Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja wystawialam u niego tylko 2 razy- mojego baska i labradorke;) Opis mojego psa po czesku (wystawa w Ostravie), wiec nie powiem Wam co tam kazl nabazgrac, ale z oceny labow wiem, ze zwraca uwage na ruch, i to bardzo.

• 3 months later...
Posted

REDA&MELA napisał(a):
Za wszelkie info będe wdzięczna:).

Hej,miły ale nieco opieszały w sędziowaniu, i odnieśliśmy wrażenie ze jest układowy" ;) oczywiście możemy się mylić, jednak w naszym odczuciu i innych polaków, tak to wyglądało, sędziował w tym roku w Nitrze, i faworyzował co poniektórych...a oprócz tego siedzi, i patrzy, nie kazał biegać ani w przód ani w tył, niby dotyka, ale generalnie słabiutko...aha...i daje bardzo krótkie opisy... tak czy inaczej życzę szczęścia ;)

Posted

Dan Danilo napisał(a):
Hej,miły ale nieco opieszały w sędziowaniu, i odnieśliśmy wrażenie ze jest układowy" ;) oczywiście możemy się mylić, jednak w naszym odczuciu i innych polaków, tak to wyglądało, sędziował w tym roku w Nitrze, i faworyzował co poniektórych..

o tak :lol: w Nitrze wykazywal sie mega patriotyzmem :lol:

Posted

havana napisał(a):
o tak :lol: w Nitrze wykazywal sie mega patriotyzmem :lol:

Pewnie dlatego, w Husky, do porównania o rasę, stanęły aż trzy psy z Polski, mimo zgłoszonych 10 z Czech ;)
Grupę tez wygrali u niego Polacy (my), wygrywając z Akitą Amerykańską (skądinąd bardzo majestatyczną i robiącą spore wrażenie) :p

Moje odczucia do tego sędziego są pozytywne.
Faktycznie, ocenia bezstresowo, ale u nas macał każdego psa, a i biegać też kazał sporo (mam wrażenie, że w naszej rasie ruch był wręcz jedną z ważniejszych cech) - pod tym względem bez zarzutu.
Poza tym bardzo kulturalny i miły pan. Niezbyt wylewny.

Posted

NigdyNigdy napisał(a):
Pewnie dlatego, w Husky, do porównania o rasę, stanęły aż trzy psy z Polski, mimo zgłoszonych 10 z Czech ;)

z oceny Huskich widzialam tylko psy championy i werdykt bardzo mnie zaskoczyl...

NigdyNigdy napisał(a):
Grupę tez wygrali u niego Polacy (my)

ogromne gratulacje :)

Posted

NigdyNigdy napisał(a):
Grupę tez wygrali u niego Polacy (my), wygrywając z Akitą Amerykańską (skądinąd bardzo majestatyczną i robiącą spore wrażenie) :p

Faktycznie, ocenia bezstresowo, ale u nas macał każdego psa, a i biegać też kazał sporo (mam wrażenie, że w naszej rasie ruch był wręcz jedną z ważniejszych cech) - pod tym względem bez zarzutu.

A czy w twoich oczach jest dentystą? Mozna samemu pokazywac zgryz?:cool3:

Posted

NigdyNigdy napisał(a):

Kasiu!
Serdeczne gratulacje! no widzisz jak to jest, a na AA to po pierwsze się nie zna (fakt, ze ten pies co wygrał akurat był fajny ;)) i w rekach naszego dobrego znajomego z Węgier - z reszta bardzo znanego handlera ;) ale reszte posedziowal beznadziejnie, nasza suka akurat ma CAC'a wiec ok, ale psa nam skrzywdzil :( ...ale cóż bywa...tak czy inaczej...od nas wielkie GRATULACJE!

Pozdrawiamy
Justyna i Krzysiek

Posted

havana napisał(a):
z oceny Huskich widzialam tylko psy championy i werdykt bardzo mnie zaskoczyl...

Powiem uczciwie, że w kilku klasach wygrali Czesi, ale uważam, że akurat w tych zestawieniach im się należało.
Sędzia był bardzo konsekwentny w swoich wyborach - również w klasie championów psów.

REDA&MELA napisał(a):
A czy w twoich oczach jest dentystą? Mozna samemu pokazywac zgryz?:cool3:

Nie pamiętam już czy sam sprawdzał, czy mnie o to prosił, ale nawet jeśli sam, to na pewno na to nie nalegał ;-)
Dentystą bym go nie nazwała- braki P1 u Husky tolerował bez problemu.

Dan Danilo napisał(a):
no widzisz jak to jest, a na AA to po pierwsze się nie zna (fakt, ze ten pies co wygrał akurat był fajny ;)) i w rekach naszego dobrego znajomego z Węgier - z reszta bardzo znanego handlera ;) ale reszte posedziowal beznadziejnie, nasza suka akurat ma CAC'a wiec ok, ale psa nam skrzywdzil :(

A to już zupełnie inna kwestia ;)
Ja próbuję jedynie obalić tezę, że sędzia daje wygrać "swoim"- w naszym przypadku to stwierdzenie się nijak nie sprawdziło.
Znajomość rasy to odrębna rzecz, choć w przypadku Husky, posędziował zgodnie z moimi własnymi preferencjami.

Dan Danilo napisał(a):

Serdeczne gratulacje!

havana napisał(a):
ogromne gratulacje :)

Dziękuję! :thumbs:

Posted

Również i mój pies był u tego Pana. Pan fajnie podchodzi do psów, sprawdza uzębienie, maca psa, i dużo biegania;). Mój pies który ma dystans do mężczyzn był u tego Pana bardzo wyluzowany, dał się ładnie wymacać.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Hejka

ostatnio na wystawie w trencinie miałam przyjemność być oceniana i obserwowac poczynania tego pana na ringu.

:angryy: o zgrozo :angryy:

ruch - a co to takiego - przy porównaniu był odwrócony do nas TYŁEM do stolika sekretarza!!! - z obserwacji osób poza ringiem!! - ruch przód tył wogóle!się nie odbył! wąski nieprawidłowy tył ależ nie ważne - ważna była ilość futra i im pies mocniejszy tym lepszy !!

żaden dentysa - zęby były ogladane pobierznie

i jak nie wygrywała ilość futra i kość to pies który akurat patrzył na sędziego :angryy:

w innej rasie w zeszłym roku wygrałam u niego BOB z psem nie swoim - teraz właścicielka tego psa jak przyglądała się jego wyborom w tym roku w innych rasach - powiedziała - wstydzę się ze u niego wygraliśmy :cool3:

w innej rasie wybrał suczkę na wysokich nogach prawie niestandardowe a sliczną sukę odrzucił :shake: ale pani była czeszką :diabloti:

w kazdym bądz razie u mnie jest na czarnej liście z dopiskiem - mocnokościste i z dużą ilością futra - anatomia i ruch są mu obce :angryy:

ale to są odczucia moje !! i przy ringu w ocenach niektórych ras tylko i wyłącznie z GRUPY I