KT Arts Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 [url]https://lh3.googleusercontent.com/-55bmRwhtXCA/T6bIGrYOpTI/AAAAAAAAGTc/oJYMKxyGMkE/s640/IMG_6579.JPG[/url] Ale im doobrze :loveu: [url]https://lh4.googleusercontent.com/-Jq8lV5dDplg/T6bBJe0EZTI/AAAAAAAAGQk/wfUzBsarG50/s640/IMG_6716.JPG[/url] Ślicznie mu w tym lesie :loveu: Będziecie w Bytomiu na wystawie? Quote
Naklejka Posted May 10, 2012 Author Posted May 10, 2012 :) Miałam jechać do bytomia, bo Jamal startuje, ale w tym czasie mam też stoisko ze schroniska i idę na nie ;) Zresztą nie mogę się już doczekać :) Quote
Naklejka Posted May 10, 2012 Author Posted May 10, 2012 Arni znowu pobił samego siebie... Ktoś nie zamknął drzwi na korytarz, a tam trzymam karmę. Tata mnie woła, że Arni jest w piwnicy, no to ja w ryk i pies przychodzi przerażony, już raz go wygoniłam z piwnicy jak się do śmieci dobrał, wie że nie wolno tam chodzić. Zawołałam Jetsana i zeszłam z nimi na dół, patrzę i z worka wyjedzone jakieś 300-400g karmy i otwarty drugi 1kg woreczek. No to się chłopak przeżarł... Jak schodziłam z nimi na dół, Arni położył się na półpiętrze i zaczął piszczeć, potem położył się na dole pod drzwiami i też piszczał- nie miałam pojęcia o co mu chodzi. Jak wyszedł z domu to od razu zrobił kupę, potem kolejną, i jeszcze kolejną... Ten pies jest głupi! I chyba coś nie tak jest z jego trawieniem, chudy jest, karmy sporo dostaje i dużo małych kup robi :roll: Quote
Amber Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Nie widzę nic dziwnego w tych kupach, szczególnie po przeżarciu. Finka jak się dorwała do miski Jariego robiła później chyba 8 klocków dziennie ;) I mniejszy pies tym ma szybszy metabolizm. Nie oczekuj, że Arni będzie się w tym względzie zachowywał tak samo jak Jetsan. Jeżeli dostaje dużo karmy to wiadomo, że i więcej wydala. Pytanie tylko czy karma jest dobrze przyswajalna i co to za karma? Ile dziennie jest tych kup? Quote
Naklejka Posted May 11, 2012 Author Posted May 11, 2012 Ten pies jest głupi :P Nie dość, że się przejadł, to dalej sępił i chciał więcej... On nie je normalnie karmy, on ją wciąga. Nie gryzie tylko łyka i to w okropnym tempie. A jak daje mu się przysmaki to jeszcze pół ręki chciałby odgryźć. Teraz dostają brit premium sport, ale zamówiłam jeszcze premium XL, bo ma duże kulki, przez to Arni je gryzie, a Jetsanowi jest wygodniej. Nie wiem ile kup robi w ciągu dnia, bo siedzi teraz na ogrodzie z pół dnia. Z początku wżerał swoje kupy, teraz już chyba tego nie robi, przynajmniej ja nie widziałam. Na spacerze potrafi zrobić 3 kupy, a czasem próbuje robić "na siłę", przykuca, ale tak naprawdę kupy nie robi :roll: Tak zazwyczaj jest pod koniec spaceru. Kupy robi bardzo małe, ale jak się załatwił w domu to raz a porządnie :roll: Quote
Amber Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Jest odrobaczony? On widzę jest trochę jak moja Finka - też pożera w locie (brak zębów jej nie przeszkadza :lol:) i robi małe, twarde ale często. Tylko ona jest już w takim wieku, że ma gorsze przyswajanie. Ja bym mu zamówiła karmę tylko dla niego tj. medium sport/adult i może innej firmy (moje po Bricie strasznie kupczyły). Na dłuższą metę nie powinien jeść XL bo ona ma inny stosunek wszystkich składników i mniejszemu psu może nie służyć. Ja kupuje 3 różne karmy (Finka obecnie Purina PP Senior, Cortina Bosch Adult, a Jari RC) bo mam 3 różne psy :) Quote
Naklejka Posted May 11, 2012 Author Posted May 11, 2012 Między britem M a XL jest tylko 2%-1% różnicy w białku i tłuszcz- w XL jest go więcej, skład jest ten sam, ale XL zawiera dodatkowo siarczan chondroityny. W sumie tak karmy są bardzo podobne do siebie. Tylko, że przy Arnim potrzebne są duże kulki, to go spowalnia, bo musi je pogryźć. Na razie będą jedli tą karmę, jak będzie coś nie tak, to zmienię, ale nie wiem na co. Arni jak do mnie trafił to z miejsca dostał brita sport, zero biegunek :P On ma pancerny żołądek :lol: Quote
Amber Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Najlepiej na coś lepszego, ale rozumiem - fundusze ;). Brit moim psom jednak najmniej podpasował, już Bosch był lepszy. U Finki natomiast po przejściu na Purinę PP od razu była różnica, ale wiadomo, że to droższa karma. Quote
Naklejka Posted May 11, 2012 Author Posted May 11, 2012 Moja mama jest bardzo skąpą osobą :P Ale jak sobie przypomnę jak Jetsan był na Acanie to i mi robi się niedobrze :lol: On jadł ponad 600g karmy dziennie, plus mięso, nabiał i kości od czasu do czasu, no i w tym czasie też dostawał artroflex. Możemy zmienić im karmę na droższą, jeżeli będzie lepiej to nie widzę problemu. Oba psy są aktywne i mają duże zapotrzebowanie, do tego oboje mogli by przytyć. Tak, tybetan jest psem aktywnym, mimo że jest molosem, a on jest w tym momencie na etapie nabierania masy i tak będzie jeszcze przez najbliższe 2 lata. Poważnie zastanawiamy się nad BARFem, ale musimy tanie mięso i kości zaleźć, jakieś odpadki, ścinki. Quote
