Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 BBeta napisał(a):Terrierki są fajne, u kogoś :eviltong: :diabloti: Raczej BORDERKI :diabloti: On jest zajebisty, umie zająć się sam sobą, biega po krzakach, węszy, ma sporo swobody a przy tym bardzo się pilnuje. Uwielbiam takie spacery, dlatego irytują mnie borderki, które cały czas są blisko i czekają na jakiś znak, cokolwiek. Mimo takiej niezależności Jupik zawsze jest gotowy i chętny do pracy, zabawy na pelnych obrotach. Co też jest genialne. Do tego jest twardy, no idealny dla mnie :loveu: Bo ja z tych co na pieska czasem krzykną i szarpną smyczką :evil_lol: Takie ciekawe połączenie ulubionych cech moich psów, to chyba to, co chcę mieć. Tylko mógłby być odrobinę większy, muszę sobie poszukać foksa który dwukrotnie przerośnie wzorzec :lol: Quote
.Agata. Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 https://lh6.googleusercontent.com/-Tgh7cs0pZfI/VAH06hg4ZiI/AAAAAAAAc4A/zmX8VbxfmXk/w640-h427-no/IMG_0182.jpg próchnicy można dostać :loveu::loveu: Quote
kalyna Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 https://lh4.googleusercontent.com/-CxYMCKEyLA0/VAH00h5atFI/AAAAAAAAc5U/O3fuZc6f_js/w640-h427-no/IMG_0153.jpg aaaa :loveu: Quote
Talia Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Naklejka napisał(a):Raczej BORDERKI :diabloti: On jest zajebisty, umie zająć się sam sobą, biega po krzakach, węszy, ma sporo swobody a przy tym bardzo się pilnuje. Uwielbiam takie spacery, dlatego irytują mnie borderki, które cały czas są blisko i czekają na jakiś znak, cokolwiek. Mimo takiej niezależności Jupik zawsze jest gotowy i chętny do pracy, zabawy na pelnych obrotach. Co też jest genialne. Do tego jest twardy, no idealny dla mnie :loveu: Bo ja z tych co na pieska czasem krzykną i szarpną smyczką :evil_lol: Takie ciekawe połączenie ulubionych cech moich psów, to chyba to, co chcę mieć. Tylko mógłby być odrobinę większy, muszę sobie poszukać foksa który dwukrotnie przerośnie wzorzec :lol: Jupik i tak był lepszy jak miał czarne jajka... pewnie już mu odcięli. Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 I dobrze, że jajek nie ma :P Wyszłam z psami na spacer. Jetsu chciał zjeść Borderka-Barniego :stupid: potem wrzucił na luz i olewał całe stado (4psy) Nadeszła burza i ściana wody. Wróciłam cała przemoczona. Miałyśmy iść na długi spacer, nawet włączyłam endomondo :evil_lol: 4km, phi, tyle co nic. Quote
.Agata. Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 On jest zajebisty, umie zająć się sam sobą, biega po krzakach, węszy, ma sporo swobody a przy tym bardzo się pilnuje. mój miał popuszczone dużo luzu od małego i jest właśnie taki jak piszesz o Jupiku, wychodzi na to, że jakiś terrierek maczał w nim palce, albo co innego :evil_lol: Quote
dog193 Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Uwielbiam jak przychodzi burza podczas spaceru :evil_lol: Zawsze się zastanawiam, czy walnie mnie piorun czy nie :diabloti: Agata, Jupi nie miał luzu od małego :D Jak był mały to byłam bardzo konsekwentna, wymagałam dużo i nie szłam na żadne ustępstwa, do tego był na lince, więc tą swobodę tez miał ograniczoną, ale na tyle, żeby mimo wszystko jego terierowe potrzeby były spełnione. Teraz już mu popuszczam, bo znam tego psa jak własną kieszeń i zwyczajnie wiem, że mogę ;) Czasem jak coś powiem, a on tego nie zrobi to po prostu machnę ręką, kiedyś bym nie odpuściła. U teriera jednak taką pełną swobodę trzeba wypracować. Quote
łamAga Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Możesz mi taką kupić :eviltong: http://trzeciwymiarsnu.pl/posciel-3d-beethoven-220x200-3-cz-b-10702-p-506.html Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 Nic i tak mnie nie przekona do borderka :evil_lol: Ozik odpadł po dzisiejszych rozważaniach. Gronki i maliny również, boję się że są zbyt wrażliwe. Jeszcze kelpie, chodskie psy muszę poznać, a rasy mało popularne, więc będzie też niełatwo. Moi też mają luz na spacerach, Jetsana tylko muszę pilnować, żeby nie przepadł za tropem. Chociaż ostatnio i tak nie biega luzem, bo nie korzysta z wolności, tylko sobie spokojnie idzie, więc ta smycz mu nie przeszkadza. Quote
BBeta Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Naklejka napisał(a):Raczej BORDERKI :diabloti: Ja wolę zafiksowane na punkcie właściciela owczarki niż niezależne terriery, ale na temat gustów się nie dyskutuje :eviltong: Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 BBeta napisał(a):Ja wolę zafiksowane na punkcie właściciela owczarki niż niezależne terriery, ale na temat gustów się nie dyskutuje :eviltong: No tak, tak, każdy lubi co innego :) Chociaż niezaleznosc Jupika nijak się ma do niezależności Jetsana ;) Quote
BBeta Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Naklejka napisał(a):No tak, tak, każdy lubi co innego :) Chociaż niezaleznosc Jupika nijak się ma do niezależności Jetsana ;) Dokładnie, coś co dla Ciebie jest wadą dla mnie może być zaletą :) Podpowiem Ci, że kelpiki pod względem wpatrzenia we właściciela nie różnią się za bardzo od borderów :eviltong: :diabloti: Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 Ale ja chcę wpatrzonego we mnie psa. Takiego z pierdo*cem. Tylko borderki mnie wybitnie drażnią :eviltong: Chociaż to też pewnie zależy od osobnika, wychowania. Quote
BBeta Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Naklejka napisał(a):Ale ja chcę wpatrzonego we mnie psa. Miałam ma myśli konkretnie to zdanie ;) Naklejka napisał(a):Raczej BORDERKI :diabloti: On jest zajebisty, umie zająć się sam sobą, biega po krzakach, węszy, ma sporo swobody a przy tym bardzo się pilnuje. Uwielbiam takie spacery, dlatego irytują mnie borderki, które cały czas są blisko i czekają na jakiś znak, cokolwiek. Workingi są podobno trochę bardziej niezależne ;) Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 Eeee, ja po prostu nie ogarniam borderków z którymi często spaceruję ;) Całkiem możliwe, że inne bordery mniej by mi działały na nerwy. Kwestia osobnicza, ot co. Arniczy też się aż tak bardzo nie oddala, jak go zawołam to coś porobi na smaczki, pobawi się i znów biega wolno i robi co chce. Quote
BBeta Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Naklejka napisał(a):Eeee, ja po prostu nie ogarniam borderków z którymi często spaceruję ;) Całkiem możliwe, że inne bordery mniej by mi działały na nerwy. Kwestia osobnicza, ot co. Arniczy też się aż tak bardzo nie oddala, jak go zawołam to coś porobi na smaczki, pobawi się i znów biega wolno i robi co chce. Sorry, nie dopisałam, chodziło mi o working kelpie ;) Boomiego nie trzeba wołać, średnio co minutę sam sprawdza czy się nie zgubiłam :diabloti: Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 BBeta napisał(a):Sorry, nie dopisałam, chodziło mi o working kelpie ;) Boomiego nie trzeba wołać, średnio co minutę sam sprawdza czy się nie zgubiłam :diabloti: aaa. Ja nie wołam, pilnuje się sam. Czasem tylko wołam, bo tak :lol: Quote
BBeta Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 BBeta napisał(a):Boomiego nie trzeba wołać, średnio co minutę sam sprawdza czy się nie zgubiłam :diabloti: O tak wygląda spacer z kelpikiem :loveu: :diabloti: https://scontent-a-pao.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/1896762_672390129491002_431364148_n.jpg Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 BBeta napisał(a):O tak wygląda spacer z kelpikiem :loveu: :diabloti: https://scontent-a-pao.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/1896762_672390129491002_431364148_n.jpg haha Moja suka tak robiła, albo się zatrzymywała i patrzyła czy idę, nie odchodziła dalej niż na 20m. Co ja se rasy wybieram. I tak wyląduję z kundlem. O takim np. https://www.facebook.com/psitulmnie/photos/pb.301169692119.-2207520000.1409512744./10152250917152120/?type=3&theater Quote
BBeta Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Naklejka napisał(a):haha Moja suka tak robiła, albo się zatrzymywała i patrzyła czy idę, nie odchodziła dalej niż na 20m. Co ja se rasy wybieram. I tak wyląduję z kundlem. O takim np. https://www.facebook.com/psitulmnie/photos/pb.301169692119.-2207520000.1409512744./10152250917152120/?type=3&theater Dobra, przyznaję, że to bywa czasem trochę wkurzające... :diabloti: Za dużo kłaków :eviltong: :loveu: :loveu: :loveu: http://i47.tinypic.com/28amcna.jpg Quote
angineuuka Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 ja juz wiem, ze imporcik ze Skandynawii nie wypali i wyląduję z jakimś kundlem:eviltong: Quote
dog193 Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 BBeta napisał(a):Ja wolę zafiksowane na punkcie właściciela owczarki niż niezależne terriery, ale na temat gustów się nie dyskutuje :eviltong: Niezależność teriera polega na tym, ze nie wchodzi w tyłek właścicielowi na spacerze, tylko zajmuje sie sobą ;-) A przy tym jest gotowy do pracy ZAWSZE, wystarczy zawołać i wziąć coś do ręki ;-) Dla mnie to świetna opcja :-D Piszę oczywiście o dobrze zmotywowanych terierach :-) Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 Może jagdterierka? :eviltong: https://plus.google.com/photos/114650921578160203091/albums/6036986109533222225?banner=pwa jest w schornie od jakiegoś czasu Quote
BBeta Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 dog193 napisał(a):Niezależność teriera polega na tym, ze nie wchodzi w tyłek właścicielowi na spacerze, tylko zajmuje sie sobą ;-) A przy tym jest gotowy do pracy ZAWSZE, wystarczy zawołać i wziąć coś do ręki ;-) Dla mnie to świetna opcja :-D Piszę oczywiście o dobrze zmotywowanych terierach :-) Nie wątpię, że terrier może być świetnym i wpatrzonym we właściciela psem, pytanie ile pracy trzeba w to włożyć i to pracy, która nie zawsze przynosi efekty, bo przecież są terriery, które całe życie spędzają na smyczy/lince ;) Quote
Naklejka Posted August 31, 2014 Author Posted August 31, 2014 Ewa, Jupi jest po polujących rodzicach? Oglądałam sobie filmiki z chodskimi psami. Podchodzi matka, patrzy. O jakie ładne, takie do Sary podobne. To te chodskie psy? Fajne psy, takie pracujące, mniejsze i ładniejsze od owczarka, z normalną dupą. Matka taki kynolog :diabloti: Ale jak jej powiedziałam o kolejnym psie, to mnie wysmiała :lol: W sumie, nic jej do tego, to już będzie w pełni mój pies :) Quote
Recommended Posts