Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja mam pytanko... Da się kupić do mojego Nikona d3100 jakiś w miare dobry obiektyw, szczególnie chodzi mi o zdjęcia w ruchu do 1000zł, bo obecny niestety za wolno łapie ostrość ? Czy lepiej zbierać dalej ? ;) Będe wdzięczna za podanie jakiś modeli, głównie chodzi mi o Sigmy. ;)

Posted

[quote name='paulaa.']A ja mam pytanko... Da się kupić do mojego Nikona d3100 jakiś w miare dobry obiektyw, szczególnie chodzi mi o zdjęcia w ruchu do 1000zł, bo obecny niestety za wolno łapie ostrość ? Czy lepiej zbierać dalej ? ;) Będe wdzięczna za podanie jakiś modeli, głównie chodzi mi o Sigmy. ;)

prosze bardzo: http://allegro.pl/listing.php/search?category=50604&sg=0&string=sigma&order=p

proponuję poszukać w necie opinii tych obiektywów, których cena Cię nie przerasta :)

a i na Żeromskiego jest sklep Sigmy Pro-Centrum, gdzie możesz pójść, fajnie Ci doradzą i masz możliwość przetestowania na miejscu obiektywu :) możesz też wypożyczyć

Posted

właśnie dlatego warto się tam wybrać, bo oni Ci wszystko wytłumaczą i pomogą w wyborze :) a kupić możesz potem na allegro, bo jest taniej :lol: powiesz że szukasz obiektywu dobrego do zdjęć w ruchu :)
miałam tam pracować :lol: byłam na dniu próbnym, ale mnie nie chcieli :-(:lol:

Posted

mm to ogniskowa:) a f to przysłona, np f/2.8 to najmniejsza przysłona dla najmniejszej ogniskowej;) czyli jakby bez przyblizania;) na ogniskowej 24, na 136 najmniejsza przysloną bedzie 4.5;) czym mniejsza przysłona tym wieksza "dziura" czyli wiecej światła, jasniejsze zdjecia ;)
n a ogólnie 24-136 to jakiby zakres zooma;) stałki czyli obiektywy stałoogniskowe nie mają zomma i są np o ogniskowej 55mm :)

Posted

[quote name='KasiaJessy']a kogo się pytasz?lepiej cytuj jak coś się pytasz albo...bo za bardzo nie wiadomo do kogo
Dla kogoś kto ma o tym jakieś pojęcie, wszystko jedno kto mi to wyjaśni w tym momencie. :D

ps. a co myślicie o tym konkretnym obiektywie: http://allegro.pl/sigma-24-135-mm-f-...023480739.html lub http://allegro.pl/sigma-70-300-apo-dg-af-motor-nikon-uv-etui-dhl-i2005547548.html lub http://allegro.pl/sigma-dc-os-hsm-18-200-mm-3-5-6-3-d40-d80-d90-wawa-i2025182126.html ? :smile:

Czy wgl warto kupować używane, czy lepiej inwestować w nówki na gwarancji ?

Posted

Zależy jaki masz budżet. Wiadomo, że zawsze lepiej mieć nowe szkło z gwarancją, ale jeśli jesteś ograniczona budżetowo, a chcesz w danej cenie mieć jak najlepszy obiektyw to warto kupić używany w dobrym stanie.

Do zdjęć "w ruchu" 24-135mm może być trochę krótki.
Jeśli nie masz w korpusie silnika AF to musisz szukać obiektów z owym silniczkiem i dobrze jest się dowiedzieć, jak działa, im szybszy i celniejszy AF tym lepiej (poczytaj opinie w necie na temat danego obiektywu).

Ja na Twoim miejscu (w takim przedziale cenowym) szukałabym czegoś w stylu 50-200mm, 70-300mm.

Posted

[quote name='paulaa.']A ja mam pytanko... Da się kupić do mojego Nikona d3100 jakiś w miare dobry obiektyw, szczególnie chodzi mi o zdjęcia w ruchu do 1000zł, bo obecny niestety za wolno łapie ostrość ? Czy lepiej zbierać dalej ? ;) Będe wdzięczna za podanie jakiś modeli, głównie chodzi mi o Sigmy. ;)
Hej :)

Ja mam teleobiektyw Sigmy, taki :
http://allegro.pl/wyprz-sigma-55-200-nikon-d300s-d300-d7000-d90-i2012293741.html
tylko że do Sony ;)
I jestem z niego bardzo zadowolona, nie miałam co prawda jakichś wielkich wymagań, ale zdjęcia w ruchu zazwyczaj wychodzą bez problemu.

Ja akurat kupowałam na ebayu, akurat okazja była, więc długo się nie zastanawiałam, ale teraz tak myślę, ze może warto trochę dopłacić i wziąć jednak z dłuższą ogniskową, czyli taki:
http://allegro.pl/sigma-af-70-300-4-5-6-dg-macro-do-nikon-d90-d7000-i2009719070.html

Posted

[quote name='paulaa.']http://allegro.pl/sigma-24-135-mm-f-2-8-4-5-aspherical-if-nikon-i2023480739.html
znalazłam coś takiego. :cool3: że się nie znam patrzyłam na to że z Warszawy i wygląd.
Będe chyba musiała wybrać się do tego salonu. :D

Główniem chodzi mi o to co oznaczają te liczby:

np.
Sigma 24-135 mm f/2.8-4.5

co oznaczają te mm i f ? i co to zmienia w wyglądzie zdjęć ? :roll:

więc mm to właśnie ogniskowa, kiedy jest zmienna, to możesz oddalać i przybliżać obraz. na pewno teraz masz zmienny obiektyw :) stałoogniskowe narzucają pewne ograniczenia, ale jakość jest nieco lepsza. f to przysłona, im jest mniejsza tym jaśniejszy jest obiektyw, to oznacza, że możesz robić foty w ciemniejszych pomieszczeniach, ale też że możesz ładnie rozmyć tło. im obiektyw jaśniejszy, tym droższy :D

ten moim zdaniem fajny, ma duży zakres ogniskowej, więc zrobisz fotę i jak Scooby podbiegnie i jak odbiegnie, a przy tym jest dość jasny, taka jasność powinna Ci wystarczyć. no i ma fajną cenę:)
ale warto wybrać się do salonu, bo wtedy sobie sprawdzisz ze swoim aparatem, czy to Ci pasuje

Posted

[quote name='motyleqq']
ten moim zdaniem fajny, ma duży zakres ogniskowej, więc zrobisz fotę i jak Scooby podbiegnie i jak odbiegnie, a przy tym jest dość jasny, taka jasność powinna Ci wystarczyć. no i ma fajną cenę:)
ale warto wybrać się do salonu, bo wtedy sobie sprawdzisz ze swoim aparatem, czy to Ci pasuje

Ja bym się sprzeczała, nigdy co prawda nie interesowały mnie obiektywy z takim zakresem, ale czy AF nie działa w nich wolniej?
No i na 200mm mamy światło f/6.3 to dosyć ciemno, biorąc pod uwagę, że są obiektywy gdzie na 200mm (albo nawet 300mm w wypadku 70-300) możemy mieć światło f/5.6 (biorę pod uwagę jeszcze budżet).

Posted

Illusion napisał(a):
Ja bym się sprzeczała, nigdy co prawda nie interesowały mnie obiektywy z takim zakresem, ale czy AF nie działa w nich wolniej?
No i na 200mm mamy światło f/6.3 to dosyć ciemno, biorąc pod uwagę, że są obiektywy gdzie na 200mm (albo nawet 300mm w wypadku 70-300) możemy mieć światło f/5.6 (biorę pod uwagę jeszcze budżet).

szczerze mówiąc nie wiem, bo nigdy nie używałam ani się specjalnie nie interesowałam. może i tak jest :)
no i właśnie ta kwestia budżetu... ale skoro w tym 70-300 jest jaśniej, to może warto. tamten wydał mi się ciekawy, bo ma bardzo szeroki zakres.
nadal sądzę że Paula powinna się wybrać do salonu i popatrzeć i potestować :)

Posted

Na pewno warto wybrać się do sklepu, podpiąć obiektyw i zobaczyć co i jak, ale wcześniej fajnie też zorientować się jakiego obiektywu szukać :).
Jeśli Paula ma teraz kit 18-55mm (w zasadzie to nie wiem czy ma taki, czy jakiś inny :lol:), to wydaje mi się, że wybór 18-200mm byłby bezsensu (ogniskowe się pokryją), tym bardziej, że na tej "końcówce" jest taki ciemny ;).