Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kochani - od kilku dni szukam i szukam odpowiedzi na moje pytanie, ale mysle ze przy Waszej pomocy bedzie poprostu szybciej. Chodzi mi o karme dla doroslych psow, poszukuje dobrej karmy z jagniecina, ale! Karma powinna zawierac od 25 % SUSZONEGO miesa jagniecego (zadnych maczek), chondroityne i glukozamine, fajnie by bylo tez tauryne! Wiem, ze jedna z takich karm jest Nutro Choice. Wiec prosze - przegladnijcie sklady na swoich karmach i napiszcie. Dzieki!!!!

Posted

sota36 napisał(a):
Kochani - od kilku dni szukam i szukam odpowiedzi na moje pytanie, ale mysle ze przy Waszej pomocy bedzie poprostu szybciej. Chodzi mi o karme dla doroslych psow, poszukuje dobrej karmy z jagniecina, ale! Karma powinna zawierac od 25 % SUSZONEGO miesa jagniecego (zadnych maczek), chondroityne i glukozamine, fajnie by bylo tez tauryne! Wiem, ze jedna z takich karm jest Nutro Choice. Wiec prosze - przegladnijcie sklady na swoich karmach i napiszcie. Dzieki!!!!

Obawiam się, że taka karma poprostu nie istnieje ... Żadna karma nie jest robiona z SUSZONEGO mięsa bez względu na to co pisze producent na opakowaniu ... Zawsze jest to mączka. Biomill co prawda deklaruje w składzie suszone mięso:

"Dehydrated lamb meat, rice, potato proteins, fish protein, vegetable and animal fats, fish oil, beet pulp, oligo-sacharrides, yeasts, DL-methionin, minerals, trace-elements, vitamins.These raw materials are not issued from organic culture.",

ale zawiera również rybę i poza ryżem proteiny ziemniaczane no i brak tu gluko./chondro. ... no i jakoś ciężko mi uwierzyć w to suszone mięso ...:shake:
Ale nie próbowałam Biomill'a to nie wiem ...

Natomiast moja psinka zjadła swojego czasu 18 kg Nutro Lamb&Rice i wszystko było jak najbardziej ok. Skład jest taki:

"Lamb Meal, Ground Rice, Rice Flour, Rice Bran, Soybean Oil, Sunflower Oil (preserved with mixed Tocopherols, a source of natural Vitamin E), Poultry Fat (preserved with mixed Tocopherols, a source of natural Vitamin E), Natural Flavors, Rice Gluten, Dried Egg Product, Dried Beet Pulp, Potassium Chloride, ..."

także też nie suszone mięso a mączka, ale za to brak tu innych zbóż tylko ryż i jagnięcina no i jajka... Wg tego co podaje producent karma zawiera: Glucosamine (minimum)* 450 mg/kg i Chondroitin Sulfate (minimum)* 350 mg/kg

Posted

a co powiesz na taki sklad:

Rice, lamb meat meal, ground whole barley, lamb fat, whole linseed, lamb gravy, potato protein, sugar beet pulp, alfalfa, natural seaweed, omega 3 and omega 6 supplement, sodium chloride, calcium carbonate, D,L-methionine, lysine hydrochloride, threonine, zinc methionate. A special mix of chondroitin, glucosamine and herbs.

przy okazji jest to karma hypoalergiczna:p

Posted

No wlasnie Birmanka - owo suszona jagniecine zawiera Ntra Nuggets Lamb&Rice - ktora jemy od 3 dni i jakos narazie nie mam zdania - ale wet mowil ze jest ok. Co do skladu tej drugiej karmy, o ktrej pisze Bzuma - co to za karma?????? Zaciekawila mnie!

