KaRa_ Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Witam serdecznie! Jestem w trakcie robienia nowego wybiegu dla psów o wielkości 17,5m na 2,5m. Otóż mam pytanie jak to jest od strony prawnej. Ściana która ma 2,5m jest od strony sąsiada, dokładnie 3,5 metra od jego płotu przy którym on buduje altane. Dowiedziałam się,że budynki itp można budować 3 metry od płotów więc tak zrobiam z kojcem, sąsiad ma przy samym ogrodzeniu (jego) altanę z betonową podłogą czyli nie ma 3 metrów tylko może z 30cm. Sąsiad obrażony jest,że wybieg jest przy jego altanie ( mieliśmy jedynie w tym miejscu możliwość stworzenia tak dużego wybiegu), że będzie mu śmierdzieć psami. Czy mogę mieć jakieś konsekwencje prawne,że mam w tym miejscu wybieg stworzony z płotu panelowego? oczywiście psy jeśli załatwią swoją potrzebę tam zanim wyjdą na spacer to będą miały od razu sprzątane. Quote
Erica Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 Dowiedziałam się od mojego ojca ( emerytowany policjant prowadzący firmę budowlaną, więc chyba zna przepisy ;) ): 1. Sąsiad może jedynie twierdzić, że kojec jest uciążliwy bo mu brzydko pachnie i/lub psy zakłócają mu spokój; paragraf bodajże 51 - odległość nie ma znaczenia. W takim wypadku musiałby udowodnić ( i udokumentować) łamanie przez wasze psy przepisów ;) 2. Przepis o 3m dot. jedynie budynków trwale związanych z gruntem, inne (np. altana bez podłogi lub kojec drewniany stojący na betonowych blokach) już można stawiać dowolnie- bez zezwolenia. Także, jeśli sąsiad będzie upierał się, że wybieg mu przeszkadza to grzecznie poinformuj go, że altankę postawił niezgodnie z przepisami i ty masz prawo, na drodze sądowej, domagać się jej rozebrania. edit: A tak poza tym, zawsze możesz wzdłuż płotu posadzić jakieś intensywnie pachnące zielsko. Quote
SZAMAN Posted July 13, 2011 Posted July 13, 2011 Z tego co wyczytałam w sieci i zUSTAWY z dnia 7 lipca 1994 r. -Prawo budowlane to wynika, że do budowy kojca nie jest potrzebne żadne pozwolenie na budowę? Kojce nie są raczej kwalifikowane jako obiekty budowlane. Nie ma nawet precyzyjnych ustaleń w jakiej odległości od działki sąsiada może być ustawiony. Czyli na taki gotowy kojec jakie oferują - z podłogą i dachem nie muszę mieć jakiś specjalnych pozwoleń? Czy ktoś może to potwierdzić? :) A czy grodzenie terenu siatką z podmurówką w celu budowy wybiegu dla psa też nie podlega prawu budowlanemu? Można to robić bez zezwoleń i zgłaszania? Jeśli ktoś wie jak to wygląda w przepisach prawa, proszę o potwierdzenie. Quote
Lupi Posted September 24, 2011 Posted September 24, 2011 Nie wiem czy jeszcze temat aktualny. Dowiadywałam się u swojego gminnego inspektora budowlanego i powiedział, że na taki gotowy kojec nie jest potrzebne pozwolenie. Co innego gdy chciałam, wylać betonową płytę (i nie ważne że nad tym ok 10 cm wyżej miała być jeszcze drewniana podłoga), wystawić murowaną "część mieszkalną" - wtedy potrzebne są wszelkie pozwolenia na budowę. Quote
Recommended Posts