Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='wojtuś']Asiu dzięki:loveu:
We wtorek rano podejdę do Dr Szpayera (mam blisko) i pomówię o terminie sterylki
w najbliższych dniach,
jeszcze nie umawiałem się,
Zaraz po rozmowie zadzwonię Asiu do Ciebie, jak z terminem sterylki,
i będę Cie prosił o tą .....dobrą cenę:):)

Kochani pozdrawiam:loveu:[/QUOTE]

Ja to chyba zacznę w cuda wierzyć :)
Asior dzięki, Wojtuś kochany jesteś :)

• Replies 298
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kochani jestem po rozmowie z Dr Szpayerem:)
Sterylka Suni może być robiona po okresie 1 miesiąca od zakończenia cieczki,
czyli najwcześniej za 2 tygodnie,
tak jak zrozumiałem z rozmów z Małgosią i Weroniką - Miłka jest dopiero 2 tyg po cieczce.

Poczekajmy Kochani jeszcze te 2 tyg. ze sterylką,
organizm suczek po cieczce wraca do równowagi hormonalnej po ok. 1 mies.,
wcześniejszy zabieg jest ryzykowny,
ale jak mówi Pan Dr niewykluczony - ale tylko w sytuacji ratującej życie.

Weroniko - może tak być?, wstępnie już umawialiśmy się za 2 tyg.

Asiu dzwoniłem ale stale masz zajęty tel.

Pięknie pozdrawiam;)

Posted

aaa no miałam kilka nieodebranych połączeń ale nie oddzwaniam do wszystkich bo dzwoni do mnie mase ludzi z ogłoszeń i nie wyrobiła bym na rachunki :(

Posted

[quote name='dziki.nomada']Ale Miłka jest w ciąży na 90%, dlatego nam się spieszy - miała być sterylka aborcyjna. Chyba, że je rodzimy i usypiamy po narodzeniu. Nie oddzwoniłam, bo nie mam kasy na koncie.[/QUOTE]
Ja wysłałam dzisiaj 20PLN,jutro powinny być na koncie!

Posted

Dzięki Felko :)
Lekarz chyba wie co robi z terminem sterylizacji więc zdajmy się na niego . W ciągu miesiąca Miłka nie urodzi . Wojtuś ma umówić wizytę na koniec sierpnia .
Powiem szczerz że ja się nie znam na terminach .

Posted

Generalnie poznaje się która jest faza cieczki po wydzielinie ze sromu suki.Info na ten temat można znaleźć w internecie(parę lat temu przerabiałam to samo-dlatego jestem taka mądra)USG powinno pokazać,czy suka jest w ciąży,czy nie jest.Więc ja nie widzę problemu z rozpoznaniem,choć prawda jest taka,że ciąża trwa krótko i im wcześniej zrobi się sterylkę aborcyjną tym lepiej.

Posted

Ja też z tego co wiem im szybciej tym lepiej przeprowadzić sterylkę aborcyjną, nawet tydzień lub 2 po cieczce jeśli są dobre wyniki morfologii to można, a Miłka na 99% jest w ciąży skoro krył ją pies sąsiada, musiałby się cud chyba zdarzyć , żeby nie była. Ale zdaję się na weta, bo ja specjalistą nie jestem, po prostu sama miałam taką sytuację i ciachaliśmy tydzień po cieczce i było już widać że coś się tam w macicy zagnieździło ale tylko tyle. Pozdrawiam wszystkich na wątku:loveu:

Posted

Ale po co pozwolić na rozwój płodu i przygotowywanie się suki do narodzin? To da się jakoś wyjaśnic? Bo my zawsze ciachamy od razu i nie wiem czy to dobrze, czy źle..

Posted

Nasze panie dr twierdziły że sterylkę powinno się w takim przypadku przeprowadzić dwa tyg po zakończeniu cieczki , gdyby była w Myślenicach sterylizowana pewnie by tak było bo ja im ufam .
Jednak jak we wszystkim w medycynie i weterynarii nie ma chyba sztywnych reguł , co lekarz to obyczaje .
Wojtuś rozmawiał wczoraj z lekarzem , wiedział że suka może być w ciąży więc chyba lekarz wie co robi i bierze za swoje decyzje odpowiedzialność.
Ja się nie znam na biologii rozrodu absolutnie więc nie mnie się wypowiadać ...