Posted

[quote name='bzuma']a co powiesz na taki sklad:

Rice, lamb meat meal, ground whole barley, lamb fat, whole linseed, lamb gravy, potato protein, sugar beet pulp, alfalfa, natural seaweed, omega 3 and omega 6 supplement, sodium chloride, calcium carbonate, D,L-methionine, lysine hydrochloride, threonine, zinc methionate. A special mix of chondroitin, glucosamine and herbs. przy okazji jest to karma hypoalergiczna:p

No ten skład ma taką przewagę nad innymi typu lamb, że nawet tłuszcz jest jagnięcy :lol: ... Fajnie, że nie ma kukurydzy, pszenicy, glutenu kukurydzianego :) ... w pozostałych karmach lamb mimo że są one z jagnięciną tłuszcz jest z kurczaka albo zwierzęcy (podobno tłuszcz jako składnik karm nie uczula, tylko białko pochodzące z drobiu, wołowe czy inne, które chce się wyeliminować z diety).

A Nutra Nuggets Lamb&Rice wg producenta zawiera również w swoim składzie białko pochodzenia drobiowego: "Lamb meal, brewers rice, brown rice, rice flour, turkey by-product meal, chicken fat (preserved with mixed tocopherols), wheat flour, beet pulp, fish meal, egg product, flaxseed, natural flavor, brewers dried yeast, ..." nie jest więc karmą tylko z jagnięciną.

Często karmy mimo tego, że nazywają się "Lamb & Rice" zawierają w składzie także drób no i najczęściej tłuszcz drobiowy.
I zawsze jestem za tym, żeby czytać jeżeli to jest możliwe oryginalne składy producenta, bo to co jest w ulotkach w języku polskim po tłumaczeniu często pozostawia wiele do życzenia ...

Posted

Tak, tez na ow tluszcz zwrocilam uwage. Ale tam wspomiany jest nie tyle drob- chodzi mi o kurzy, lecz indyk. Nie wiem jednak czy mieso indycze jest alergizujace?

Posted

Pytanie było chyba o karmę tylko z jagnięciną :roll: To wg tego karma Nutra Nuggets nią nie jest, bo zawiera też w składzie białka drobiowe (indycze - indyk też jest drobiem ;) ). A czy białko indycze alergizuje to już zależy od psa konkretnego. Jeżeli pies nie ma alergii na indyka to z powodzeniem może jeść taką karmę jagnięco - indyczą jak i każdą inną z wyjątkiem takiej na którą ma alergię. Tak mi się wydaje :)

Posted

ACANA Lamb & Rice
Mączka z jagnięciny pochodzącej z Nowej Zelandii, pełnoziarnisty ryż, skruszona kasza perłowa, olej słonecznikowy, (konserwowany mieszanką tokoferoli, kwaskiem cytrynowym i wyciągiem z rozmarynu), wysłodki buraczane (bez cukru), mielony len, naturalny dodatek smakowo-zapachowy z jagnięciny, MOS (mannanologosacharydy), inulina (FOS), ortofosoran V diwapnia, węglan wapnia, chlorek potasu, chlorek choliny (składnik wspomagający przemianę tłuszczy), kultury drożdży, lizyna, sproszkowany czosnek, sproszkowane jaja, yucca shidigera, sól, kwas askorbinowy (witamina C), octan witaminy A, cholykalcyferol (witamina D), octan dl alfatokoferolu (witamina E), siarczan żelaza, bioplex* cynkowy, tlenek cynku, niacyna, sól wapniowa kwasu pantoteinowego, siarczan miedzi, bioplex* miedzi, tlenek manganawy, bioplex* managanu, ryboflawina, jodek wapnia, monoazotan tiaminy (B1, przeciw beriberi), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), kwas foliowy, biotyna, selenian sodu, węglan kobaltu, syntetyczna odmiana witaminy K (menadion), witamina B12. *Chelatowany minerał (białko związane z minerałem).

Skład Brit L&R:
mięso jagnięce i produkty pochodzenia jagnięcego (min. 30 %), ryż, pulpa buraczana, tłuszcz drobiowy, olej z łososia, minerały, DL-metionina, L-lizyna, miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witamina A, witamina D3, witamina E.

BEWI DOG Skład karmy: mięso jagnięce i produkty mięsne z jagnięciny, oleje i tłuszcze zboża (min. 20% ryżu), warzywa, drożdże, witaminy, składniki mineralne / nie podaja JAKIE tluszcze.../

BIOMILL Adult sensible
Jagnięcina, ryż, proteiny ziemniaczane , tłuszcz roślinny oraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi ,pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, DL-metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe.

SATISFACTION Lamb & Rice
świeże mięso jagnięce (20%), ryż, hydrolizowane białko jagnięce, pulpa buraczana, tłuszcz i oleje, hydrolizowana wątróbka, fosforan dwuwapniowy, tauryna, wyciąg z cytrusów bogaty w bioflawonoidy, wyciąg z yucca shigeria, L-karnityna, glukozamina, chondroityna, witaminy i minerały (zaakceptowane przez EWG).

CALIBRA Lamb & Rice
jagnięcina, ryż, tłuszcz drobiowy, tran z łososia, drożdże, węglan wapnia, dwuwodny fosforan wapnia, siarczan miedzi pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witaminy A, D3, E.

A tutaj mam kaczke [MASTERY Sensitive]:
Suszone mięso kaczki, gotowana kukurydza, tłuszcz kaczki, białko kukurydzy, włókno roślinne, siemię lniane, sól morska, hydrolizowane białko, fructo-oligosacharydy, witaminy i pierwiastki śladowe.
Przeciwutleniacze : E320, E321.

Kto mi teraz wyjasni, dlaczego karmy z jagniecina sprzedawane za 200 zl i wiecej/15kg maja w skladzie kurczaka w roznej postaci, jako tluszcz, proteiny itd, a taki Brit, BewiDog lub Acana moga nie miec ??? :crazyeye: :razz:
A moze tluszcz drobiowy nie jest tak 'agresywny' jak mieso drobiowe? Bo taki ANF na przyklad pisze: "Karma zawiera trzy najbogatsze źródła białka - kurczak, jaja, rybę zapewnia zwierzętom łatwo strawność daleko lepszą niż pokarmy oparte na zbożach. Nie zawiera chemicznych konserwantów, dzięki technologii „O2 FREE”, „O2 Limited” (próżniowe i beztlenowe opakowania).Karma ANF ADULT LAMB przeznaczona jest dla dorosłych psów. Zawiera mięso jagnięce."

Posted

Dzieki - szczerze powiem, ze wiekszosc karm testowalismy - za wyjatkiem Bewi i Biomill - moj pies mowi "fuj" i nie je. Dlatego mam klopot - wychowany byl na "paszy" ale potem sie zbuntowal i nie je karm,niestety musimy jakos go przekonac ze wzgledow zdrowotnych. Stad szukamy optymalnej.
Na Twoje pytanie nie potrafie odpowiedziec, ale fakt - ciekawe jest!

Posted

Generalnie z tego co wiem karmy ze średniej półki jak m.in Acana czy Bewidog są robione z mączki mięsnej. Nie jest to to samo co suszone mięso ( o ile wiem proces technologiczny jest droższy i nie ma siły, żeby taka karma była generalnie tania)
Z suszonego mięsa o ile mi wiadomo jest min. Eucanuba, Hill's, Royal, Pro plan, ANF, Biomill, generalnie karmy z najwyższej półki.Gdzieś na stronach zagranicznych czytałam o technologii produkcji tych karm i o ile pamiętam wszystkie wymienione miały w skłądzie "dry meat".
Generalnie z tego co wiem karmy z suszonego mięsa są treściwsze od tych z mączki mięsnej, ale oczywiście wszystko zależy od potrezb psa i wchłaniania.

Posted

[quote name='Delay']Generalnie z tego co wiem karmy ze średniej półki jak m.in Acana czy Bewidog są robione z mączki mięsnej. Nie jest to to samo co suszone mięso ( o ile wiem proces technologiczny jest droższy i nie ma siły, żeby taka karma była generalnie tania)
Z suszonego mięsa o ile mi wiadomo jest min. Eucanuba, Hill's, Royal, Pro plan, ANF, Biomill, generalnie karmy z najwyższej półki.Gdzieś na stronach zagranicznych czytałam o technologii produkcji tych karm i o ile pamiętam wszystkie wymienione miały w skłądzie "dry meat".
Generalnie z tego co wiem karmy z suszonego mięsa są treściwsze od tych z mączki mięsnej, ale oczywiście wszystko zależy od potrezb psa i wchłaniania.

Hmm ... A co to jest wg Ciebie mączka mięsna ???? Bo wg mnie jest to ususzone (odwodnione) i zmielone na proszek mięso ... i jest to dokładnie to samo co suszone mięso przecież ... bo nie występuje w jakiś kawałkach w karmie tylko w postaci właśnie mączki... :razz:

I nie ma karm robionych z suszonego mięsa czyli np. z suszonych i zmielonych na proszek filetów drobiowych, bo chyba tak sobie to wyobrażasz ... Karmy dla psów robi się z mączek mięsnych (odwodnionych mięs i zmielonych na proszek ) albo np z mączki mięsno-kostnej, gdzie mięso mieli się razem z kośćmi i suszy i powstaje mączka mięsno - kostna.... To samo dotyczy np. mączek rybnych.

Mączka mięsno-kostna wygląda tak:

A TU można poczytać jak i z czego powstaje mączka mięsna do produkcji karm dla zwierząt. Trzeba kliknąć w "nasza oferta".

Posted

Birmanko - no to ja jestem naiwna - myslalam ze suszone mieso, to dobrej jakosci platy miesa w postaci suszonej, a nie jakas tam - maczka uzyskana z mielonego miesidla.

Posted

Zastanawiam się ile musiałby kosztować karma dla psa zawierająca w swoim składzie np. 30% ususzonego i zmielonego mięsa wysokiej jakości, jeżeli np. kilogram wołowiny kosztuje ok 20 zł ... ?? :roll: A mięso ma przecież 75% wody w sobie to ile by go trzeba było na kilogram takiego suszu ??

Niestety, ale wydaje mi się że to nie jest możliwe, żeby karmy zawierały takie suszone i zmielone wysokiej jakości mięso, bo wtedy kosztowałyby tyle, że nikt by tego nie kupił ... :roll:

Posted

Mięso wysokiej jakości z ludzkiego punktu widzenia,dla psa jest raczej mało odpowiednie.Większy pozytek pies będzie miał z mięsa gorszej jakości z chrząstkami i tłuszczem,niż z chudego fileta.

Posted

sota36 napisał(a):
Kochani - no to co robic????

Poczekac na Bzumę z tym fajnym żarełkiem,a dopóki nie przyjedzie to kupić stado owiec i zarzynać kolejno....Ewentualnie postarac sie o juz zarżnięte.....

Posted

[quote name='Birmanka']
A TU można poczytać jak i z czego powstaje mączka mięsna do produkcji karm dla zwierząt. Trzeba kliknąć w "nasza oferta".

A najfajnieszy fragment dotyczący "czołowych producentów karm dla zwierząt" brzmi:

"Wspomniani wyżej producenci wymogli na nas także wiele innych obostrzeń technologicznych, między innymi stabilizowanie mączki przeciwutleniaczem BHA, BHT" - super, chwalimy się, że zabezpieczamy produkt substancją rakotwórczą, wycofaną z przemysłu spożywczego dla ludzi.

Generalnie używanie terminu suszone mięso, jest kolejnym nadużyciem marketingowym - wszędzie występuje to samo, czyli mączka mięsna, która w 90% jest mączką kostną.

Posted

ktrebor napisał(a):
Bez wątpienia, pies by sobie poradził, zwłaszcza taki przeposzczony.

Już widze moją Sabre jak sobie radzi ona się koszatniczki boi a kotki i króliki kocha iskać a nie zjadać

• 1 year later...
Posted

W poszukiwaniu karmy dla swojego psa znalazłam taki test:
http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=366

Muszę przyznać, że na końcu napisali prawdę - większość tych karm ma mało wspólnego z jagnięciną... jeśli chodzi o psy wrażliwe.

Tylko Acana i Bewi Dog nie mają w składzie tłuszczów zwierzęcych itp.
Nie wiem po co pisać o karmie, że jest przeznaczona dla psów ze skłonnościami do alergii :shake: