Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy pies mający właściciela,ciepły kąt,pełną miskę może cierpieć na depresję.Pies nie mający złych doświadczeń i posiadający swój własny dom od szczeniaka.Jedyny mankament to to,że właściciel ma depresję.Mówi się,że psy poprawiają samopoczucie osobom z depresją,ale czy może być na odwrót,czy pies może przejąć stan depresji od swojego (jedynego)właściciela!?:shake:

Posted

ziele77 napisał(a):
czy pies może przejąć stan depresji od swojego (jedynego)właściciela!?:shake:

Ciekawe pytanie...
Myślę, że chodzi tu nie tylko o to, że psom udzielają się "nastroje" właściciela. Osoba cierpiąca na depresje, nie ma ochoty się bawić, biegać z psem, wychodzić na długie spacery i w tym sensie jej depresja może się "udzielić" psu. Nie wiem, jak to jest w wypadku Twojego znajomego, w jakim stopniu depresja uniemożliwia mu normalne funkcjonowanie?

Posted

Psy mają nieco bardziej złożoną psychikę niż skłonni są sądzić niektórzy iciepły kątek oraz miseczka to nie wszystko. Znam przypadek, kiedy kłopoty rodzinne właścicielki (stres, zdenerwowanie, zmartwienie) zaawocowały depresją (zdiagnozowaną) u suki.

Posted

ziele77 napisał(a):
a jak diagnozuje się depresję u psa?jak została ona zdiagnozowana u tej suki?

Nie wiem, nie jestem weterynarzem.

Sądzę jednak, że podstawą jest wykluczenie chorób o podłożu organicznym. Zachowanie suczki wskazywało na narastającą apatię, niechęć, smutek. Pojawiło się, gdy pani zmieniła się w związku z kłopotami.