Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To kwestia przede wszystkim odpowiedzialności,
sumienia i etyki zawodowej,
bo posiadanie psa, który ma pewne uprawnienia, to nie tylko hobby,
ale także ciężka praca wymagająca wiele wysiłku, wyrozumiałości,
miłości do zwierząt i nakładów finansowych.
W sumie by wystarczyło każdego hodowcę przyłapanego
na procederze sprzedawania psów bez rodowodu karać utratą
uprawnień hodowlanych dla jego psów i wysoką grzywną - z pewnością żadnemu hodowcy z prawdziwego zdarzenia by się to nie opłacało,
a jeśli by był bezwzględny zakaz sprzedawania psów bez rodowodów - temat po prostu by umarł śmiercią naturalną.

• Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Shih Tzu sa nie tyle uparte, co niezalezne ;) Na pewno nie sa nastawione na wspolprace z czlowiekiem jak rasy do tego wyhodowane.

Przychodzenie na zawolanie wlasciciela ma jednak niewatpliwe zalety, np. kiedy zbilza sie w naszym kierunku duzy i wygladajacy na glodnego pit bullek albo wsciekly lisek :megagrin:

Przy odrobinie zachety nasz piesek bedzie do nas przybiegal radosnie. Najpierw za nagrodke, a potem juz sam z siebie :)

Posted

SuperGosia-Shih Tzu sa nie tyle uparte, co niezalezne ;-) Na pewno nie sa nastawione na wspolprace z czlowiekiem jak rasy do tego wyhodowane.

Podpisuje sie tysiac kroć pod tym zdaniem!!!

Posted

shih tzu napisał(a):
co racja to racja-tylko jak Twoim zdaniem powinno to wyglądać skoro ludzie nad którymi ''wisi''pewien regulamin go nie przestrzegają????
Jeśli hodowcy nie zaczeliby sprzedawać psów bez papierów nie byłoby pseudohodowli-wystarczy pomyśleć
pozdrawiam

Sądze, że nie do końca masz rację - hodowca sprzedaje suczkę z papierami, a jego nowy właściciel stwierdza, że szkoda pieniędzy na wystawy i że o wiele korzystniejsze dla niego jest pokrycie suczki mieszkającym ulicę dalej pieskiem, który wygląda jak shih tzu - i już mamy produkcję kundelków. I NIESTETY - hodowca nie ma na to żadnego wływu. A potem dzieci z tego skojarzenia mnożą się dalej jako "bezpapierowe" shih tzu.

Posted

oczywiście że taka sytuacja też ma miejsce.lecz hodowca sprzedając szczenię podpisuje z nowym właścicielem umowe:razz:
są hodowcy którzy zaznaczają w umowie że pies nie może być rozmnażany.:eviltong:
ale jak już było wcześniej pisane to hodowcy[niektórzy]zaczęli sprzedawać psy bez papierów i sprzedają po dziś dzień
pozdrawiam

Posted

Zastanawia mnie fakt dlaczego nikt nienarzeka na cene szczeniakow od pseudochodowcow:shake:Ceny za szczeniaka podobnego do shih-tzu(a czasami to podobieństwo trzeba szukac:-() nie sa małe moim zdaniem.500-800 zł przeciesz to nie sa małe pieniadze jak tu kiedys pisano na nasze realia a przeciesz to nie jest 100% shih-tzu.Czemu nikt sie nie ''burzy'' że pseudochodowcy reklamuja swojich pieskow czesto gęsto zdejaciami pieskow ze stron internetowych hodowcow.Moim skromnym zdaniem to jest ewidentne oszukiwanie ludzi.Sprzedaja czesto bardzo małe szczeniaki,chore,bez szczepien.:angryy:Kryja czym popadnie i rózne szczeniaki im się rodza.:placz:Jakie pseudochodowcy maja doswiadczenie w pielegnacji?!Żadnych!!!Co moga doradzić?Nie wystarczy wiedza ksiązkowa powinna być praktyka.to jest logiczne jak i w kazdej dziedzinie.Przeciesz hodowcy cały czas sie szkola(mozna tak powiedziec),nabieraja doswiadczen.tu napisane że jesteśmy ''rasistami'' -nu mozna tak powiedziec:cool1:,dla wiekszości hodowców shih-tzu to jest pasjia,miłość.A to że jezdzimy na wystawy,przeciesz kazda pasja kosztuje.Na wystawach pkazujemy nasze pieski ktore wypielegowalismy i wychowali.Na wystwach hodowcy pokazuja szczeniaki ze swojej hodowli i sa dumne z nich bo wychodowali Shih-tzu!!!Nie tanim kosztem bo to kasa a tylko dzieki swojej pracy.Pozrawiam wszystkich kochajacych rase shih-tzu!!!

