aduska1212 Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Zakładam nowy wątek prosząc was o poradę. Mam bardzo wybredną sunię, w dodatku alergiczną. Chciałabym, abyście doradzili mi, która z karm będzie lepsza, tzn. której skład jest "korzystniejszy" dla mojej psicy. Do tej pory moja mała jadła brita care z jagnięciną. Teraz zastanawiam się nad zmianą i rozważam kupno biomilla Adult Sensible Mini, eukanuby Adult Small & Medium Breed Lamb & Ric lub ponownie w ostateczności brita. Skład brita (niestety nie mam worka w domu, więc kopiowany z internetu): Jagnięca mączka mięsna, zmielony ryż, tłuszcz drobiowy (konserwowany tokoferolem), olej z łososia, naturalne aromaty, otręby ryżowe, suszona pulpa buraczana, drożdże browarniane, suszone jaja, ekstrakt z Jukki Schidigera, suszone jabłka, minerały, chlorowodorek glukozaminy, siarczan chondroityny, DL-metionina, L-lizyna, mannano-oligosacharydy, fructo-oligosacharydy, pięciowodny siarczan miedzi, niacyna, pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorek choliny, biotyna, witamina A, witamina D3, witamina E. Analiza: Białko 28% Wapń 1,6% Tłuszcz 17% Fosfor 1,2% Blonnik 2,5% Witamina A 20 000 IU Popiół 7% Witamina D3 1 500 IU Wilgotność 10% Witamina E 500mg Skład biomilla: Ryż, suszone mięso jagnięce, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, pulpa buraczana, proteiny ziemniaczane, mączka rybna, sproszkowane jaja, drożdże piwne, hydrolizowana wątroba, oligosacharydy (włókna akacji), tran leczniczy, wyciąg z Yucca, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe. Analiza ogólna: Proteiny 24 %,Tłuszcz 14%, Minerały 7%, Celuloza 2,5%, Witamina A 12 000 Ui/kg, Witamina D3 1300 Ui/kg, Witamina E 50mg/kg, Miedź 15mg/kg, przeciwutleniacze zgodne z EEC, nie zawiera barwników i konserwantów. Skład eukanuby: Białko ogólne 24,0 %, tłuszcz surowy 15,5 %, popiół surowy 6,5 %, włókno surowe 2,0 %, wilgotność 8,0%, witamina A 12.000 j.m./kg, witamina D3 750 j.m./kg, witamina E 200 mg/kg, wapń 1,20 %, fosfor 0,95 %, miedź 25 mg/kg, energia metaboliczna 3727 kcal/kg. Skład karmy: Jagnięcina (>14%), ryż (>14%), kukurydza, sorgo, mączka z kurcząt, jęczmień, suszone całe jaja, tłuszcz zwierzęcy, mączka drobiowa, suszona pulpa buraczana, kurczak wstępnie trawiony enzymami, mączka rybna, suszone drożdże piwne, chlorek potasu, chlorek sodu, heksametafosforan sodu, węglan wapnia, olej rybny, DL-metionina. Czy mógłby ktoś porównać mi te składy i coś doradzić? Proszę! Byłabym bardzo wdzięczna! Quote
Czarna_Owieczka Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 w innym wątku wspominałaś chyba, że Twój pies ma alergie na drób. W eukanubie występuje m.in. mączka z kurcząt, która znajduje się dość wysoko w składzie, nie wiem więc czy to aby dobry wybór. Poza tym Martens poradziła Ci bardzo dobra karmę - Wolfsblut Dark Forest ;) Quote
Recommended Posts