Jump to content
Dogomania

Komendy bardziej skomplikowane xD

Recommended Posts

Guest Kamcia_14
Posted

Chciałabym się dowiedzieć jak nauczyć psa takich skomplikowanych komend ^^ Oglądałam film K-911 a że Kamcia ma ambitną panią postanowiłam nauczyć ją podobnych komend
A czy nie ma nikt tego filmu na kompie ? Zakochałam się w nim :cool3:
A wracając do mojej nauki to jka ją nauczyć tych innych komend ?
Np przynoszenia kapci ev daj głos czy takie inne :p :p

Posted

Co to sa inne komendy?? :question:
Daj glos - musisz sprowokowac szczekanie psa, np. u mnie wystarczylo trzymanie na widoku psa smaka - mowilam daj glos, Freya szczeknela, smakolyk, pochwala.
Przynoszenie kapci - a umiecie aport?? To po prostu najpierw rzucasz kapcia, jak przyniesie to smakolyk, potem kazesz przyniesc bez rzucania, czyli komenda ,,aport kapec" i powinna przyniesc. Smakolyk. ;)

Guest Kamcia_14
Posted

Tak aport umie
A jakieś inne sztuczki ?
Takie fajne jakieś ;pp

• 2 weeks later...
Guest Kamcia_14
Posted

Agnisia =) napisał(a):
mi zawsze imponowala sztuczka "wstyd" czyli ze pies zakrywa lapami nas, ale Felek jest zdecydowanie nie lapowy i lapy ma za krotkie wiec zrezygnowalam...

Hieh łapki za krótkie :p. A ja mojej nie nauczyłam jeszcze takiej komendy ale może kiedyś. Ale nawet nie wiem jak mam sie do tej komendy zabrać :roll:

Posted

Co do zakrywania mordki łapami to czytałam gdzieś o takiej metodzie:
-potrzebny jest kliker i smakołyki,kawałek taśmy klejącej
-przyklejamy do psiej mordki kawałek taśmy i czekamy na reakcje psa
-jak będzie próbował zdjąć łapkami to klik smakołyk
-jak pies załapie wprowadzamy komende i powoli zmniejszamy paseczek taśmy

Guest aneta_w
Posted

Możemy psa nauczyć np. kłaniać się
Ale najpierw pies musi wiedzieć co znaczy komenda stój.
Tak więc stawiamy psa. Bierzemy smakołyk, pokazujemy psu i opuszczamy w dół. Lewa ręka w tym czasie delikatnie przetrzymuje tył żeby pies całkiem się nie położył. Jeżeli osiągneliśmy figurę że tyłek psa jest w górze a klatka piersiowa na ziemi to mówimy "ukłoń się" i dajemy smakołyk ;)
Po pewnym czasie ograniczamy smakołyki i zastępujemy pochwałą :D

Ale uwaga: psu który umie komende waruj/leżeć może się trochę mieszać. Więc trzeba powtarzać raz taką komendę a raz taką. Po jakimś czasie wkońcu zobaczy różnice :)

Posted

Ja kłaniania uczyłam przez wyłapywanie. Rano pies się przeciagał i przybierał taką pozycję, dokładnie wtedy chwaliłam i nagradzałam. Po jakimś czasie zaczął to robić częściej, potem stwierdził, że super wyszkolił panią, bo jak to robi, to dają mu smakołyka i wtedy wprowadziłam komendę :p

Posted

Ja też uczę przez to, że podtrzymuje tyłek(tak pisali w 'Moim Psie'). Mam jednak problem, bo moja psina uwielbia warowac i cały czas ów tyłek spada na dół. No i nie mogę przestac podtrzymywac. Jak jej wytłumaczyc, żeby jednak trzymała swoją szacowną pupkę w górze??

Guest aneta_w
Posted

Nie jestem pewna no ale:
spróbuj może podłożyć nogę pod jej pupę. Tzn. stopę.
Kurcze trudno to wytłumaczyć xD
Połóż poprostu stopę pod jej pupą. Kiedy będzie chciała opuścić zad, położy się na stopie. I będzie jej nie wygodnie. Wtedy jeszcze raz jej podnosisz tyłek. Jeżeli znowu opuści to znów zobaczy że jest nie wygodnie.
Może też być tak, że ta stopa ją zaskoczy i podniesie zad do góry. ;)
Możesz spróbować...

Posted

Kiedy Zaki ma ochotę się bawić, lub ma dużo energi do rozładowania, szaleje po całym ogrodzie i często przyjmuje właśnie pozycję "ukłon". To właśnie zachowanie wykorzystałam do nauczenia Zakiego ukłonu. Prowokowałam go do takiego zachowania i klikałam (uczę go z klikerem) i nagradzałam, kiedy się kłaniał. Fajnymi sztuczkami są też: turlaj się i slalom między nogami

Posted

zgadzam sie z Nurr
turlaj się jest genialne =)słyszałam, że ktoś zamiast turlaj się mówił coś w stylu "Jak robi dzika świnia"
poproś, czołgaj się, obrót, ósemka wokół nóg, slalom, można tez nauczyć czegoś w typie kiedy ty mówisz apsik pies przynosi chusteczke (obślinioną ale zawsze XD)zdechł pies, skok przez obręcz i wiele wiele innych.
Polecam książkę Zabawy z psem Petra Durst-Benning i Carola Kusch