Jump to content
Dogomania

Saba i Nero - czyli dwa podpalane poczwarki :)

Recommended Posts

• Replies 615
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Falkaa']Hmm.. to do takich kwiatków właśnie to jaki najlepszy?[/QUOTE]

To wtedy 18-55mm ;) Ale poszukaj może będzie taki 18-200mm. Wtedy miałabyś i na kwiatki i na psy ;)

Posted

[quote name='magdabroy']To wtedy 18-55mm ;) Ale poszukaj może będzie taki 18-200mm. Wtedy miałabyś i na kwiatki i na psy ;)[/QUOTE]
Dzięki za info :) bo ja to ciemna w tych sprawach :D a jeśli jest autofokus to ostrość sie ustawia automatycznie?
[quote name='betty_labrador']czesc :smile: czyli planujesz zakup aparatu i obiektywu :smile: fajnie. ja tez za niedlugo do focenia w pomieszczeniach :smile:[/QUOTE]
Witaj, milo że wpadłaś :) Tak jakby planuję choć jeszcze nic nie wiadomo.. :) a moze ty doradzisz? d5100 czy d90? (tak gdyby coś :D)

Posted

[quote name='Falkaa']Dzięki za info :) bo ja to ciemna w tych sprawach :D a jeśli jest autofokus to ostrość sie ustawia automatycznie?
[/QUOTE]

Niby tak ;) Ale przy maksymalnym przybliżeniu obiektu (na obiektywie tym 70-300mm np.), minimalne drżenie ręki i klops :roll: Zdjęcie jest rozmazane. Wtedy właśnie dobry jest statyw ;) No ale kto będzie biegał ze statywem za psem, ptakiem, itp.:roll: Ja ze statywu korzystam tylko jak chce być na zdjęciu i nie ma kto go zrobić :eviltong:

Posted

ale z drugiej strony taki obiektyw jak podałaś 17-200 ma duża rozbieżność i może nie być dobry. Wystarczy poczytać opinie....

Modele, które podałaś są bardziej profesjonalne a co za tym idzie mają więcej opcji i czy aby je wykorzystasz? no chyba, że planujesz przyszłość związaną z fotografią. No i dzięki temu cena też w górę idzie..

ja mam Nikona D3100 i jako 100% amator jest z niego bardzo zadowolona. Słyszałam właśnie, że puszki tzn, sam aparat nie trzeba kupować mega drogi ale potem inwestować w obiektywy.
Jedyne co moge polecić to jak będziesz kupować aparat wraz z obiektywem to kup 18-105. praktycznie wszystkie fotki robię nim, a efekty u mnie w galerii są. Aparat mam pół roku, więc kuleję jeszcze jeśli o focenie chodzi.... Ja mam ten w zestawie i mam dużą rozbieżność. Kolejnym obiektywem to chciałabym 70-300 lub 70-200 tylko ta wersja jest strasznie droga więc zostanę przy pierwszej. A portrety czy domowe to marzy mi sie stałka coś jak 35 lub 50mm. Niestety mój budżet nie przeżyłby takiego wydatku, dlatego ja nadal czekam :)

Posted

[quote name='magdabroy']Niby tak ;) Ale przy maksymalnym przybliżeniu obiektu (na obiektywie tym 70-300mm np.), minimalne drżenie ręki i klops :roll: Zdjęcie jest rozmazane. Wtedy właśnie dobry jest statyw ;) No ale kto będzie biegał ze statywem za psem, ptakiem, itp.:roll: Ja ze statywu korzystam tylko jak chce być na zdjęciu i nie ma kto go zrobić :eviltong:
A jeśli zakupimy 70-300mm VR? to powinno troszke zminimalizowac rozmazanie?

[quote name='kalyna']ale z drugiej strony taki obiektyw jak podałaś 17-200 ma duża rozbieżność i może nie być dobry. Wystarczy poczytać opinie....

Modele, które podałaś są bardziej profesjonalne a co za tym idzie mają więcej opcji i czy aby je wykorzystasz? no chyba, że planujesz przyszłość związaną z fotografią. No i dzięki temu cena też w górę idzie..

ja mam Nikona D3100 i jako 100% amator jest z niego bardzo zadowolona. Słyszałam właśnie, że puszki tzn, sam aparat nie trzeba kupować mega drogi ale potem inwestować w obiektywy.
Jedyne co moge polecić to jak będziesz kupować aparat wraz z obiektywem to kup 18-105. praktycznie wszystkie fotki robię nim, a efekty u mnie w galerii są. Aparat mam pół roku, więc kuleję jeszcze jeśli o focenie chodzi.... Ja mam ten w zestawie i mam dużą rozbieżność. Kolejnym obiektywem to chciałabym 70-300 lub 70-200 tylko ta wersja jest strasznie droga więc zostanę przy pierwszej. A portrety czy domowe to marzy mi sie stałka coś jak 35 lub 50mm. Niestety mój budżet nie przeżyłby takiego wydatku, dlatego ja nadal czekam :smile:
Mam zamiar je wykorzystywać.. Człowiek wszystkiego się uczy z czasem :D Chciałabym kiedyś robić profesjonalne zdjęcia.. co do ceny to mam zakres tak do 3500zł.
18-105mm? muszę go ogarnąć :)

[quote name='deer_1987']

http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html

Dzięki :) Trochę mi się to wszystko przybliżyło :)

Posted

[quote name='Falkaa']A jeśli zakupimy 70-300mm VR? to powinno troszke zminimalizowac rozmazanie?

Mam zamiar je wykorzystywać.. Człowiek wszystkiego się uczy z czasem :D Chciałabym kiedyś robić profesjonalne zdjęcia.. co do ceny to mam zakres tak do 3500zł.
18-105mm? muszę go ogarnąć :)
[/QUOTE]
jak kupię ten obiektyw 70-300 to Ci napiszę :D tylko "trochę" czasu minie :)
jedyne co to na pewno będzie ciężki, ale z rozmazaniami nie powinno być tragicznie.
No i weź pod uwagę że sam aparat też będzie coś ważył. Mnie na początku ręce bolały od aparatu... ale już się przyzwyczaiłam :loveu:

Sonia zachowuje się baaaardzo podobnie do Nera :)

Posted

[quote name='magdabroy']To wtedy 18-55mm ;) Ale poszukaj może będzie taki 18-200mm. Wtedy miałabyś i na kwiatki i na psy ;)[/QUOTE]
Tylko ze takie 18-200 NIE sa polecane bo na zadnym zakresie nie sa tak naprawde dobre. To tak jak cos jest dobre do wszystkiego to znaczy ze nie nadaje sie do niczego :razz:

Posted

[quote name='deer_1987']Tylko ze takie 18-200 NIE sa polecane bo na zadnym zakresie nie sa tak naprawde dobre. To tak jak cos jest dobre do wszystkiego to znaczy ze nie nadaje sie do niczego :razz:[/QUOTE]

Owszem, co jest do wszystkiego to jest do niczego ;) Ale nie każdego stać na to, żeby kupić 3 różne obiektywy.

Posted

[quote name='magdabroy']Owszem, co jest do wszystkiego to jest do niczego ;) Ale nie każdego stać na to, żeby kupić 3 różne obiektywy.[/QUOTE]
Mozna wybrac na poczatek jeden ktory najbardziej sie przyda :) ja np lubie moja sigme 70-300 bo ma pseudo makro :)

Posted

[quote name='magdabroy']Owszem, co jest do wszystkiego to jest do niczego ;) Ale nie każdego stać na to, żeby kupić 3 różne obiektywy.[/QUOTE]
dlatego wydaje mi się, ze obiektyw 18-105 jest najlepszym rozwiązaniem :)
a potem można dokupywać :) tym bardziej, że ten obiektyw jest w zestawie więc aż taki drogi nie jest w porównaniu choćby z 70-300 :)

Posted

[quote name='kalyna']dlatego wydaje mi się, ze obiektyw 18-105 jest najlepszym rozwiązaniem :)
a potem można dokupywać :) tym bardziej, że ten obiektyw jest w zestawie więc aż taki drogi nie jest w porównaniu choćby z 70-300 :)[/QUOTE]
Sigma 70-300 nie jest az taka droga? przynajmniej nie do canona, mialam juz w domu c 70-300 a chcialam cos tanszego dla mnie gdyby Tz tele bylo z nim, kupilam ta sigme i jestem zadowolona :loveu:

Posted

[quote name='kalyna']dlatego wydaje mi się, ze obiektyw 18-105 jest najlepszym rozwiązaniem :)
a potem można dokupywać :) tym bardziej, że ten obiektyw jest w zestawie więc aż taki drogi nie jest w porównaniu choćby z 70-300 :)[/QUOTE]

Pytanie tylko co będzie w zestawie, bo ja miałam w komplecie 18-55mm ;)

[quote name='deer_1987']Sigma 70-300 nie jest az taka droga? przynajmniej nie do canona, mialam juz w domu c 70-300 a chcialam cos tanszego dla mnie gdyby Tz tele bylo z nim, kupilam ta sigme i jestem zadowolona :loveu:[/QUOTE]

Pytanie tylko czy ktoś chce zamienniki jakim jest Sigma. Ja wolałabym jednak oryginał ;)

Posted

[quote name='deer_1987']Sigma wcale nie jest taka zla :) Jakos mialam w swoim zyciu i Tamrona i Sigme, jezeli kgoos nie stac na Canon a chce miec dluzszy niz kitowy to sigma wcale nie jest zlym wyjsciem. mialas kiedys jakis ich obiektyw? bo taka ocena bez focenia sigma to troche bez sensu :roll:[/QUOTE]

Jak szukałam drugiego obiektywu, to o radę poprosiłam brata. Zajmuje się fotografią profesjonalnie i wiedziałam, że dobrze mi doradzi ;) I szczerze zawiódł się właśnie na Sigmie. Ja zamiennika nie kupiłam, posłuchałam osoby, która zna się na rzeczy ;) Ale jak ktoś chce, to niech kupuje, nikomu nie będę odradzać, bo wszystko zależy od funduszy jakie ma się do wydania. Ja wolałam posłuchać jego rady, poczekać miesiąc dłużej i kupić oryginał. Ale to jestem ja i nikt nie musi mnie słuchać ;)

Posted

[quote name='magdabroy']Jak szukałam drugiego obiektywu, to o radę poprosiłam brata. Zajmuje się fotografią profesjonalnie i wiedziałam, że dobrze mi doradzi ;) I szczerze zawiódł się właśnie na Sigmie. Ja zamiennika nie kupiłam, posłuchałam osoby, która zna się na rzeczy ;) Ale jak ktoś chce, to niech kupuje, nikomu nie będę odradzać, bo wszystko zależy od funduszy jakie ma się do wydania. Ja wolałam posłuchać jego rady, poczekać miesiąc dłużej i kupić oryginał. Ale to jestem ja i nikt nie musi mnie słuchać ;)
np. http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=8134&p=3 (odnosnie nikkor czy sigma gdzie sigma wygrywa)

Tak jak Nikonowe tak i Sigmy sa calkiem rozne obiektywy, raz lepiej wypada jeden razx drugi, zalezy do czego komus potrzebny dany obiektyw. Ja mam porownanie bo mam w domu i canon i sigme 70-300 :) Tak wiec mam o tyle wieksza wiedze od Ciebie ze praktyczna a nie tylko teoretyczna. Tak jak juz wspomnialam ta sigma ma ten plus ze ma pseudo makro np do motylkow :loveu:

Posted

[quote name='magdabroy']Pytanie tylko co będzie w zestawie, bo ja miałam w komplecie 18-55mm ;)
[/QUOTE]
bo to zależy jak się będzie już szukać.
Nikon d3100 był w zestawie i 18-55 i 18-105 i szukałam w promocji jak był z tym drugim obiektywem i się doczekałam :) bo zestawy są 2 rodzaje :)
jak oglądałam oferty na allegro to i D5100 o D9 chodzą do wyboru z tymi obiektywami..

Posted

Rownie dobrze można poszukać linka, gdzie Nikkor wygrywa z Sigmą ;) Ale czy o to chodzi?! Myślę, że Falkaa sama musi zdecydować co będzie focić i na co ją stać ;)

Mi wystarczy wiedza mojego brata ;) Sorrki deer, ale w tym wypadku bardziej ufam jemu niż Tobie ;)