Amber Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Jak masz czas i chęci na zabawę z BARFem to było to fajne. Po prostu jak psy nie tyją na jednej karmie, robią duże kupska i jedzą jej dużo, to znaczy, że przyswaja się średnio. U nas na Bricie Active było tak, że Jari miał biegunkę pod sufit, a jamnice robiły duże i często. Karma ma fajny skład i dobrą cenę, ale przyswajanie przez indywidualne psy to już inna sprawa. Quote
Naklejka Posted May 11, 2012 Author Posted May 11, 2012 Jeżeli gdzieś znajdziemy odpowiednie mięso i kości do BARFowania, to przechodzimy od razu. Może uda mi się jakąś rzeźnie znaleźć :P Albo od razu kupię pół świniaka, ćwiartkę krowy i kilkanaście kurczaków, na jakiś niedługi czas im wystarczy :lol: Na razie muszę jakąś karmę poszukać, nie wiem jaką, jak szukać i na co zwracać uwagę. Quote
Karro Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Ot Arni łobuziak tak się do karmy dopaść :diabloti: Quote
Amber Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 No to życzę cierpliwości w krojeniu, porcjowaniu, mrożeniu. Obieraniu warzyw, miksowania papek i podrobów. O rany, mi by się nie chciało... :diabloti: Ale efekty podobno dobre. A może podaj przedział cenowy jaki możesz wydać na 15 kg to coś podpowiem? Quote
Naklejka Posted May 11, 2012 Author Posted May 11, 2012 Od krojenia i porcjowania będzie mama, dla niej to norma :diabloti: a warzywa spokojnie w całości mogą dostawać, bo oboje je jedzą bardzo chętnie, w papki się bawić nie muszę, a nawet jeśli to i tak to nie jest czasochłonne :P Ciężko mi określić ile mogę dać za 15kg karmy, zależy też ile by tego jedli. Niech będzie do 180zł ;) Quote
Culineo Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 nam najbardziej służy Eukanuba a mieliśmy już Ariona, Royal Canin, Purine PP, Purine DC, Josere i Belcando :) ale to wiadomo, że wszystko od ukladu pokarmowego zalezy :) Quote
Amber Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Czytałam, że papkę trzeba miksować bo wtedy lepiej się wchłaniają wszystkie składniki odżywcze. Za 180 zł to możesz kupić niezłą karmę, nie musisz się bawić w dość kiepskiego Brita... Jeżeli nie chcesz rezygnować z marki to może dobrze by było przejść na lepszą wersję Care? Ma dobre opinie. http://www.krakvet.pl/brit-care-activity-breed-lamb-rice-12kg-p-11190.html Quote
Naklejka Posted May 11, 2012 Author Posted May 11, 2012 Nie, nie upieram się przy bricie ;) Na care już kiedyś zwróciłam uwagę, a brita zamawiamy w sklepie zoo koło domu, jest tańszy niż w internecie, myślę, że jakieś 140zł by kosztował. Co mi tam szkodzi spróbować ;) Jetsan jadł Acanę, Brita Junior, Joserę, Canidae, Nutrę Gold Breeders Bag. Na Acanie pojawiły się gazy, po bricie junior też, Josery wżerał ogromne ilości i był wiecznie głodny, canidae za drobna, a nutra miała nieodpowiedni kształt granulek przez co Jetsan nie chciał jej jeść. Arni ma gazy... :mdleje: Quote
łamAga Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Wiem ze mamy odmienny gust jezeli chodzi o rase MT ale się zakochałam :crazyeye: Erazmus :crazyeye: normalnie padłam :mdleje: Quote
Naklejka Posted May 12, 2012 Author Posted May 12, 2012 [quote name='dOgLoV']Wiem ze mamy odmienny gust jezeli chodzi o rase MT ale się zakochałam :crazyeye: Erazmus :crazyeye: normalnie padłam :mdleje:[/QUOTE] To ten szczeniak z Dewi Saraswati? Podobny do ojca ;) Ostatnio widziałam Choco Dewi Saraswati, ładne umaszczenie, ale pies ogólnie przeciętny. Kupiłam w końcu szampon dla psów :evil_lol: Byłam w zoologu, pa pro plana za 156zł, worek 14kg lub gdy jest promocja 16,5kg. Jeżeli Jetsanowi bedzie ten brit xl odpowiadał to na nim zostaniemy, a Arniemu będzie trzeba coś innego kupić, zastanawiam się nad tą nutrą breeders bag, bo Jetsan na niej przytył... Quote
Naklejka Posted May 12, 2012 Author Posted May 12, 2012 Siedzę, bo mi kazali... Teraz wołają, więc idziemy. Quote
Naklejka Posted May 12, 2012 Author Posted May 12, 2012 Amber, rozmawiałam z mamą, byłaby zadowolona gdyby karma nie kosztowała więcej niż 9zł za kg, ale stwierdziła, że jeżeli karma będzie bardzo dobra, psom będzie odpowiadała to może być nawet droższa- wiadomo, zdrowie psów jest najważniejsze. Zwróciłam uwagę jeszcze na koebers, agil, bozita robur- ta jest dość droga, ale dawkowanie niewielkie. chudzielec, niech będzie, że ona ma sylwetkę sportowca :lol: Quote
Naklejka Posted May 12, 2012 Author Posted May 12, 2012 Wyliniały Jetsan w całej okazałości. Gonitwa i ucieczka gnojków :P Quote
Recommended Posts