paulaa. Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 Mam 2 bonusowe fotki :diabloti: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I mam pytanko do tych obeznanych w aparatach.. Robie zdjęcia teraz ciągle na Manualnu, jeśli chodzi o portrety, czy fotki gdy pies jest w bezruchu jest super, widze różnice a jakości niż na Automacie. Ale no właśnie... mam straszny problem ze zdjęciami w ruchu, żadne na manualu chyba jeszcze nie wyszło... :roll: A chciałabym jednak od czasu do czasu robić zdjęcia w ruchu, np. na agility, a jak narazie bez sensu wgl brać aparat, bo wszędzie ostrość ustawia się nie tam gdzie potrzeba. :roll: Kurde, teraz to by się deer przydała. :lol: Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 chyba zainwestuje w tego pyszczka:P ale wymontuje pewno piszczalke ;> paulaa. napisał(a): Uploaded with ImageShack.us I mam pytanko do tych obeznanych w aparatach.. Robie zdjęcia teraz ciągle na Manualnu, jeśli chodzi o portrety, czy fotki gdy pies jest w bezruchu jest super, widze różnice a jakości niż na Automacie. Ale no właśnie... mam straszny problem ze zdjęciami w ruchu, żadne na manualu chyba jeszcze nie wyszło... :roll: A chciałabym jednak od czasu do czasu robić zdjęcia w ruchu, np. na agility, a jak narazie bez sensu wgl brać aparat, bo wszędzie ostrość ustawia się nie tam gdzie potrzeba. :roll: Kurde, teraz to by się deer przydała. :lol: hmm jak na M to szybka migawka 1/4000 ale to musi byc jasno, zeby przyslona była tez jakas w miare;) a to gdzie ostrosc to chyba od AF zalezy, ja swojego nienawidzę :eviltong: wybiera wgl 'od doopy strony' albo w ogóle nie wybiera. Można jeszcze ręcznie ustawiac ostrosc, ale kurde chwała temu kto tak umie :lol: Ładna fotka, bokeh i GO :) http://img835.imageshack.us/img835/5272/ss1xj.jpg Quote
Aleksa. Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 masz zdjecie stacjonaty.:D co do zdjęć nie pomogę Ci.:p Quote
paulaa. Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 westie_justa napisał(a):chyba zainwestuje w tego pyszczka:P ale wymontuje pewno piszczalke ;> hmm jak na M to szybka migawka 1/4000 ale to musi byc jasno, zeby przyslona była tez jakas w miare;) a to gdzie ostrosc to chyba od AF zalezy, ja swojego nienawidzę :eviltong: wybiera wgl 'od doopy strony' albo w ogóle nie wybiera. Można jeszcze ręcznie ustawiac ostrosc, ale kurde chwała temu kto tak umie :lol: Ładna fotka, bokeh i GO :) http://img835.imageshack.us/img835/5272/ss1xj.jpg Hmm, a migawka jaki ma znaczek, że tak powiem ? :lol: Zaraz zresztą podam co mam i jak ustawione, to powiecie co zmienić. Bo jedyne co zmieniam to ISO.. Czyli chyba jasność. ISO - 1600 1/000 (przysłona ?) nie wiem, samo się przestawia. ale chętnie się dowiem, jakie najlepiej. teraz się wyświetla 1/1250 a F - 4. I w sumie to chyba wszystkie parametry. Quote
Kirinna Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 w manualu zmienisz i przesłone i iso. jaki masz AF ustawiony ? im większe iso tym krótszy czas migawki. Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 paulaa. napisał(a):Hmm, a migawka jaki ma znaczek, że tak powiem ? :lol: Zaraz zresztą podam co mam i jak ustawione, to powiecie co zmienić. Bo jedyne co zmieniam to ISO.. Czyli chyba jasność. ISO - 1600 1/000 (przysłona ?) nie wiem, samo się przestawia. ale chętnie się dowiem, jakie najlepiej. teraz się wyświetla 1/1250 a F - 4. I w sumie to chyba wszystkie parametry. ISO to czułość, z tego co czytałam to do zdjęć 'w ruchu' ISO powinno być jak najniższe, np 100, ale ze względu na jasność ja biore tak 200 jak jest słońce albo 400 a w domu zazwyczaj 800 bo jest ciemno. ja na aparacie nie mam tak oznaczone "1/4000" tylko np 1000 co oznacza 1/1000 czyli szybko w miare, jak jest z tymi kreseczkami np 0''5, albo 5'' to juz jest długa z długim naswietlaniem, to jakos tam oznacza sekundy czy cos, ale szczerze nie ogarnelam tych oznaczej, ale wiadomo kiedy jest szybka a kiedy wolna;) masz na ekranie aparatu oznaczone wlasnie tak "1/000" ? jak F to przysłona, czyli w Kitach jest w wiekszosci chyba F/3.5-5.6 najmniejsza wartosc dla danej ogniskowej. jak jest mala wartosc F to jest duza dziura, wtedy wpada duzo swiatla jest jasno;) duża wartość-mała dziura, F 4 jest chyba wystarczające do ruchu, jak na dworze jest jasno oczywiscie;) Kirinna napisał(a):w manualu zmienisz i przesłone i iso. jaki masz AF ustawiony ? im większe iso tym krótszy czas migawki. hmm jak iso nie jest ogromne, to migawka tez moze byc krotka/szybka, ewentualnie mzoe byc ciemniej. Quote
Natalia&Cody Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Na początek ja bym zmniejszyła ISO. Później pomyślałabym o przysłonie. Im większa "dziura" w przysłonie tym mniejsza jakość zdjęcia. Ja wole robić na jak najmniejszej przysłonie i mieć trochę ciemne zdjęcie, a super jakościowo niż takie siakie...jak wyjdzie ciemno wgrywasz w program i rozjaśniasz. Wtedy masz piękne zdjęcie. :D Justyna ja zazwyczaj ustawiam ostrość ręcznie. Wiele zdjęć, które ja robiłam mam na ręcznym ustawianiu ostrości :D Quote
cockermaister Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Piękny Scooby :loveu::loveu::loveu: Koki też ma taką fryzurkę tylko ona ma jeszcze sierść na uszach ostrzyżoną :p http://img844.imageshack.us/img844/9877/dayonbahama1.jpg cudnie wygląda w tej równie cudnej obróżce :loveu::loveu::loveu: (ja tez jej się kiedyś muszę dorobić) :diabloti: Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Natalia&Cody napisał(a):Na początek ja bym zmniejszyła ISO. Później pomyślałabym o przysłonie. Im większa "dziura" w przysłonie tym mniejsza jakość zdjęcia. Ja wole robić na jak najmniejszej przysłonie i mieć trochę ciemne zdjęcie, a super jakościowo niż takie siakie...jak wyjdzie ciemno wgrywasz w program i rozjaśniasz. Wtedy masz piękne zdjęcie. :D Justyna ja zazwyczaj ustawiam ostrość ręcznie. Wiele zdjęć, które ja robiłam mam na ręcznym ustawianiu ostrości :D czy ja wiem, jak jest ciemno to duza dziura da nam wiecej swiatla po prostu, przy duzym ISO to sie moze zjechac jakosc;) no a do rozjasniania i takiej obrobki najlepiej robich na RAW'ach . Ale trudno jest w idealnym momencie ustawić ostrość ręcznie, trzeba sie wprawić, a dobry AF ułatwia sprawe. Quote
motyleqq Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Paula, po prostu ustaw automatyczną ostrość. resztę parametrów dobierasz sama, ale obiektyw ostrzy samodzielnie. tyle, że różnie bywa, aparat może uznać, że ostre ma być drzewo, a nie pies :cool3: trzeba to sobie wyczuć Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 motyleqq napisał(a):Paula, po prostu ustaw automatyczną ostrość. resztę parametrów dobierasz sama, ale obiektyw ostrzy samodzielnie. tyle, że różnie bywa, aparat może uznać, że ostre ma być drzewo, a nie pies :cool3: trzeba to sobie wyczuć No to mówie, ja mam taki kijowy AF własnie :lol: Ale tą Twoją 50 1.8 to była bajka :loveu: Quote
motyleqq Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 westie_justa napisał(a):No to mówie, ja mam taki kijowy AF własnie :lol: Ale tą Twoją 50 1.8 to była bajka :loveu: hehe, ona też potrafi dać ostrość w dziwnym miejscu :lol: lub nie dać żadnej w ruchu, najczęściej jak jest przysłona 1.8. ale to wszystko kwestia dobrego poznania swojego sprzętu :) Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 no ale z taką jasnością to można sobie dac migawke szybką w kosmos:lol: Mój to wgl czasami wcale nie wybierze kompletnie zero reakcji, w tedy psa juz mam w obiektywie i takie zdjecie w ruchu :P jak jest jasno i sie lata z tym AF naokolo psow to moze cos wtedy wyłapie :P Quote
Misia&Ruby Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Scooby super wygląda w nowej fryzurce :) Nie mogę się doczekać, aż Ruby będzie ścięta podobnie :) http://img513.imageshack.us/img513/5065/trzep.jpg Dublin :loveu: Jak tylko moja skarbonka się nieco zapełni zamawiam dla mojej małpy :D Quote
paulaa. Posted May 6, 2012 Author Posted May 6, 2012 Mam dobre i złe wieści i nie wiem od których zacząć. :roll: Dobre to napewno to, że kupiłam dzisiaj deski i prawdopodobnie jutro lub pojutrze powstaną 2 hopki. :smile: i coraz lepiej idzie nam wysyłanie do slalomu, oczywiście jeszcze rozchylonego, ale powolutku zbliżamy się do lini prostej. Złe... Scooby dzisiaj na treningu zdarł sobie poduszke, a ja prawie zawału dostałam.. Nagle złapał piłkę w pędzie, nagle stanął i łapa w górze, potem próbował podejść do mnie strasznie kulejąc. Myśle, suuuper, to już sobie pobiegamy w agi, kontuzja. -,- Ale zobaczyłam, że u spodu łapy jest troche krwii i po prostu ją sobie zdarł. A, że coraz mniej kulał, to poćwiczyliśmy dzisiaj same lekkie rzeczy, potem prawie nie czuł już tej poduszki, teraz troche podkulewa, ale mam nadzieje, że szybko się zagoi. Ale stracha miałam niezłego. :roll: Dzień wcześniej też strącił hopke, zapiszczał i potem troche kulał, więc mieliśmy chyba ogólnie jakiś pechowo-treningowy weekend. Quote
Zuzia&Snoopy Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=-lsDyLO6IEA przepraszam za jakośc... :shake: Quote
Soko Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Ej no braawo! ;) Happy zawsze się tak podnieci tunelami, że muszę ją uspokajać, tylu na pewno byśmy nie dały rady :D brawo, chyba czysto było, bo nie znam toru? ;) Quote
paulaa. Posted May 6, 2012 Author Posted May 6, 2012 Zuzia&Snoopy napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=-lsDyLO6IEA przepraszam za jakośc... :shake: Oj tam jakość, ważne że wgl jest. :loveu: Wielkieee dzięki. ;) Soko napisał(a):Ej no braawo! ;) Happy zawsze się tak podnieci tunelami, że muszę ją uspokajać, tylu na pewno byśmy nie dały rady :D brawo, chyba czysto było, bo nie znam toru? ;) Nie słychać gwizdka, więc czysto. :D Sama miałam wątpliwości czy damy rade, bo nigdy ilość tuneli na zajęciach nie przekraczała 2 i nigdy po sobie, więc poszliśmy troche na żywioł z tym wcelowywaniem w odpowiednie dziury, ale było w miare. :smile: chociaż gdyby któreś z trenerów zobaczyło by ten filmik napewno dostałabym opierprz, że na torze się nie stoi, ale za to ciągle obrywam. :D Quote
Marta_Ares Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 paulaa. napisał(a):napewno dostałabym opierprz, że na torze się nie stoi, ale za to ciągle obrywam. :D haha skąd ja to znam :D u mnie czasem podobnie jest ;d bardzo fajnie Wam poszlo :) Quote
Soko Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Lepiej stać niż gnać tak jak ja i prawie wpaść na psa ;p Quote
Aleksandrossa Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Czy ja dobrze widze- nowa fotka w avku? Wstawiaj migiem!! swietnie Wam idzie! Quote
Qeeriefire Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Świetnie Wam poszło, na filmiku widać szybkość Scooba :D. Powodzenia Wam życzę, my z łapą też miałyśmy problem :). Quote
Recommended Posts