 2015 Posted May 2, 2015 dzięki :) kurde a nie można całkowicie wyeliminować przyprawy do piernika i cynamonu ? :P Quote
angineuuka Posted May 2, 2015 Author Posted May 2, 2015 Cynamon sie da raczej ale nie wiem jak z piernikiem ;) als fajny smak daje :D Quote
kalyna Posted May 2, 2015 Posted May 2, 2015 Buuu a w mnie w lodówce tężeje sernik na zimno, a w piekarniku dochodzi jabłecznik... nie zaproszę Cię, bo nie mam ciasta marchewkowego :P Quote
łamAga Posted May 2, 2015 Posted May 2, 2015 Dla mnie to jest niejadalne :P nawet zapachu nie lubie :P ale Sebowi moge upiec ;) a teraz ide nynać ;) dobranoc ;) Quote
Baton Posted May 2, 2015 Posted May 2, 2015 Wyeliminowałabym cynamon i orzechy :P Cynamonu nienawidzę, a z orzechami za dużo roboty i mi się nie chce xd Quote
angineuuka Posted May 2, 2015 Author Posted May 2, 2015 Orzechow tez nie trzeba ;) Tez mam ciasto w lodowce ;p Dobranoc aga :p Quote
angineuuka Posted May 2, 2015 Author Posted May 2, 2015 To tylko ja nie mam ciasta w domu? :p No. Jestes zerem Quote
vege* Posted May 3, 2015 Posted May 3, 2015 Ja właśnie robię tartę śliwkową :D Ciasta marchewkowego nigdy nie jadłam, ale jest podobno pyszne :D Quote
angineuuka Posted May 3, 2015 Author Posted May 3, 2015 Sciaglam z siebie kleszcza, blech. Rano znalazlam napitego kleszcza.. Kto co jak, nie wiem. Krople sie nie zdaly, zbieram chyba na obroze. Niech przeboleje ten zalosny wyglad :p Quote
Recommended Posts