Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pati nie panikuj ;)
nie mocz suchej jeśli nie chce jeść, a dawaj normalną. Może lepiej jak będziesz zabierać miseczkę i stawiać na około 30minut. Saszetek ja bym nie podawała .. myślę że można podać raz na jakiś czas, ale nie codziennie, bo psinka się przyzwyczai i wtedy będzie problem. Jak się trochę przygłodzi to nic jej nie będzie, zje za którymś razem jak tą miseczkę postawisz :) osobiście ja bym teraz nie podawała niczego po za karmą dopóki nie zje choć trochę, jeśli robi Ci aż taki strajk. ile dni już nie tknęła suchej ?

• Replies 290
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Yorkomanka napisał(a):
nie cackaj się tak z nią jak będzie naprawdę głodna to zje;) a pedigri to nie jest najlepsza karma;)

ooo dokładnie!! ja tu się spisałam, a Ty krótko, na temat i bardzo mądrze :D

Posted

a odnośnie kąpieli mogę kąpać ją takim szamponem dla szczeniąt?

( Szampon pielęgnacyjny z olejkiem norkowym polecany dla szczeniąt. Niezwykle delikatny-nie drażni oczu.
Sposób użycia:.......... ) (pisze na opakowaniu)

Posted

Mam pytanie. Dzisiaj byliśmy na 2 szczepieniu Jessi i odrobaczeniu.
Spytałam się weterynarza kiedy można z nią już wychodzić na spacery , a on powiedział że już teraz mogę z nią wychodzić tylko żebym poczekała parę dni po szczepieniu.
3 szczepienie dopiero za miesiąc.. a wiec czy rzeczywiście mogę z nią wychodzić z dwoma szczepieniami?

Posted

ja się na ten temat nie wypowiem bo tematem kwarantanny się nie przejęłam ani trochę:diabloti: a pies żyje, ma się dobrze i nigdy nie był chory:lol: ale czytałam raczej o wychodzeniu dopiero po 3 szczepieniu, no nie wiem:roll:

Posted

teoretycznie pies powinien miec kwarantanne do 3go szczepienia a praktycznie nie kazy czeka do 3go szczepienia tylko wczesniej juz wychodzi na dwor z psem

Posted

Wychodzić! Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, tzn. nie pozwalaj jej wchodzić na podejrzane trawniki, gdzie mogą być odchody innych psów. A tak poza tym to śmiało chodźcie na spacery. To fakt, są różne szkoły, ale moim zdaniem nie ma co trzymać psa do 3 miesiąca w domu, bo raz że potem trudniej jest nauczyć czystości a dwa, że do 12 tygodnia jest tzw. okienko socjalizacyjne - więc właśnie do tego wieku pies najintensywniej "uczy się żyć". Jak to zaniedbasz i przez ten czas będziesz siedziała z małą w domu, to potem może wyrosnąć na strachliwe zwierzątko, bojące się nowych sytuacji itd. A to jest potem ciężko odkręcić i trzeba włożyć sporo pracy na odwrażliwianie psa. To trochę tak jak z dzieckiem (nie lubię takich porównań psa do dziecka, ale w tym wypadku akurat działa ta sama zasada) - trzymanie pod kloszem, chuchanie, dmuchanie, na pewno nie wyjdzie na mu dobre, ale też nie wolno popadać ze skrajności w skrajność i pozwalać na wszystko ;)

Posted

Pati pisałaś do mnie - odpisałam Ci, pytałaś tu dziewczyny też Ci odpisały.. więc co tu się zastanawiać ??

tak w ogóle napisałam Ci to samo co Karolina, tyle że innymi słowami ;) wychodź!!

