Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 267
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

...a ja się zastanawiam kiedy ta bańka pęknie. Fundacje, stowarzyszenia, schroniska pękają w szwach, powstają niezliczone ilości hotelików, które odbiegają często od swoich założonych przeznaczeń. Jestem od 1,5 roku na dogo pomagając tylko finansowo, sama widzę różnicę w tej pomocy na początku, a teraz gdy oszczędnie dozując grosza ciągle mam niedosyt. TU na dogo liczymy na domy, których jest ciągle tyle samo. Ludzie odpowiedzialni nie przygarną zwierzaka tylko z litości wiedząc, że za tym ciągnie się cała gama obowiązków i kosztów, na które nie mogą sobie pozwolić. Tylko brak odpowiedzialności społecznej powoduje takie sytuacje jakie mamy w naszym kraju. Zwierzęta traktowane jak rzeczy rozmnażają się na oczach swych opiekunów, którzy nie dostrzegają w tym nic złego. W najlepszym przypadku wyszukują oni domy u znajomych (przecież dobrym rozwiązaniem jest niespodzianka urodzinowa albo zostawić komuś pod drzwiami, przecież zlituje się człek nad taką kruszynką) lub sprzedaż na giełdzie, a w najgorszym razie porzucenie w lesie. Ci "dobrzy" ludzie często nie zdają sobie sprawy z tego albo ich to w ogóle nie interesuje, że ta mała kruszynka może ostatecznie skończyć na najgorszym przypadku- w schronisku i tak zaczyna się walka dogo o kruszynę, o jej godny żywot. Szukamy nowych domów, których jest ciągle tyle samo ( nie wiele więcej, nie wiele mniej).