Posted

Ja głupia byłam(ale też mała i nie miałam internetu :evil_lol: ) i kupiłam psa bez rodowodu za 850zł ,miesiąc temu moja koleżanka sprzedawała shih(którą miałam kupić) z rodowodem zdrową,wystawową za 800 zł.

Posted

Natdzenellun napisał(a):
Ja głupia byłam(ale też mała i nie miałam internetu :evil_lol: ) i kupiłam psa bez rodowodu za 850zł ,miesiąc temu moja koleżanka sprzedawała shih(którą miałam kupić) z rodowodem zdrową,wystawową za 800 zł.

widze że ty dopiero zaczynasz to ci napize że kazdy szczeniak rasowy może brać udził w wystawach,chyba że jest cos co dyskwalifikuje odrazu szczeniaka to wtedy poprostu nie ma sensu wystwiac a hodowca powinien odrazu obnizyc cene i powiedziec że danny szczeniak kariery wystawowoej nie zrobi.a tak naprawde szczeniak może dobrze się zapowiadac na wystawy ale co z niego wyrośnie to nawet doświadczony hodowca tak naprawde do końca nie stwierdzi bo niektóre sprawy z czasem wychodza.:roll: A w naszej rasie jest tak że nie wystarczy tylko dobra budowa i ruch i inne rzeczy a jeszcze umiejetność pielęgnacji.To w sumie daje końcowy efekt na wystawie.Rasa shih-tzu jest wspaniała ale trzeba włożyć duzo miłości,umiejetności,ćierpliwości,pracy i cały czas się szkolić,zdobywać doświadczenia.Cieszesię że w Polsce są hodowcy od ktorych mozna się tego uczyć.

Posted

lonka napisał(a):
widze że ty dopiero zaczynasz to ci napize że kazdy szczeniak rasowy może brać udził w wystawach,chyba że jest cos co dyskwalifikuje odrazu szczeniaka to wtedy poprostu nie ma sensu wystwiac a hodowca powinien odrazu obnizyc cene i powiedziec że danny szczeniak kariery wystawowoej nie zrobi.a tak naprawde szczeniak może dobrze się zapowiadac na wystawy ale co z niego wyrośnie to nawet doświadczony hodowca tak naprawde do końca nie stwierdzi bo niektóre sprawy z czasem wychodza.:roll: A w naszej rasie jest tak że nie wystarczy tylko dobra budowa i ruch i inne rzeczy a jeszcze umiejetność pielęgnacji.To w sumie daje końcowy efekt na wystawie.Rasa shih-tzu jest wspaniała ale trzeba włożyć duzo miłości,umiejetności,ćierpliwości,pracy i cały czas się szkolić,zdobywać doświadczenia.Cieszesię że w Polsce są hodowcy od ktorych mozna się tego uczyć.

Pisząc wystawową chodziło mi właśnie o to że nie ma rzadnych wad dyskwalifikujących.

• 4 months later...
Posted

Zgłaszam się mam shih-tzu i jest już cięzko jeżeli chodzi o czesanie mój ma dopiero prawie 5 miesięcy i jeszcze malutki:razz: Ale tak ogólnie to pieski dosłownie jak chipsy:p Nie skończysz na jednym!

• 4 months later...
Posted

Sam mam pikselka (shit tzu) charakter to maja wrecz smieszny. Czasem maja swoje fochy ale nie szkodliwe. Bardzo mądre pieski. Moj siad sie nauczyl w 2minuty. Bardzo szybko lapia co ty od nich oczekujesz. Nastepnego dnia nauczyl sie ze jak jest glodny a miska pusta to ma przyniesc. DZIALA. Czasem strach wyjść z nim na dwór, bo strach aby ludzie na smierc go nie zaglaskali;)

Polecam je i kots powiedzial ze te psy sa jak czipsy. Na jednym nie skonczysz

• 1 month later...
Posted

mój piesek, ma 4 miesiace - tez jest bardzo madrym pieskiem. Kiedy podgryza nogawki, stanowczym tonem mówie zostaw, wtedy spojrzy na mnie i pójdzie na swoje miejsce.
Nie chce chodzic na smyczy, co chwile przystaje, jest to troche denerwujace, ale kiedy go spusze ze smyczy to biegnie do kazdego przechodzacego obok dziecka, a ludzie to by go zagłaskali

• 1 month later...
Posted

Niby Shih-Tzu ma skrzywioną mordke i jest jazgotliwym pieskiem co??? ktoś jest okropnie NIE NORMALNY jak tak myśli ja mam Shih-Tzu i chyba wiem jaki on jest jest bardzo cichy i inteligentny spokojny i wogle:loveu:
Kocham go i dużo śpi i jest oki

• 10 months later...
Posted

Te pieski są kochane !
Podobno jest to najbardziej uczuciowa rasa psa ;)
Ja mam tej rasy psa (ma 9 tygodni)

A o pielęgnacji pieska ... to proszę ! :

- oczy

Potrafią często i mocno łzawić. Przyczyną może być uraz mechaniczny lub zapchanie kanalików łzowych. Pomaga wtedy przepłukanie (u specjalisty) albo nawet zabieg chirurgiczny. W lżejszych przypadkach wystarcza codzienne przemywanie przegotowaną wodą lub solą fiziologiczną. Kiedy pojawia się nadmierne łzawienie, stosuję krople do oczu SULFACETAMIDUM-2 razy dziennie 1-2 kropelek do każdego oka przez ok. 7 dni.

-ZĘBY

Jeżeli pies je suchą karmę czyszczenie zębów jest mniejszym problemem, gdyż kamień nazębny jest usuwany mechanicznie podczas posiłku. Nie zaszkodzi jednak, umyć psu zęby specjalną szczotką i pastą (nigdy ludzką).Pozwoli to uniknąć problemów z zębami w późniejszym wieku i znacznie odświeży psi oddech.

-USZY

Czyścimy je tylko wtedy gdy są brudne, żeby nie potrzebnie nie podrażniać kanau słuchowego. Najlepiej używać do tego specjalnych preparatów. Co jakiś czas wyrywać włoski wyrastajace z wnętrza ucha, bo sprzyjają rozwojowi bakterii i utrudniają wentylację uszu. Nie rób tego zbyt wczesnie bo szczeniaczki może to boleć.

-KĄPIEL

Przede wszystkim pamietaj, że brudny włos nie rośnie !!! Shih Tzu należy kapać co 1-3 tyg. Na miesiąc przed wystawą trzeba kąpać psa co 1 tydzień i dodatkowo natłuszczać włos. Polecam kosmetyki firmy 1 all systems. Kosmetyki zamówić można wyłącznie przez internet. Znajdziecie je w moich linkach pod nazwą Sklepik dla Shih Tzu. Przed kąpielą należy psa przeczesać szczotką, aby wykryć ewentualne kołtuny.Po umyciu pieska szamponem i dokładnym spłukaniu nałóż odżywkę zatkaj wannę korkiem, po czym polej go jeszcze spłukaną odżywką. Po odciśnięciu psa z nadmiaru wody, owiń go ręcznikiem i na ok. 30 min połóż, przykrywajac dodatkowo kocem. Następnie wysusz psa suszarką czesząc go jednocześnie. Na koniec zrób równy przedziałek i kucyk .

