Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja 10miesięczna suczka ma wadę szczęki,z którą już się urodziła.
Ma wysuniętą dolną szczękę i krzywe zęby. W związku z tym nie chce w ogóle jeść suchej karmy. Słyszałam,że jest karma która ma miękkie krokieciki.. czy to prawda?
Dodam,że jest okropnie wybredna. I je tylko kurczaka bądź wołowinę... :shake:

Posted

Zły zgryz to nie jest wytłumaczenie że psiak nie chce jeść suchego...nie chce go jeść jak każdy inny wybredny psiak. Wada zgryzu dodatkowo powoduje że psiak jest narażony na odkładanie się kamienia nazębnego więc ja bym nie rezygnowała z twardych granulek.

Posted

U mnie sucha karma i tak nie pomagała na odkładanie się osadu - jedyne co coś dawało to kości.
I ja też mam psa z przodozgryzem, i potrafi pogryźć karmę, kości, etc. nie ma z tym problemu. Możesz pokazać zdjęcie tej mordki - może nie jest to wcale przyczyna problemów.

Posted

Jedna z moich suk ma bardzo duży przodozgryz. Z karmą radzi sobie znakomicie tylko granulki muszą być małe. Nie wiem czy to kwestia wady czy ona po prostu takie woli. Inną sprawą jest to że to dość wybredna bestia i trochę karm wypróbowaliśmy zanim trafiliśmy na taką co i smakuje i dobrze służy jej żołądkowi.

Posted

Byłam z nią u weterynarza. Przecież nie diagnozuje jej na własną rękę. Ma wysuniętą szczękę dolną do przodu i porozpychane zęby, po prostu wyrosły jej tak ciasno,że się rozpychają.
Lekarz powiedział,że przez tą wadę ma problemy z pogryzieniem suchej karmy.
Kamień już też niestety ma i lekkie jakby to nazwać... odciski... na wardze górnej przez wystające kły.
Czyszczę jej zęby i daję Purine Pro Plan Dental Pro Bar.

Posted

Ja z moją też byłam jak młodsza była. U nas jest jeszcze gorzej bo górne przednie zęby robią odciski na dole. też szoruje mojej zęby bo osad odkłada się błyskawicznie, kamienia właściwie nie ma wcale. Z jedzeniem karmy nie ma najmniejszego problemu, jak pisałam muszą być małe granulki (choć nie wiem czy ona po prostu takich nie woli) Z gryzieniem twardych psich przysmaków typu żwacze, uszy wędzone, kości prasowane nie ma problemu czyli teoretycznie z suchą karmą z większymi granulkami też nie powinno być.

Posted

A nie myślałyście o korekcie zgryzu? U specjalistów jest taka możliwość (w W-wie z tego co wiem na SGGW; w innych większych miastach pewnie też), stworzona btw właśnie dla takich przypadków, kiedy wada zgryzu powoduje dyskomfort i problemy zdrowotne - szkoda, że korzystają z niej głównie wystawcy, celem zrobienia petowi zgryzu championa :razz:

Posted

Martens napisał(a):
A nie myślałyście o korekcie zgryzu? U specjalistów jest taka możliwość (w W-wie z tego co wiem na SGGW; w innych większych miastach pewnie też), stworzona btw właśnie dla takich przypadków, kiedy wada zgryzu powoduje dyskomfort i problemy zdrowotne - szkoda, że korzystają z niej głównie wystawcy, celem zrobienia petowi zgryzu championa :razz:

Myślałam, ale w naszym przypadku Lena musiałaby przejść operację skracania żuchwy. Gdyby to była kwestia tylko aparatu korekcyjnego to bym się poważnie nad tym zastanowiła.

Posted

Myśleliśmy też o tym,ale weterynarz powiedział,że sam aparat nic nie pomoże. Potrzebna byłaby operacja, która zresztą jest bardzo kosztowna...

Posted

Koszty kosztami ale jak wet mi opowiedział ja to ma wyglądać to mi się odechciało. Wizja zadrutowanej do wygojenia się żuchwy, wybiła mi z głowy branie się za to. Jak już pisałam w naszym przypadku to nie jest kwestia zgryzu, ząbki są śliczne bielusieńkie, równiutkie. U nas żuchwa urosła za długa i trzeba by ją ciąć i cofać.

Posted

A moja niestety ma krzywe zęby... wyrosły jej krzywo i to bardzo krzywo.... dlatego nie chce jej katować tymi twardymi krokietami,bo widzę,że ciężko się jej je.. poza tym wypadają jej z pyszczka.. może te miękkie nie sprawiały by jej tyle kłopotu....:shake:

Posted

quick23 napisał(a):
A moja niestety ma krzywe zęby... wyrosły jej krzywo i to bardzo krzywo.... dlatego nie chce jej katować tymi twardymi krokietami,bo widzę,że ciężko się jej je.. poza tym wypadają jej z pyszczka.. może te miękkie nie sprawiały by jej tyle kłopotu....:shake:

Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie żebyś spróbowała. Wiem że Jossera ma wersję do zalewania wodą żeby się apetyczny sosik zrobił. Nie wiem czy krokiety robią się przez to miękkie ale możesz popytać w zoologach o próbkę tej karmy i sama ocenić.