Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Angi napisał(a):
a ja kolejnego psa raczej znowu wezmę z Psitula ;)

Ja o niufku marzę 13 lat więc marzenie chcę spełnić ;)

Z drugiej strony fajnie byłoby pomóc dorosłemu psu ze schronu, ale ja bym się zwyczajnie bała takiego psa wziąć. Taki pies ma już swoje nawyki i przyzwyczajenia.

Posted

vege* napisał(a):

Z drugiej strony fajnie byłoby pomóc dorosłemu psu ze schronu, ale ja bym się zwyczajnie bała takiego psa wziąć. Taki pies ma już swoje nawyki i przyzwyczajenia.

zawsze można adoptować szczeniaka :evil_lol:

Posted

Angi napisał(a):
zawsze można adoptować szczeniaka :evil_lol:

No można, jasnę, że tak, ale jednak ja tak długo marzę o nf, że aż mnie deprecha niedługo złapie z tej tęsknoty za miśkiem :placz: :eviltong:

Luzia napisał(a):
Jeden to staffik co tajemnicą nie jest, drugi zależy od budowy, zdarzają się takie 14 kg jak i takie ponad 20 ;)

Czyli będziesz miała rozpierduchę w domu i przemeblowanie:diabloti:

Posted

vege* napisał(a):

Moja kuzynka też. Kupują niedługo :loveu:
Chcą mnie wynająć na tresera, ale z Poznania do Krakowa trochę jest :shake:

Posted

Pixeloza napisał(a):
Moja kuzynka też. Kupują niedługo :loveu:
Chcą mnie wynająć na tresera, ale z Poznania do Krakowa trochę jest :shake:

O, z jakiej hodowli? :)

Posted

vege* napisał(a):
O, z jakiej hodowli? :)

jeszcze nie wiadomo, planują kupić w wakacje, przynajmniej kuzynka tak mówiła, nie wiem czy wujek o tym wie :evil_lol:

Posted

vege* napisał(a):
mnie deprecha niedługo złapie z tej tęsknoty za miśkiem :placz: :eviltong:

Czyli będziesz miała rozpierduchę w domu i przemeblowanie:diabloti:

zapomniałaś wspomnieć o tęsknocie za wszędobylskim futrem, śliną, no i siusiami, duży szczeniak dużo wyszczy :diabloti:

Nieeee, skąd to przypuszczenie? :grins:

Posted

Pixeloza napisał(a):
jeszcze nie wiadomo, planują kupić w wakacje, przynajmniej kuzynka tak mówiła, nie wiem czy wujek o tym wie :evil_lol:

Mam nadzieję, że kuzynka wie jak prawidłowo zadbać o nf w okresie wzrostu?

Luzia napisał(a):
zapomniałaś wspomnieć o tęsknocie za wszędobylskim futrem, śliną, no i siusiami, duży szczeniak dużo wyszczy :diabloti:

Nieeee, skąd to przypuszczenie? :grins:

Wolę niufowe futro od tej kijowej krótkiej sierści, która się wbija we wszystko, SERIO! Ostatnio mi się wbiła pod skórę w stopie i w uchu :diabloti: ślina mi absolutnie nie przeszkadza, nigdy mi nie przeszkadzała ;) A co do siusków, to szybko się nauczy :diabloti:

Staffiki lubią robić przemeblowania chyba :diabloti:

Posted

A ja nic nie planuję, bo im więcej planów mam, tym szybciej się wszystko psuje :loveu:
Na razie mam dwóch głąbów, a potem się zobaczy, zależy od tego gdzie będę mieszkać, z kim, ile czasu będę miała :eviltong:
Prawdopodobnie będzie pies z psitula, chyba że będę miala jakieś szczególne wymagania :)

Posted

Naklejka napisał(a):
A ja nic nie planuję, bo im więcej planów mam, tym szybciej się wszystko psuje :loveu:
Na razie mam dwóch głąbów, a potem się zobaczy, zależy od tego gdzie będę mieszkać, z kim, ile czasu będę miała :eviltong:
Prawdopodobnie będzie pies z psitula, chyba że będę miala jakieś szczególne wymagania :)

Ja lubię mieć plany bo jak na razie żadne się nie psują :evil_lol:

Posted

vege* napisał(a):

Wolę niufowe futro od tej kijowej krótkiej sierści, która się wbija we wszystko, SERIO! Ostatnio mi się wbiła pod skórę w stopie i w uchu :diabloti: ślina mi absolutnie nie przeszkadza, nigdy mi nie przeszkadzała ;) A co do siusków, to szybko się nauczy :diabloti:

Staffiki lubią robić przemeblowania chyba :diabloti:

Kurcze widać że maniak :evil_lol: Ja też wolę dłuższego kłaka u psów ( no bez przesady - mój Pamir jest idealny w tym względzie :loveu:), ale w Staffikach bardzo podoba mi się charakter ;)
Drugie psisko już bardziej kudłate i charakter troszkę inny ale też wesołek :)

Mój puki nie zmądrzeje będzie mieszkał w klatce :evilbat:

Posted

vege* napisał(a):
Mam nadzieję, że kuzynka wie jak prawidłowo zadbać o nf w okresie wzrostu?

szczerze to nie wiem, odradzam im tego psa jak mogę, bo wątpie żeby sobie z nim poradzili :shake:

Posted

Luzia napisał(a):
Kurcze widać że maniak :evil_lol: Ja też wolę dłuższego kłaka u psów ( no bez przesady - mój Pamir jest idealny w tym względzie :loveu:), ale w Staffikach bardzo podoba mi się charakter ;)
Drugie psisko już bardziej kudłate i charakter troszkę inny ale też wesołek :)

Mój puki nie zmądrzeje będzie mieszkał w klatce :evilbat:

No oczywiście, że maniak :evil_lol: Krótka sierść est beznadzieja, może faktycznie jej tak nie widać na podłodze, ale w zbieraniu jest straszna, a jak się zbije w cycnik albo skarpetki to kaplica :mdleje:

Ja osobiście nie lubię charakteru 3 gr, ale wiadomo każdy lubi co innego :)

Też myślałam o klatce, ale taka dla nf zajęła by cały pokój :-(

Posted

Pixeloza napisał(a):
szczerze to nie wiem, odradzam im tego psa jak mogę, bo wątpie żeby sobie z nim poradzili :shake:

Zanim się weźmie (już nie mówię o nf) jakąkolwiek rasę trzeba zdobyć na prawdę dużą wiedzę na jej temat.

Posted

vege* napisał(a):
Zanim się weźmie (już nie mówię o nf) jakąkolwiek rasę trzeba zdobyć na prawdę dużą wiedzę na jej temat.

Dokładnie, dlatego ja jeszcze w 100% nie zdecydowałam się na żadną, na razie się dokształcam

Posted

vege* napisał(a):

ale wiesz, wujek mizerny, po operacji, chudy taki i ma z rozbrykanym dużym psem latać. Jakby nie mogli znowu sobie jamnika kupić :shake:

Wiem, sama kupowałam Pixa, sama wybierałam rasę. Połowy dowiedziałam się z neta, a połowy od sąsiadki, która posiada takie samo stworzenie :evil_lol:

Posted

Luzia napisał(a):
Dokładnie, dlatego ja jeszcze w 100% nie zdecydowałam się na żadną, na razie się dokształcam

ja mam dużo czasu na dowiedzenie się wszystkiego na temat ONków :evil_lol:
no chyba, że coś się stanie, ale mam nadzieję, że Pixel dożyje szczęśliwej 15 a może i dłużej :loveu:

Posted

Luzia napisał(a):

Dobrze, że zbierasz jak najwięcej info :)

Pixeloza napisał(a):
ale wiesz, wujek mizerny, po operacji, chudy taki i ma z rozbrykanym dużym psem latać. Jakby nie mogli znowu sobie jamnika kupić :shake:

Wiem, sama kupowałam Pixa, sama wybierałam rasę. Połowy dowiedziałam się z neta, a połowy od sąsiadki, która posiada takie samo stworzenie :evil_lol:

Aha, czyli kuzynka chce psa, ale ktoś inny ma się zajmować psem? Z jednej strony brak pomyślunku, a z drugiej brak szacunku do wujka :(

Ja swoją wiedzę brałam z neta, jak ta już się skończyła kupiłam książki, jak książki przeczytałam, zaczęłam jeździć na wystawy, rozmawiać na wystawach i przez neta :)

Posted

vege* napisał(a):
Aha, czyli kuzynka chce psa, ale ktoś inny ma się zajmować psem? Z jednej strony brak pomyślunku, a z drugiej brak szacunku do wujka :(

znaczy, wujek sam się pcha. Mówi, że będą razem biegać :roll:

Posted

Pixeloza napisał(a):
znaczy, wujek sam się pcha. Mówi, że będą razem biegać :roll:

Rozumiem, ale jednak nf nie powinien biegać, to nie jest pies na długie dystanse. Do biegania radziłabym coś lżejszego i trochę mniejszego od nf ;)

Bieganiem można można szybko rozwalić nf stawy.

Posted

vege* napisał(a):

Ja swoją wiedzę brałam z neta, jak ta już się skończyła kupiłam książki, jak książki przeczytałam, zaczęłam jeździć na wystawy, rozmawiać na wystawach i przez neta :)

teraz czekam na odpowiedź jednego hodowcy, bo wiadomo że nikt tyle nie powie o rasie co osoba na co dzień z nią żyjąca :)

No tyle lat to miałaś czasu a czasu na naukę :)
Ja Staffikami zainteresowałam się bardzo niedawno bo pod koniec ubiegłego roku, druga rasa jest moim niespełnionym marzeniem z lat szczenięcych, gdy zmądrzałam na tyle że ONki w dzisiejszych czasach to już nie to co kiedyś :(

Posted

vege* napisał(a):
Rozumiem, ale jednak nf nie powinien biegać, to nie jest pies na długie dystanse. Do biegania radziłabym coś lżejszego i trochę mniejszego od nf ;)

Bieganiem można można szybko rozwalić nf stawy.

też odradzam jak mogę, zwłaszcza jak nf pociągnie to mój wujek skończy tak jak ja z psem innego wujka (mix bernardyna). Z twarzą na betonie :evil_lol:
Zwłaszcza, że wujek waży ok 60 kg, a czytałam że nf waży 68 kg :roll:

Posted

Ja ważyłam 43-45kg, a mój pies 50kg i nie miałam problemów z zapanowaniem nad nim ;) i miałam z 15lat, no dzieckiem byłam :eviltong:
Teraz nasze wagi są wyrównane, o ile Jetsu nie przytył :eviltong: