Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

4 uratowane szczeniaki - Otis/Feler, Czupurek, Felerka i Norka - mają DS :)

Lenka nadal przebywa w BDT...

Historia porzuconej rodzinki...

Moja znajoma, jadąc do pracy zobaczyła wychudzoną sukę husky, z cyckami do ziemi.... Poszła za nią... znalazłam 8 równie wychudzonych i zmizerniałych kulek. Chciała zorganizować im pomoc, nakarmić, zrobić zdjęcia do ogłoszeń.
Nie zdażyła... Gdy wróciła, znalazła cztery martwe ciałka... Szczeniaczki zostały utopione przez miejscowych, bo były "parchate"......... Cztery ocalałe siedziały na podwórku swojego oprawcy i rozpaczliwie wołały matkę. W końcu udało im się uciec w las...

Nie było wyjścia, trzeba było je zabrać. Tylko dokąd...? Znalazły chwilowe schronienie, ale w bardzo złych warunkach. Walacy sie, zagrzybiały dom z dykty i kilkanaście dorosłych psów po przejściach... z lasu, poboczy jezdni, z nikąd...

Maluchy mieszkają w norze, którą sobie wykopały pod domem. Jedzą najtańszą karmę dla psów dorosłych, o ile się dopchają do niej. Są tratowane, zdeptywane, odganiane przez resztę. Ich tymczasowa opiekunka - osoba o wielkim sercu - z powodów zdrowotnych i finansowych, nie jest w stanie zapewnić im przyszłości...

Szczeniaki dziczeją, zapadają się w sobie, mają początki krzywicy... Czy po to ocalały, by teraz umrzeć z głodu i chorób????? Lub żyć w wiecznym strachu przed człowiekiem...?

Kto może pomóc maluchom? Dać dom tymczasowy... lub stały...?

Dalej historia zmienia trochę swój bieg, dla jednego ze szczeniaków... Szybka decyzja, choć nie najmądrzejsza... najsłabszą, najbardziej zalęknioną sunię zabieram do siebie na BDT... Mam swoje 3 psy, bezpłatny tymczas szczurzy, męża bez pracy i hotelik, którego część pensjunariuszy nie ma za co zapłacić nawet za leczenie...
I jeszcze kasa odłożona na karmę dla małej idzie na mandat... tak to w Polsce warto jechać na ratunek psu...

Mała dostaje na imię Lenka. Jest już odrobaczywiona, zaszczepiona wirusówki, czeka nas tylko wścieklizna.
Wypraszam u weterynarza preparat witaminowy i zabezpieczający p/c pchłom i kleszczom - nie dosć że w cenie hurtowej, to jeszcze na kredyt... po prostu nie mam już za co kupić... Na karmę nie mam sama, Lenka na razie je próbki od weta... wiem że to nie jest odpowienie żywienie szczeniaka...

Zdjęcia maluchów są w albumach Picassy - niestety nie daję rady wstawić ich na wątek :(

Lenka
https://picasaweb.google.com/106740573589182334352/MaluchyZLasu?authkey=Gv1sRgCPLA-KWTy8un9QE#5628898009099558178
I Lenka w lecznicy (album) https://picasaweb.google.com/106740573589182334352/LenkaWLecznicy?authkey=Gv1sRgCKSEg8LP9Mn2eg
Nowe fotki Lenki !!! https://picasaweb.google.com/106740573589182334352/LenkaNOWE?authkey=Gv1sRgCLbKy4HNupqCsAE#

Stare zdjęcia szczeniaków:
Otis (dawniej Feler)
https://picasaweb.google.com/106740573589182334352/MaluchyZLasu?authkey=Gv1sRgCPLA-KWTy8un9QE#5628897447645427410
https://picasaweb.google.com/lh/photo/w_Q4w-epEex53zBTDvMkoqtgLIAB3odDA3j8r9HUEJg?feat=directlink
Norka (dawniej Norka)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/ewQgcAgnOU6VFSNUhipMoqtgLIAB3odDA3j8r9HUEJg?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/_2nh2fj1KB_brT31TSaQrqtgLIAB3odDA3j8r9HUEJg?feat=directlink
Czupurek
https://picasaweb.google.com/lh/photo/GIeXbIUsmlKoc6DcaybP06tgLIAB3odDA3j8r9HUEJg?feat=directlink
.

Pomoc dla Lenki i jej rodzeństwa.

Wpłaty dla szczeniaków:
75 zł od Ewa Marta - na szczepienia dla Lenki i pozostałych szczeniaków
50 zł od Weronika K.
15 zł od WiosnaA
50 zł Alina S.
8 zł Beata J.
20 zł Aneta Ewa D.
25 zł Anna Teresa W.
15 zł Agata Katarzyna M.
100 zł Agnieszka B.
159 zł Małgorzata Ż-K.
20 zł Małgorzata C.
10 zł Aurelia S.
40 zł Ewa G.
100 zł od Kmurdz "dla Lenki i szczeniaków"
20 zł Karolina B.
60 zł Anna O.
30 zł Ewa G. "dla Felerki"
5 zł Paulina H.
100 zł Ewa G.
wpływy łącznie: 902 zł

Wydatki szczeniaków:
Wydatki szczeniaków:
300 zł - transport z Warszawy do Leszna
320 zł - transport z Warszawy do Nowego Sącza
150 zł - wpłacone na konto AtaK w celu zakupu karmy dla Norki
wydatki łącznie: 770 zł
Rozliczonie zakończone gdy wszystkie szczeniaki (Norka, Felerka, Otis i Czupurek) znalazły domy stałe.
Pozostałe 132 zł przekazane dla Lenki (na zakup karmy).

Wpłaty dla Lenki:
25 zł od Ewa Marta - na szczepienia dla Lenki i pozostałych szczeniaków
30 zł od _Goldenek2
15 zł od Obraczus87
30 zł od Alina S.
80 zł od Magdalena Maria K.
100 zł od Dolly2
100 zł od Martika@Aischa (spadek po Madoxie)
315,33 zł od Magdyska25 (bazarek)
132 zł spadek po rodzeństwie Lenki (pozostałe szczeniaki znalazły domy stałe)

wpłaty łącznie: 827,33 zł

Wydatki Lenki:
169 zł - karma Vitake Junior 15 kg
56 zł - I doszczepianie na wirusówki + tabletka na odrobaczenie
50 zł - II doszczepianie na wirusówki
82,90 zł - karma Arion Junior 15 kg
20 zł - szczepienia p/c wściekliźnie
260 zł - karma kanemaster
90 zł - badania krwi przed sterylizacją
250 zł - sterylizacja
120 zł - łącznie koszt paliwa na dojazdy do weterynarza związane ze sterylizacją (na badania, na zabieg, na wizyty kontrolne, na ściagniecie szwów)

wydatki: - 1097,9 zł

saldo: - 270,57 zł

Pozostałe rzeczy (witaminy, suplementy, środki na odrobaczenie, obroże kiltix i foresto, kolejne szczepienia, dojazdy do wetów na szczepienia) oraz KARMĘ która nie została uwzględniona w rozliczeniu musiałam opłacić sama.
Ponoszę też wszystkie inne wydatki zwiazane z utrzymaniem psa w BDT.

Dary rzeczowe dla szczeniaków:
od Mysza 1 - 1 x NUTRA NUGGETS Puppy Dog Formula 15kg, 1 x DOLFOS Fosforan wapnia z AD3E - preparat witaminowo - mineralny dla psów 90tabl., 3 x ANIMONDA Vom Feinsten Junior smak: wołowina z drobiem 150g, 3 x ANIMONDA Vom Feinsten Junior smak: wołowina z drobiem 150g oraz dla dorosłych bid w tym miejscu: 1 x BOSCH Adult 15kg
od Ellig - dla szczeniakow BENTO KRONEN HAPPY LIFE JUNIOR 10 kg, doroslych psow Karma dla Psa Crunchy Basic Menu 40 kg, 12 puszek CLASSIC DOG • KURCZAK I INDYK • 1230 g
od Anna O. z FB - 4 pudełka z witaminami dla juniorów
od Ellig -karma Eukanuba Puppy Small Breed (7,5kg) i gryzak Trixie (dla Felerki i Rotki w DT u AtaK).
od Szami - odrobaczenie Norki

Dary rzeczowe dla Lenki:
od Ellig - karma daily grunchu menu 20 kg
od Małgorzaty C. - sucha karma chappi 500 g, puszka chappi 400 g, puszka pedigree junior 400 g, saszetka pedigree junior 100 g

Edited by ajlii
uzupełnienie danych
  • Replies 527
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gdzie te biedaki sie znajduja ?
SOS dla pieskow !:placz::placz::placz:
Co za besie sa ludzie!!!!!!!!!!!!!:angryy::angryy::mad:

psia rodzina napewno potrzebuje DT

Posted

Są oceniane na ok. 10 tygodni. Po matce husky, więc średniaki. Lenka oceniona jest przez weterynarza na max. 20 kg w przyszłości, ale raczej będzie mniejsza i drobniejsza.

Zdjęcia wgrywam dopiero, będą za chwilę na wątku. Transport znajdzie się dla wszystkich.

Posted

Będę myśleć, bo sprawa pilna. Co prawda myślałam o innych, ale tu nie ma czasu. Wszystko zależy od tego jak szybki mój nowy tymczas znajdzie DS. Jutro pierwsza wizyta.

Posted

mysza 1 napisał(a):
A teraz, mniej więcej ile małe ważą? Na pchły i kleszcze jeszcze wezmę ;)

Nie wiem dokładnie... "Moja" Lenka waży 6,100 kg, brałam dla niej preparat od 4 do 12 kg. Ale tamte są raczej większe. Widziałam jeszcze Felera, ten to kawał chłopa jest (będzie duży pies). Czupurka i Rotki nie widziałam.

Macia - transport się znajdzie :) to nie jest bardzo długa trasa...

Posted

Ajlii, podaj mi proszę na PW numer konta. Rozumiem, że masz kontakt z tymi szczeniaczkami? Wpłacę Ci 100 zł na wszystkie 4 do podziału (w tym na Lenkę u Ciebie). Może uda się je za to zaszczepić?

Posted

Ewa Marta napisał(a):
Ajlii, podaj mi proszę na PW numer konta. Rozumiem, że masz kontakt z tymi szczeniaczkami? Wpłacę Ci 100 zł na wszystkie 4 do podziału (w tym na Lenkę u Ciebie). Może uda się je za to zaszczepić?

Kochana jesteś :loveu: Gsyby Ajlii dłużej nie było na dogo to mam Jej konto i Ci podeślę.

Posted

mysza 1 napisał(a):
Kochana jesteś :loveu: Gsyby Ajlii dłużej nie było na dogo to mam Jej konto i Ci podeślę.

Mysza, podeślij od razu i zaraz zrobie przelew, bo potem będę latała i nie będzie mnie przy komputerze...