-CZESANIE

Nigdy, nie zbliżaj sie do psa ze szczotką lub grzebieniem bez uprzedniego zwilżenia włosa np. wodą z odrobiną odżywki. Psa czesz 1-2 razy w tygodniu.Do czesania jest konieczna szczotka z metalowymi drucikami i kuleczkami ponieważ od plastiku włos się elektryzuje oraz grzebień matalowy, a najlepiej dwa jeden z rzadko, drugi z gesto rozstawionymi ząbkami. Do kucyka używaj gumek lateksowych i koniecznie przecinaj je ponieważ po tygodniu zciągania gumek pies zostanie łysy.

• 1 month later...
Posted

Witam! ja również jestem właścicielką wpaniałego shih tzu! Nasze maleństwo nazywa ma 4,5 miesiąca i nie sposób go nie kochać! Jest poprostu uroczy! Na początku mieliśmy troche problemu bo bardzo gryzł wszystko co popadło - kwiaty, buty, dywan, nogi, ręce ale powoli go oduczyliśmy! potem znów zaczął warczec (np, jak go się brało na ręce albo czesało), ale nigdy nie ugryzł. Troche się przestraszyliśmy ze taki złośnik z niego bedzie! Ale szybko mu przeszło, bo nikt nie bał sie tego jego warczenia i dalej robił to co zamierzał (np. nie przerywał czesania).
Teraz zostaje na całe przedpołudnie sam bo my pracujemy a jak wracamy to poprostu szaleje z radości i wydaje mi się ze bardzo docenia to ze jest potem z nami bo się zrobił taki grzeczny ze szok! Jest to piesek bardzo żywiołowy trzeba mu poświęcić sporo czasu na zabawę, no i oczywiście na pielęgnację, ale naprawdę lepszego psiaka wymażyć sobie nie mogliśmy!

No i jazgotliwy to napewno nie jest! szczekał dosłownie pare razy jak do tej pory! naprawde trzeba sie natrudzic zeby wydał z siebie jakis odgłos

jedyne co mnie dziwi to to ze ten malutki piesek (waży ok 3 kg.) strasznie dużo je! i właściwie wszystko co mu kto da! czy wasze szczeniaki też tyle jedzą??? wydaje się ze cały czas chodzi głodny! a dostaje tyle karmy (daje mu royal) ze nie powinien być głodny! i potem rodzice się nad nim "litują" i dają jakieś domowe przysmaki! i w sumie to on zjada bardzo dużo!

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Ja sama mam pieska rasy shih-tzu.Pieski są miłe i do towarzystwa.Są przyjazne , lubią dzieci i zawsze bronią swojego pana . ąa małymi czyscioszkami.Pieski shih-tzu przeważnie maja włosy a nie sersć. Włosy u psiaka sa trudne do utrzmania np. częste czesanie,mycie i tp.;)Ale ogółem te pieski są piekne i kochane

• 2 weeks later...
Posted

Osobiście gorąco polecam shih tzu!
Wesołe, rozbrykane, kochają wszystko i wszystkich, uwielbiają się bawić, pieszczochy i rozbójniki:)
Nie uważam, że są 'jazgotliwe', niezłe z nich czujki to fakt, ale nie szczekają cały czas:|

Posted

SWhih tzu jest pieskiem miłym i do towarzystwa. Bardzo lubi dzieci. Sama mam shih tzu jest suuper pieskiem . Shih tzu są pieskami bardzo mądrymi . Ogółem to słodzkie , piękne i milutkkie pieski.:loveu: