Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ponownie stoję przed ciężkim wyborem - nie potrafię na podstawie składu stwierdzić, na którą karmę się zdecydować. Wstawiam nazwy i skład, bardzo Wasz proszę - którą mam wybrać? ;)

Brit Adult:
Skład:
mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (min. 30 %), ryż, kukurydza, pszenica, pulpa buraczana, drożdże, tłuszcz drobiowy, olej z łososia, minerały, DL-metionina, L-lizyna, miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witamina A, witamina D3, witamina E.

Analiza składu:
Białko - 24 %
Tłuszcz - 10 %
Wilgotność - 10 %
Popiół - 8 %
Błonnik - 3 %
Wapń - 1,4 %
Fosfor - 0,9 %
Miedź - 15 mg
Witamina A - 15 000 IU
Witamina D3 - 1 500 IU
Witamina E - 130 mg

ARION
Składniki:
Zboża (pszenica, kukurydza, ryż), mięso i produkty mięsne (30% kurczaka, hydrolizat białka z kurczaka), produkty roślinne (pszenica, kukurydza, pulpa buraczana), oleje roślinne i tłuszcze, substancje mineralne i witaminy, jaja i produkty jajeczne, drożdże browarniane, lecytyna, FOS, yucca Schidigera.
Bez dodatku barwników.
Białko ogólne 26%, tłuszcz surowy 16%, popiół 8%, włókno surowe 3%, wilgotność 9%, wapń 1,5%, fosfor całkowity 1%, sód 0,3%, magnez 0,2%.

NUTRA NUGGETS
Skład karmy: mielone mięso z kurczaka, ryż pełny, tłuszcz z kurczaka, kukurydza, pulpa buraczana, siemię lniane, podroby drobiowe, jaja, drożdże browarniane.
Analiza: Białko 21,0%; Tłuszcz 12,0%; Popiół 7,0%; Wilgotność 10,0%; Wapń 1,5%; Fosfor 1,1%; Omega-6 2,2%; Omega-3 0,3% Witamina A 10000 IU/kg; Witamina D 750 IU/kg; Witamina E 75 mg/kg; Miedź 26 mg/kg; Selen 0,2 mg/kg

BOZITA
Składniki:
Świeże mięso z kurcząt, ziarno kukurydzy, pszenica, mączka drobiowa, bulion drobiowy, wysłodki buraczane (melasa), mączka kostna, tłuszcz zwierzęcy, hemoglobina, proteiny z ziemniaków,
Wartości odżywcze: białko 21 %, tłuszcz 10%, węglowodany 49,5 %, włókna 3 %, popiół 6,5 % ,
wapń 1,1 %, fosfor 0,9 %, wilgotność 10 %.

FITMIN
Zadeklarowana analiza składu:
Białko surowe (24%), oleje i tłuszcze surowe (12%), włókno surowe (3%), popiół surowy (8%), wapń (1,1%), fosfor (0,95%), sód (0,3%)
Skład surowcowy:
Mączka drobiowa (17%), ryż, kukurydza, pszenica, tłuszcz drobiowy, mięso i wątróbka z kurczaka (5%), zarodki pszenne, mączka rybna, suszona pulpa buraczana, siemię lniane, suszone wytłoki jabłkowe, drożdże browarniane, fosforan monowapniowy, węglan wapnia, jaja kurze, olej z łososia, chlorek sodu, fruktooligosacharydy (0,2%), kompleks naturalnych przeciwutleniaczy (0,02%), wyciąg z juki (0,02%)

PURINA DOG CHOW
SKŁADNIKI:
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 4% kurczaka), produkty pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), oleje i tłuszcze, minerały, warzywa (min. 0.5% cykorii)
ANALIZA:
Białko 25%, tłuszcze 12%, popiół 7%, węglowodany 2.5%, woda 9.5%, wapń 1.2%, fosfor 0.9%

Posted

Ja daje swoim "małpkom" brit adult, ma 30% mięsa i dobre opinie na forach. Kupiłam 36 kilo za 159 zł. Dla porównania Purina dog chow ma 14% mięsa z tego co pamietam. Wiem że gdzieś przeczytałam że purinę dog chow można porównać do pedigree 4% mięsa. Aczkolwiek, bardziej lubiana przez moje psy i mojej koleżanki jest purina i ma fajne duże granulki. Brit ma granulki wielkości 1 groszówki. Reszty karm nie testowałam, wiem że krótką chwilę brałam pod uwagę Arion.

Posted

Często różnym psom odpowiadają różne karmy, więc ciężko jest konkretnie powiedzieć która z karm jest najlepsza. Kierując się składami purina to totalna strata pieniędzy.
Z tych co podałaś ja bym wybrała nutre nuggets, którą z resztą mój pies miał okazje próbować ;) U nas sprawdziła się świetnie, fajne granulki, ładnie pachnie, pies maruda super wcinał a i bardzo ładnie wyglądał i dobrze się po niej czuł ;)

Posted

Dziewczyny, bardzo dziękuję za odpowiedź. Słuchajcie, a dlaczego Nutra Nuggets? Składowo wypadła najlepiej? Jeśli tak, to dlaczego? Co jest w niej takiego ważnego, co sprawiło, że jest najbardziej dobra?
Chyba właśnie na nią się zdecyduję :)

Posted

Chefrenek napisał(a):
Nutra nuggets

posłuchaj Chefrenk'a, dobrze Ci radzi - z Twojej listy Nutra jest zdecydowanie najlepsza

a przy okazji to z czego wynika Twój wielki dylamat?
bo widzę, że Dog Chow jest tez na tej liście karm które Cię zastanawiają ?

Posted

mam psa napisał(a):
posłuchaj Chefrenk'a, dobrze Ci radzi - z Twojej listy Nutra jest zdecydowanie najlepsza

Zdecydowanie najlepsza jakościowo spośród wymienionych.

Posted

mam psa napisał(a):

"Wielki dylemat"? Wyczułam sarkazm ... :)
Cóż ... chcę kupić dobrą jakościowo karmę, ale w miarę tanią cenowo. Dotychczas stosowałam Brit'a, ale pomyślałam, że dobrze byłoby zmienić karmę na inną. Nie jestem w stanie dokonywać zakupu karm typu RC, Acana, Eukanuba - chociaż nie wątpię w ich "dobroć i smak".
A Dog Chow umieściłam na liście z wielką nadzieją, że może jednak, bo mają promocję z frisbee :)

Posted

dog chow zdecydowanie odradzam, próbowałam, pies miał częste odruchy wymiotne po tej karmie, pytałam weterynarza powiedział, że kiepska karma i często kiepsko psy się po niej czują

Posted

Nat - Mare napisał(a):
"Wielki dylemat"? Wyczułam sarkazm ... :)
Cóż ... chcę kupić dobrą jakościowo karmę, ale w miarę tanią cenowo. Dotychczas stosowałam Brit'a, ale pomyślałam, że dobrze byłoby zmienić karmę na inną. Nie jestem w stanie dokonywać zakupu karm typu RC, Acana, Eukanuba - chociaż nie wątpię w ich "dobroć i smak".
A Dog Chow umieściłam na liście z wielką nadzieją, że może jednak, bo mają promocję z frisbee :)

Rozważ jeszcze nutrę gold breeders bag.

Posted

Ja karmiłam moją sunię Bozitą Orginal. Bardzo jej smakowała, nie miała żadnych problemów z kupami czy złym samopoczuciem. Tak więc polecam. Później zmieniłam jej karmę na bozitę light co było wielkim błędem bo jej okropnie nie smakowała.

Posted

Nat - Mare napisał(a):
... Cóż ... chcę kupić dobrą jakościowo karmę, ale w miarę tanią cenowo.

z tych co wymieniłaś amerykańska Nutra jest najlepsza , niezła jest tez np. kanadyjskie Pronature . Obie kiedyś stosowałem i złego słowa nie powiem.

Moim zdaniem jakość powyżej Ariona, Bozity i Fitmina ( pomijam Dog Chow bo to bardzo słaba karma)

Posted

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chyba zdecyduję się na Nutrę Nuggets.
Bardzo spodobały mi się Pronature i Nutra Gold, ale próbuję właśnie znaleźć coś dobrego, a tańszego :)

• 10 months later...
Posted

Stevie Rae napisał(a):
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chyba zdecyduję się na Nutrę Nuggets.
Bardzo spodobały mi się Pronature i Nutra Gold, ale próbuję właśnie znaleźć coś dobrego, a tańszego :)

i tego się trzymaj, z doświadczenia wiem że jednak karmy z za oceanu mają dobrą jakość

Posted

Nie widze najmniejszego sensu placenia 150 zl za worek 15kg.
Smialo mozesz brac Ariona lub Brita - nutra nuggets w niczym nie bedzie lepsza.
Brit i Arion to karmy ktore naprawde pod wzgledem cena/jakosc bija wszystko inne na glowe.
A za 50 zl ktore doplacisz do 34243 razy przetworzonej i wysuszonej karmy kup psiakowi zoladki, serca, mieso mielone lub kosci do obgryzania.
Gwarantuje, ze bedzie 10x bardziej szczesliwy.
Ja karme stosuje jedynie jako wypelniacz...
A placenie 150 zl za worek ;) bez komentarza.