Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

leónowa, złe, bo nie dość, że nie chronią psa poprawnie (zero atestów i prób wytrzymałościowych, to po prostu kawałek parcianego paska owinięty wokół zwierza i przypięty do pasów), to mogą wręcz utrudnić ewakuację, bo nie dość, że pies dupnie w pasażera albo kierowcę z przodu (poczytajcie jak przy wypadku zwiększa się masa, to są nieraz tony uderzenia przy dużym psie), to na dodatek takie pasy mogą go szarpnąć w złych miejscach, nie amortyzują, pies się może połamać jeszcze bardziej, niż bez pasów.

gdzieś czytałam, że taka prowizora jest gorsza niż całkowity brak pasów, bo bez ochrony jest szansa, że pies np. spadnie pod siedzenie albo wyleci przez przednią szybę i ma szanse wyjść cało, a w takich pasach stwarza zagrożenie i kierowcy (dupnie w niego toną przy uderzeniu) i samemu sobie, bo bez amortyzacji go pogniecie jeszcze gorzej, niż jakby dupnął luźno.

to tak, jakby ludzie zamiast pasami bezpieczeństwa przywiązywali się sznurkiem do fotela w aucie ;)
inna bajka, że mnie też nie stać na takie pasy, ale nie zapinam Patryka już w prowizoryczne szelki tylko podróżuje luzem.
ryzyko jest, ale mniejsze niż w przypadku dziadowskich szelek, poza tym my mamy składane tylne siedzenia i to trochę inaczej wygląda, podejrzewam, że pies poleciałby w bagażnik przy jakimś wypadku.

tak czy siak, takie pasy są u mnie na liście zakupów,bo my jeździmy dość często na długie trasy.

Posted

Tzn. my i tak za często nie jeździmy, czasem zabieram go do rodziny, a raz do roku 500 km razy 2 to nie jest jakoś specjalnie dużo, ale warto wiedzieć i zainwestować w przyszłości w porządny sprzęt;)

Posted

Jeszcze zalezy kto będzie prowadził, bo doszły mnie 'słuchy', że Anginełka ma zdawać na prawko, więc stwierdzam, że coraz więcej będzie wypadków na Ślunsku:diabloti:

Posted

leónowa napisał(a):
Jeszcze zalezy kto będzie prowadził, bo doszły mnie 'słuchy', że Anginełka ma zdawać na prawko, więc stwierdzam, że coraz więcej będzie wypadków na Ślunsku:diabloti:

mój tata .

Posted

leónowa napisał(a):

O nie przestane wyjeżdżać na ulicę :diabloti:

Posted

[quote name='Pani Profesor']nie 'zakładać że wypadek', tylko to prewencja :eviltong: przecież po coś się zapina pasy w aucie na co dzień ;)
kto zapina to zapina :eviltong::diabloti:

Posted

leónowa napisał(a):
Nam kiedyś o pasach autko po niemiecku nawijało cały czas, to wolałam dać spokój i zapiąc niż słuchać tego cudownego języka:evil_lol:

przeje*ane :evil_lol:

Posted

[quote name='marta1624']Ja wiem czy nowoczesne... Fiat z tym "zadem" ;) Przyzwyczaiłam się w aucie taty, i w moim seicento też zapinam, mimo że nie pika ;) Ot, nawyk :D

dużo mi to mówi :p
dobrze, ze nie multipla

Posted

agutka napisał(a):
w końcu wpadłam się przywitać ;)

a hej ;)
marta1624 napisał(a):
Linea, ale to chyba też nie powie dużo bo na ulicach ich niewiele ;)

ale istnieją googlę 8)