Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

majoka napisał(a):
A macie jakis sposób na ciwczenie komendy do mnie. Chętnie skorzytsam z wszelkich rad:p

Wiesz co, ja ćwiczyłam z Gastonem, jak jeszcze mieliśmy czas letni, że tak powiem. Teraz wracam, jak już jest ciemno no i nie ma jak. A szkoda, bo widzę , że zanika u niego słuchanie.
Uczyliśmy go w taki sposób, że przez pierwsze jakieś 1.5 miesiąca jak do nas trafił wogóle go nie spuszczaliśmy ze smyczy - nowa okolica, on do nas jeszcze nie przyzwyczajony wiec nie można było ryzykować tego, że ucieknie , czy się zgubi.
Kupiliśmy 10 metrową linkę (sznur na pranie :cool3: ), i do smyczy przyczepilismy, i tak chodziliśmy na łąkę.
Ja brałam, pokrojoną kiełbasę (podwawelską dokładne :p ) pokrojoną w plasterki i na pół, by nie były za duże.
Gaston biegał na tej lince, a ja co chwile wołałam DO MNIE. Jak nie reagował - to ściąganie linką, i jak już był przy nie to dostawał kawałek kiełbaski, i znów mógł lecieć. I tak w nieskończoność.
Ale trzeba być konsekwentnym: do mnie, i ma przyjść. Jak nie - to ściągasz. A nie powtarzasz w kółko : do mnie, do mnie, do mnie. Powinna na 1 zawołanie przyjśc.
Gaston nauczył się komendy bardzo ładne. Ale tak jak mówię, teraz już nie mamy jak praktykować z kiełbaską, no i powiem szczerze, że w weekendy na długich spacerach widzę tego efekty uboczne.

Posted

ja też tak z Tygrą próbowałam i efekty są ale tylko jeśli nie ma psów w pobliżu jak są to ma mnie gdzies, nawet smakołyk nie pomaga, a żeby ją ściągnąć do siebie jak widzi psa to trzeba ją ciągnąć leżącą na ziemi - a przy jej 28 kg to trudne dosyć

Posted

No to nasz też póki nikogo w pobliżu nie ma, to ładnie przychodzi... A jak ktoś się pojawia - to leci co sił w nogach do niego.... Niestety, komenda nie dopracowana... Trzeba szkolić nadal.

Cześć SOLENIZANTKA :D

Posted

Kate I Luka napisał(a):
Wiesz co, ja ćwiczyłam z Gastonem, jak jeszcze mieliśmy czas letni, że tak powiem. Teraz wracam, jak już jest ciemno no i nie ma jak. A szkoda, bo widzę , że zanika u niego słuchanie.
Uczyliśmy go w taki sposób, że przez pierwsze jakieś 1.5 miesiąca jak do nas trafił wogóle go nie spuszczaliśmy ze smyczy - nowa okolica, on do nas jeszcze nie przyzwyczajony wiec nie można było ryzykować tego, że ucieknie , czy się zgubi.
Kupiliśmy 10 metrową linkę (sznur na pranie :cool3: ), i do smyczy przyczepilismy, i tak chodziliśmy na łąkę.
Ja brałam, pokrojoną kiełbasę (podwawelską dokładne :p ) pokrojoną w plasterki i na pół, by nie były za duże.
Gaston biegał na tej lince, a ja co chwile wołałam DO MNIE. Jak nie reagował - to ściąganie linką, i jak już był przy nie to dostawał kawałek kiełbaski, i znów mógł lecieć. I tak w nieskończoność.
Ale trzeba być konsekwentnym: do mnie, i ma przyjść. Jak nie - to ściągasz. A nie powtarzasz w kółko : do mnie, do mnie, do mnie. Powinna na 1 zawołanie przyjśc.
Gaston nauczył się komendy bardzo ładne. Ale tak jak mówię, teraz już nie mamy jak praktykować z kiełbaską, no i powiem szczerze, że w weekendy na długich spacerach widzę tego efekty uboczne.
U nas tez problem z czasem, jak kończe pracę to już ciemno:(Alwe niedługo sie bedzie wydłużać dzień, to trzeba będzie zacząć pracę z Kanalią.

Posted

Kate I Luka napisał(a):
boshe co to znów? Julia sama to wstawiłaś, czy to cos a`la BANN?

witajcie w poniedziałkowy poranek... a ja już marzę o piątku:roll: :roll: :roll:

:cool3: :cool3: :cool3: :cool3: :cool3: no właśnie niewiem co sie stało, chyba sama sobie zrobiłam bana:evil_lol: :evil_lol:

Posted

Pozdrowionka od Bety, Żaby i ode mnie oczywiście :lol:
Nie tylko wy macie problem z przywołaniem psa. U nas sunie nie reagują na komendę "do mnie", a spacery wyglądają w ten sposób, że Beta spuszczona ze smyczy biegnie co sił w nogach aż straci nas z oczu, po czym wraca za 10 min, upewnia się w którym kierunku idziemy i znowu znika za horyzontem...... Żaba za to idzie spokojnie przy nodze i niewiele ją interesuje, ale jak zobaczy obcego psa to :diabloti: i żadne komendy nie skutkują.
To tak na pocieszenie, że istnieją równie niesłuchane psiska :eviltong:
A Gastonek to rzeczywiście gazela jak malowana :evil_lol:

Posted

Witanko kochani ;-).... oj te boksie...moja TOSIA to za zadne skarby nie reagowała na komende ..do mnie ... jak sobie upatrzyła jakis cel..niewazne pies ..kobieta z siatka zakupow ..rowerzysta lub kaczka na stawie to nie było sily ....leciała zobaczyła co i jak i dopiero wracała ze zdziwiona mina... o co tyle hałasu !!!! no przeciez jestem !!! .....głuchota na zawołanie eheh;-)
Buziaczki dla Pana łobuza GASTONA ;-)

Posted

[quote name='majoka']Kasia u Ciebie tez brak fotek, wrzuć cos na pocieszenie:)
nic mądrego nie mamy - na dworze gówniane fotki wychodzą, bo beznadziejna pogoda jest ... a w domu - jakos nie ma weny ...
[quote name='zuzolandia']Witanko kochani ;-).... oj te boksie...moja TOSIA to za zadne skarby nie reagowała na komende ..do mnie ... jak sobie upatrzyła jakis cel..niewazne pies ..kobieta z siatka zakupow ..rowerzysta lub kaczka na stawie to nie było sily ....leciała zobaczyła co i jak i dopiero wracała ze zdziwiona mina... o co tyle hałasu !!!! no przeciez jestem !!! .....głuchota na zawołanie eheh;-)
Buziaczki dla Pana łobuza GASTONA ;-)

hej Zuza :)

[quote name='Alicjarydzewska']Witajcie koffani:loveu:
a ja mam wolne ...ide do pracy dopiero w poniedziałek:razz:

taka to se pożyje...ale pewnie w 3 diabły roboty przed świętami....
jak dobrze być jeszcze "młodym" ...my na wigilię do teściów, w pierwsze do moich, a w drugie do siostry na urodziny jej bliźniaków :D... więc w sumie nic robić nie muszę, poza pomocą w rodziców