Guest Kamcia_14 Posted November 12, 2006 Posted November 12, 2006 Chciałabym się dowiedzieć jak nauczyć psa takich skomplikowanych komend ^^ Oglądałam film K-911 a że Kamcia ma ambitną panią postanowiłam nauczyć ją podobnych komend A czy nie ma nikt tego filmu na kompie ? Zakochałam się w nim :cool3: A wracając do mojej nauki to jka ją nauczyć tych innych komend ? Np przynoszenia kapci ev daj głos czy takie inne :p :p Quote
madalenka Posted November 12, 2006 Posted November 12, 2006 Co to sa inne komendy?? :question: Daj glos - musisz sprowokowac szczekanie psa, np. u mnie wystarczylo trzymanie na widoku psa smaka - mowilam daj glos, Freya szczeknela, smakolyk, pochwala. Przynoszenie kapci - a umiecie aport?? To po prostu najpierw rzucasz kapcia, jak przyniesie to smakolyk, potem kazesz przyniesc bez rzucania, czyli komenda ,,aport kapec" i powinna przyniesc. Smakolyk. ;) Quote
Guest Kamcia_14 Posted November 12, 2006 Posted November 12, 2006 Tak aport umie A jakieś inne sztuczki ? Takie fajne jakieś ;pp Quote
madalenka Posted November 13, 2006 Posted November 13, 2006 Zajrzyj tutaj ... http://www.dogs.gd.pl/kliker/. Quote
Agnisia =) Posted November 22, 2006 Posted November 22, 2006 mi zawsze imponowala sztuczka "wstyd" czyli ze pies zakrywa lapami nas, ale Felek jest zdecydowanie nie lapowy i lapy ma za krotkie wiec zrezygnowalam... Quote
Guest Kamcia_14 Posted November 22, 2006 Posted November 22, 2006 Agnisia =) napisał(a):mi zawsze imponowala sztuczka "wstyd" czyli ze pies zakrywa lapami nas, ale Felek jest zdecydowanie nie lapowy i lapy ma za krotkie wiec zrezygnowalam... Hieh łapki za krótkie :p. A ja mojej nie nauczyłam jeszcze takiej komendy ale może kiedyś. Ale nawet nie wiem jak mam sie do tej komendy zabrać :roll: Quote
Klaudia :-) Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 Co do zakrywania mordki łapami to czytałam gdzieś o takiej metodzie: -potrzebny jest kliker i smakołyki,kawałek taśmy klejącej -przyklejamy do psiej mordki kawałek taśmy i czekamy na reakcje psa -jak będzie próbował zdjąć łapkami to klik smakołyk -jak pies załapie wprowadzamy komende i powoli zmniejszamy paseczek taśmy Quote
Agnisia =) Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 tez to slyszalam. musze sprobowac, ale na razie cwiczymy pod katem PT, a tam nie wmagaja polecenia "wstyd" ]:> Quote
KazioR Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 hmm... a jak zdąży zjeść zanim zareagujesz smakołyk razem z taśmą? Quote
Guest aneta_w Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Możemy psa nauczyć np. kłaniać się Ale najpierw pies musi wiedzieć co znaczy komenda stój. Tak więc stawiamy psa. Bierzemy smakołyk, pokazujemy psu i opuszczamy w dół. Lewa ręka w tym czasie delikatnie przetrzymuje tył żeby pies całkiem się nie położył. Jeżeli osiągneliśmy figurę że tyłek psa jest w górze a klatka piersiowa na ziemi to mówimy "ukłoń się" i dajemy smakołyk ;) Po pewnym czasie ograniczamy smakołyki i zastępujemy pochwałą :D Ale uwaga: psu który umie komende waruj/leżeć może się trochę mieszać. Więc trzeba powtarzać raz taką komendę a raz taką. Po jakimś czasie wkońcu zobaczy różnice :) Quote
Rauni Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Ja kłaniania uczyłam przez wyłapywanie. Rano pies się przeciagał i przybierał taką pozycję, dokładnie wtedy chwaliłam i nagradzałam. Po jakimś czasie zaczął to robić częściej, potem stwierdził, że super wyszkolił panią, bo jak to robi, to dają mu smakołyka i wtedy wprowadziłam komendę :p Quote
karolciask Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 Ja też uczę przez to, że podtrzymuje tyłek(tak pisali w 'Moim Psie'). Mam jednak problem, bo moja psina uwielbia warowac i cały czas ów tyłek spada na dół. No i nie mogę przestac podtrzymywac. Jak jej wytłumaczyc, żeby jednak trzymała swoją szacowną pupkę w górze?? Quote
Guest aneta_w Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Nie jestem pewna no ale: spróbuj może podłożyć nogę pod jej pupę. Tzn. stopę. Kurcze trudno to wytłumaczyć xD Połóż poprostu stopę pod jej pupą. Kiedy będzie chciała opuścić zad, położy się na stopie. I będzie jej nie wygodnie. Wtedy jeszcze raz jej podnosisz tyłek. Jeżeli znowu opuści to znów zobaczy że jest nie wygodnie. Może też być tak, że ta stopa ją zaskoczy i podniesie zad do góry. ;) Możesz spróbować... Quote
Nurr Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Kiedy Zaki ma ochotę się bawić, lub ma dużo energi do rozładowania, szaleje po całym ogrodzie i często przyjmuje właśnie pozycję "ukłon". To właśnie zachowanie wykorzystałam do nauczenia Zakiego ukłonu. Prowokowałam go do takiego zachowania i klikałam (uczę go z klikerem) i nagradzałam, kiedy się kłaniał. Fajnymi sztuczkami są też: turlaj się i slalom między nogami Quote
Crazy Lab Posted December 14, 2006 Posted December 14, 2006 zgadzam sie z Nurr turlaj się jest genialne =)słyszałam, że ktoś zamiast turlaj się mówił coś w stylu "Jak robi dzika świnia" poproś, czołgaj się, obrót, ósemka wokół nóg, slalom, można tez nauczyć czegoś w typie kiedy ty mówisz apsik pies przynosi chusteczke (obślinioną ale zawsze XD)zdechł pies, skok przez obręcz i wiele wiele innych. Polecam książkę Zabawy z psem Petra Durst-Benning i Carola Kusch Quote
Recommended Posts