A przy okazji zapraszam na bazarek dla Miłki [FONT=Book Antiqua]KSIĄŻKOWY BAZAREK KLASYKA DLA DZIECI i nie tylko [/FONT]

Posted

Ja zawsze słyszałam, że im szybciej, tym lepiej, myślałam też, że niedługo znajdziemy jej domek, bo ktoś wstępnie jest zainteresowany i się zastanawia.

Od razu może powiem, że na początku września wyjeżdżamy na tydzień i miałam nadzieję, że już wtedy będzie u siebie, bo tym razem siostry będą już w szkole:-(

A swoją drogą - czy to normalne, że suka w ciąży zasikuje każdy, absolutnie każdy kąt mieszkania? Toniemy w jej sikach od dwóch dni. Całą noc drepcze i sika wszędzie, gdzie się da...

Posted

oj...nie mam pojęcia, moja nie sikała nigdy po domu...może to raczej coś z pęcherzem...a nie widać żeby ją to bolało? Nie piszczy? Nie widać, żeby ją bolało jak głaskacie brzuszek? Nie wiem, może to kwestia hormonów rzeczywiście

Posted

[quote name='Soema']Ale po co pozwolić na rozwój płodu i przygotowywanie się suki do narodzin? To da się jakoś wyjaśnic? Bo my zawsze ciachamy od razu i nie wiem czy to dobrze, czy źle..
Karino:loveu:

[quote name='Rudzia-Bianca']Nasze panie dr twierdziły że sterylkę powinno się w takim przypadku przeprowadzić dwa tyg po zakończeniu cieczki , gdyby była w Myślenicach sterylizowana pewnie by tak było bo ja im ufam .
Jednak jak we wszystkim w medycynie i weterynarii nie ma chyba sztywnych reguł , co lekarz to obyczaje .
Wojtuś rozmawiał wczoraj z lekarzem , wiedział że suka może być w ciąży więc chyba lekarz wie co robi i bierze za swoje decyzje odpowiedzialność.
Ja się nie znam na biologii rozrodu absolutnie więc nie mnie się wypowiadać ...

A przy okazji zapraszam na bazarek dla Miłki [FONT=Book Antiqua]KSIĄŻKOWY BAZAREK KLASYKA DLA DZIECI i nie tylko [/FONT]
Małgosiu:loveu:

Dzisiaj jeszcze raz rozmawiałem z Dr Szpayerem, powiedziałem że przypuszczamy, iż Miłka jest w ciąży,
Pan Dr uważa, że trzeba poczekać jeszcze te 2 tyg.

Skąd się biorą te 4 tyg?

Otóż wcześniejszy zabieg - po 2 tyg jest ryzykowny bo dużo więcej krwi traci Sunia,
myślę że Pan Dr mówi to z dużego swojego doświadczenia, jakie posiada przy tego typu zabiegach,

Poczytałem też o przebiegu ciąży:
http://www.forum-kynologia.com.pl/showthread.php?688-Przebieg-ci%B1%BFy-i-opieka-nad-ci%EA%BFarn%B1-suk%B1

Kochani też się nie znam,
a może Asior :loveu:
lub ktoś kto zna realia naszego schroniska mógłby coś też powiedzieć

Posted

dziki.nomada napisał(a):
Ja zawsze słyszałam, że im szybciej, tym lepiej, myślałam też, że niedługo znajdziemy jej domek, bo ktoś wstępnie jest zainteresowany i się zastanawia.

Od razu może powiem, że na początku września wyjeżdżamy na tydzień i miałam nadzieję, że już wtedy będzie u siebie, bo tym razem siostry będą już w szkole:-(

A swoją drogą - czy to normalne, że suka w ciąży zasikuje każdy, absolutnie każdy kąt mieszkania? Toniemy w jej sikach od dwóch dni. Całą noc drepcze i sika wszędzie, gdzie się da...

Myślę nad tym co by zrobić, jak pojedziecie:)
Mogę zaglądać do Suni i być w kontakcie, pojedziemy tez na kontrolę do Pana Dr

Kochani albo jeszcze inne rozwiązanie:
Może Weroniko inny DT, na ten tydzień co Was nie będzie,

Posted

wojtuś napisał(a):
Myślę nad tym co by zrobić, jak pojedziecie:)
Mogę zaglądać do Suni i być w kontakcie, pojedziemy tez na kontrolę do Pana Dr

Kochani albo jeszcze inne rozwiązanie:
Może Weroniko inny DT, na ten tydzień co Was nie będzie,

Wojtuś z innym DT będzie ciężko, już raz szukaliśmy bezskutecznie pomocy na kilka dni wyjazdu dziki.nomada :( Wszyscy zapsieni lub nie mogą ( jak ja :( ) przyprowadzać psów do domu .
A może zdecydują się Ci ludzie którzy się zastanawiają , Miłka po sterylce byłaby już pod opieką swoich ludzi .

Posted

[quote name='wojtuś']Karino:loveu:

Małgosiu:loveu:

Dzisiaj jeszcze raz rozmawiałem z Dr Szpayerem, powiedziałem że przypuszczamy, iż Miłka jest w ciąży,
Pan Dr uważa, że trzeba poczekać jeszcze te 2 tyg.

Skąd się biorą te 4 tyg?

Otóż wcześniejszy zabieg - po 2 tyg jest ryzykowny bo dużo więcej krwi traci Sunia,
myślę że Pan Dr mówi to z dużego swojego doświadczenia, jakie posiada przy tego typu zabiegach,

Poczytałem też o przebiegu ciąży:
http://www.forum-kynologia.com.pl/showthread.php?688-Przebieg-ci%B1%BFy-i-opieka-nad-ci%EA%BFarn%B1-suk%B1

Kochani też się nie znam,
a może Asior :loveu:
lub ktoś kto zna realia naszego schroniska mógłby coś też powiedzieć
Wojtuś,piszesz,że rozmawiałeś z dr Szpeyerem, ale czy ktoś z wetów widział Miłkę?Trzeba obejrzeć wydzielinę z pochwy i jeśli jest już po cieczce zrobić USG,czy jest w ciąży.Zapewne burza hormonalna ma duże znaczenie,ale przecież robi się sterylki aborcyjne, więc skoro wiadomo,że sunia była pokryta, to nie rozumem?

Posted

Rudzia-Bianca napisał(a):
Wojtuś z innym DT będzie ciężko, już raz szukaliśmy bezskutecznie pomocy na kilka dni wyjazdu dziki.nomada :( Wszyscy zapsieni lub nie mogą ( jak ja :( ) przyprowadzać psów do domu .
A może zdecydują się Ci ludzie którzy się zastanawiają , Miłka po sterylce byłaby już pod opieką swoich ludzi .

I co Kochani tutaj zrobić?
Więc tak:

1. Weroniko czy poradzą sobie siostry z moim doglądem przez ten tydzień?

2. Mogę zapytać p. Sylwię z os.Kolorowego w N.Hucie - to płatny domowy DT 10zł/doba- ten tydzień opłat mogę ja pokryć
Pani Sylwia ma doświadczenie w opiece Psiaków po zabiegach,

3. Gdyby jakiś domek był zdecydowany, to przed i po sterylce Suni mogą też liczyć na moją pomoc.

Posted

Felka z Bagien napisał(a):
Wojtuś,piszesz,że rozmawiałeś z dr Szpeyerem, ale czy ktoś z wetów widział Miłkę?Trzeba obejrzeć wydzielinę z pochwy i jeśli jest już po cieczce zrobić USG,czy jest w ciąży.Zapewne burza hormonalna ma duże znaczenie,ale przecież robi się sterylki aborcyjne, więc skoro wiadomo,że sunia była pokryta, to nie rozumem?

Felko Kochana,
USG może wykazać ciążę dopiero po 3 tyg od pokrycia, ten 4 tydzień to dopiero początek ciąży,
Jeśli Miłka jest w ciąży to będzie sterylka aborcyjna.

a 4 tyg. po cieczce to bezpieczny moment dla zrobienia sterylki,
czy zwykłej - czy aborcyjnej

Posted

wojtuś napisał(a):
Felko Kochana,
USG może wykazać ciążę dopiero po 3 tyg od pokrycia, ten 4 tydzień to dopiero początek ciąży,
Jeśli Miłka jest w ciąży to będzie sterylka aborcyjna.

a 4 tyg. po cieczce to bezpieczny moment dla zrobienia sterylki,
czy zwykłej - czy aborcyjnej

Wojtuś nie bardzo zrozumiałam, co napisałeś w pierwszych dwóch zdaniach,ale zgadzam się z Tobą:evil_lol:
Dobrze,że ustawa antyaborcyjna nie objęła zwierząt, ale jak widać weterynarze są, jakby to powiedzieć"czuli inaczej".

Posted

Może się zdecydują wziąć Miłkę już niedługo, jeszcze się nie odezwali.

Ona w ciągu dnia nie sika w domu. Tylko kiedy kładziemy się spać to zaczyna krążyć po mieszkaniu i sika wszędzie. Raczej nie jest to kwestia pęcherza - nasza psinka miała raz problemy z pęcherzem i zupełnie inaczej to wyglądało, po prostu nie mogła utrzymać moczu. A Miłka chodzi i sika wszędzie, gdzie jej się uda. I tylko w nocy, mimo, że w środku nocy ją wypuszczamy do ogrodu na siku. Pierwszy raz się z tym spotykam, dlatego myślałam, że to może w ciąży hormony buzują i suki robią dziwaczne dla mnie rzeczy.

Posted

wojtuś napisał(a):
I co Kochani tutaj zrobić?
Więc tak:

1. Weroniko czy poradzą sobie siostry z moim doglądem przez ten tydzień?

2. Mogę zapytać p. Sylwię z os.Kolorowego w N.Hucie - to płatny domowy DT 10zł/doba- ten tydzień opłat mogę ja pokryć
Pani Sylwia ma doświadczenie w opiece Psiaków po zabiegach,

3. Gdyby jakiś domek był zdecydowany, to przed i po sterylce Suni mogą też liczyć na moją pomoc.

Wojtuś siostry dziki.nomada we wrześniu już są w szkole , nie są w stanie opiekować się psami u niej w domu .
Opcja z płatnym DT jest warta zastanowienia i w razie w trzeba mieć coś na oku .
Niestety bazarek dla Miłki idzie kiepsko, ale postaram się coś jeszcze dla niej wynaleźć .

Posted

Przeoczyłam pytanie - jeden pies z nami jedzie, jeden zostanie u moich rodziców, ale na więcej się nie zgadzają. Prędzej Miłka mogłaby pojechać z nami niż zostać u nich, ale trudnością jest to, że jedziemy obładowane sprzętem i w dodatku busem. Yzma jest przyzwyczajona do jazdy busem. A nie wiemy jak Miłka reaguje, poza tym jest duża no i busem mogłoby być ciężko - i nie wiemy czy dostaniemy zgodę na przyjazd z dwoma psami.

Mamy porobione nowe zdjęcia Miłki w plenerze, ale zgubiłyśmy ładowarkę - musimy od kogoś pożyczyć. Na bazarek chcemy coś wrzucić, ale nie mamy jak zrobić zdjęć rzeczy na razie póki nie skombinujemy jakiejś ładowarki.

Nie wiemy wciąż co z tym domem, zainteresowany pan się nie odzywa... A taką miałam nadzieję, że to będzie jej dom - dzieciaczki, ogród, wielopokoleniowa rodzina - ideał na Miłki. Myślałam, że się zdecydują szybko, wtedy Miłka już po sterylce byłaby u nich, a tak to wciąż nie wiadomo...

Mam jeszcze pytanie: czy znacie kogoś kto ma dostęp do tańszych karm typu Brit/Acana? Miłka bez przerwy jest głodna, rzuca się na kilka misek na raz, nie daje jeść reszcie psów i nie trzymana potrafi zjeść trzy porcje na raz. Zjadła już trzymiesięczny zapas karmy :eviltong: Tak więc musimy się zaopatrzyć - czy macie może kontakt do hurtowni czy tańszego sklepu? Zwykle zamawiamy przez Allegro, ale teraz karma znika tak szybko, że musimy się szybko zaopatrzyć w większy zapas ;)

Posted

Dziki.nomado, ja zamawiam moim na telekarma.pl jest taniej niż na allegro, dają gratisy itp a poza tym wszystkie zamówienia powyżej 90 zł lub ponad 12 kg wysyłają kurierem pod wskazany adres za darmo. U nas to się sprawdził najlepiej, zamawiam 15 kilo Eukanuby i mam na ok 1.5- 2 miesięcy a jest o 1/3 taniej niż w normalnym sklepie lub nawet więcej ( zależy od promocji)