Posted

Dziękuje wam bardzo. :) Przepraszam że tyle razy się pytam ale to mój pierwszy piesio i chcę się upewnić :) Narazie marna pogoda deszcz :( Nie pogniewajcie się ostatnie pytanko :evil_lol: Ile czasu od drugiego szczepienia mam odczekać na spacer? tydzień? :lol:

Posted

Pati a mieszkacie w bloku czy domku jednorodzinnym (z ogródkiem)? Jeśli macie ogródek to możesz ją już wypuszczać, jak mieszkacie w bloku i nie jesteś pewna co do "czystości" trawników to możesz ją nosić na rękach, żeby sobie oglądała świat, zapoznawała się z nim, ale niekoniecznie miała kontakt z nieczystościami. Co do dni to nikt ci nie powie "wstrzymaj się 6 dni, 7 dnia możesz wychodzić". Po prostu sama bardziej intuicyjnie musisz ocenić sytuację, czy miejsce jest bezpieczne dla takiego malucha czy nie :) Tak jak wcześniej Ci pisałam: spaceruj z nią, jest ciepło, fajna pogoda, szkoda żeby mała siedziała w domu. Przy takiej pogodzie o wiele łatwiej będzie ci nauczyć małą załatwiania się na dworze, więc wykorzystuj to. Jeśli uznasz że miejsce jest zbyt niepewne/niebezpieczne to weź małą na ręce i tyle ;) Spacerujcie, może nie od razu do parków czy mocno uczęszczanych psich miejsc, ale gdzieś po bardziej bezpiecznych terenach. Wszystko z rozsądkiem, a będzie dobrze :)

Posted

Mieszkam w bloku na trzecim piętrze. Na parterze mieszka około 12 kotów w domu!!:crazyeye::crazyeye: Sam smród ! Kotki się męczą biedactwa :( Więc koło bloku to najbezpieczniej nie jest. Mam ogródek ale tam też chodzą koty sąsiada(ogródkowego sąsiada) :lol:. Więc chyba najbezpieczniejsze miejsce to chodniki... Ale ja już sama zgłupiałam :shake: W pobliżu mam

- pola w sensie tam gdzie sadzi się zborze itp.
-ogródek (ale tam chodzą koty)
-koło bloku (tam kotów i psów nie z tej ziemi)
- chodniki,ulice

Które miejsce najlepsze?

Posted

Aniu teraz zostawiam jej miseczkę i dość sporo zjada suchej karmy ;]]
Znowu pytanko hehe:diabloti::diabloti:
Jak np. będe zapuszcała włosy Jessi to trzeba obcinac na uszkach łapkach a jak obcinać na pupie??:eviltong::eviltong: jak będzie miała długą szatę to się nie obsiusia??:oops:
Wytłumaczcie mi jak się zapuszcza długą szatę gdzie trzeba obcinać i jak dbać :p

Posted

obcinaj włoski kolo pupki samej to przywyknie do pielęgnacji, uszka podobnie nie czekaj na długie włoski na końcu tylko często aż przywyknie i łapki to samo ,reszta sobie rośnie jak długo chcesz bo z rok minie pewnie nim dorośnie do podłogi, a Ty do tego czasu już Tyle się nauczysz i wyczytasz na forum że będziesz wiedziała co i jak .Pazurki obcinaj nawet po jednym jeśli bedzie Ci trudno ale nie odkladaj tego na dlugo bo cieżko bedzie i to samo z czesaniem kładz na pleckach i codziennie czesz brzuszkowe włoski bo bedzie się buntować jak nie przyzwyczai się .Nie rób wszystkiego na raz na początku jeśli nie chce .

Posted

Witam trochę zaniedbałam galerie Jessi :oops: Ale naprawimy to!:razz:
U nas troszkę się zmieniło widać już jasne kolorki na pyszczku , Jessi nauczyła się komendy siad :multi:
Wychodzę z nią na spacerki i moim największym zdziwieniem było to że nie uciekała tylko normalnie za mną chodziła!! :crazyeye: Koło mojego ogródka ją puściłam ze smyczy biegała koło mnie i nawet nie pomyślała o ucieczce!:p Chyba jej u mnie dobrze hehe :p

Już lecę po aparat i już robimy zdjęcia ! :evil_lol: